Bihus.Info: Експартнер Єрмака по кіно залучений до будівельного бізнесу Столара та Медведчука
Bihus.Info: Експартнер Єрмака по кіно залучений до будівельного бізнесу Столара та Медведчука

Bihus.Info: Експартнер Єрмака по кіно залучений до будівельного бізнесу Столара та Медведчука

Розслідувачі: Кінопродюсер Артем Колюбаєв почав активно «заходити» в будівельні фірми якраз тоді, коли Вадим Столар став народним депутатом, а Андрій Єрмак очолив Офіс президента.

Розслідувачі Bihus.Info виявили, що кінопродюсер Артем Колюбаєв, який був бізнес-партнером голови Офісу президента Андрія Єрмака, був залучений до будівельного бізнесу, пов’язаного з обраним від «ОПЗЖ» нардепом Вадимом Столаром, а також підозрюваним у державній зраді ексдепутатом Віктором Медведчуком. За їхніми даними, стосунок до будівельних фірм він мав і раніше, але почав активно «заходити» в бізнес якраз тоді, коли Столар став народним депутатом, а Єрмак очолив Офіс президента.

Розслідувачі називають Колюбаєва «українським кінопродюсером, якого з Андрієм Єрмаком пов’язують спільні фільми, спільні компанії і чимало спільних фотографій у соцмережах».

Зокрема, як пишуть журналісти, у 2018-му Єрмак та Колюбаєв створили фірму «Ама Віжн», яка взялася за створення фільму «Щедрик», на що отримала майже 25 мільйонів гривень держпідтримки.

Журналісти пишуть, що з моменту перемоги Володимира Зеленського на президентських виборах в 2019 році та призначення Андрія Єрмака в Офіс президента «справи у Артем Колюбаєва доволі різко пішли вгору».

За даними журналістів, з того часу кінокомпанії, так чи інакше пов’язані з Колюбаєвим, отримали понад 60 мільйонів гривень держпідтримки, а сам Колюбаєв навесні 2021-го очолив Раду з державної підтримки кінематографії, яка, власне, й займається розподілом коштів, виділених на українське кіно.

Паралельно, за даними журналістів, Колюбаєв почав активно входити у непрофільний для себе будівельний бізнес, пов’язаний зі Столаром та Медведчуком.

Так, у грудні 2019-го Колюбаєв став співвласником «Ессет Файненшнл Груп», яка надавала мільйонну фінансову допомогу фірмам, що брали участь в будівництві житлових комплексів від девелоперської компанії ENSO у Києві.

Цю компанію ЗМІ раніше приписували народному депутату від «Опозиційної платформи – За життя» Вадиму Столару. Офіційно в цій фірмі Столар представлений не був, однак журналісти знайшли його слід чи не в усіх структурах, які забезпечували діяльність ENSO.

Крім того, у березні 2020-го Колюбаєв увійшов у фонд «Квантор Проджект», який проводив фінансові операції з фондом «Стрім Інвест», бенефіціаром якого тоді був бізнес-партнер Столара Сергій Турчінов.

Врешті, у жовтні 2020-го Колюбаєв став власником фонду «Апеліот», який, за даними ЗМІ, також брав участь в справах ENSO, продаючи квартири в одному з житлових комплексів. Зокрема, в копії драфту договору купівлі-продажу однієї з квартир вказано, що від імені фонду діяв член наглядової ради «Стрім Інвестмент» Олександр Дев’ятко. Останній належить дружині Вадима Столара Інні Майструк і активно інвестував кошти в будівництво всіх трьох ЖК від ENSO.

В момент, коли Артем Колюбаєв активно входив у пов’язані з будівництвами від ENSO компанії, до процесу також долучилося і оточення підозрюваного у держзраді екснардепа  Віктора Медведчука.

На початку 2020-го оточення Столара передало будівельний фонд «Ево Інвест» до рук естонського бізнесмена Олексія Чулеця. Його компанії, за даними «Схем», у 2018-2020 роках доставляли до України бітум з Новошахтинського заводу в Росії, який тоді контролював Медведчук. Дочірні структури фірм Чулеця в Росії тісно перепліталися з компаніями близького до Медведчука білоруського олігарха Миколи Вороб’я.

З осені 2020-го співвласником фірм-замовників усіх трьох ЖК від ENSO став фонд «Астера», яким володів кіпрський офшор Limedell Limited, також пов’язаний з Медведчуком. В травні 2020-го дочірня структура цього офшору в Москві NewCoal Trading AG почала доставляти на американський ринок російську нафту зі все того ж Новошахтинського заводу Медведчука.

З цього випливає, що, за словами журналістів, партнер Єрмака увійшов в бізнес, який контролювало оточення Столара та Медведчука.

За даними Bihus.Info, офіційні заробітки Колюбаєва станом на середину 2019 року не могли б дозволити йому самостійно інвестувати значні кошти в подібні будівельні компанії. Тож розслідувачі сумніваються, що Колюбаєв в названих вище структурах представляв самого себе.

Також журналісти визнають, що вперше у прив’язці до близьких до ENSO компаній прізвище Колюбаєва згадувалося ще навесні 2018 року, коли він став членом наглядової ради фонду «Скіллінг». Окрім цього, із соціальних мереж випливає, що Колюбаєв раніше вже був знайомий з родиною CEO компанії ENSO Раміля Мехтієва.

Однак, на думку журналістів, «це знайомство і формальне представництво в одному з фондів не можуть пояснити той факт, що кінопродюсер почав активно "заходити" в інші юридичні особи вже в якості власника чи співвласника якраз в той період, коли Столар став народним депутатом, а Єрмак очолив Офіс президента».

Як пише Bihus.Info, в червні 2022-го ЗМІ повідомляли, що Столар, який від початку повномасштабного російського вторгнення проживав на Лазуровому узбережжі, нібито вирішив вийти зі свого будівельного бізнесу взагалі, а компанія ENSO заявила про нову паузу в будівництві.

На цьому тлі Колюбаєв вийшов з деяких пов’язаних компаній, але, натомість, створив нові вже самостійно. Наприкінці листопада він став засновником фонду «Дістрікт». Його директором є людина, яка раніше фігурувала в будівельних процесах оточення Столара, з чого журналісти роблять висновок, що діяльність фонду теж буде пов’язана з будівництвом.

Журналісти повідомляють, що не змогли отримати коментарі у Колюбаєва та представників компанії ENSO.

Нагадаємо, 12 січня «Українська правда» з посиланням на джерела повідомила, що Вадим Столар, який від початку повномасштабного російського вторгнення проживали на Лазуровому узбережжі, повернувся в Україну. 

У березні 2022 року народний депутат Вадим Столар повідомив, що вийшов зі складу фракції «Опозиційна платформа — За життя». У цей час він перебував за кордоном.

У 2019 році Вадима Столара обрали до Верховної Ради за списком «ОПЗЖ». А вже у 2021 році Офіс генпрокурора порушив три кримінальні справи проти нардепа. Провадження були відкриті через «протиправну діяльність, спрямовану на фінансування тероризму, легалізацію майна, отриманого злочинним шляхом та ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах».  

Як відомо, Вадим Столар також був власником медіахолдингу «Live Network». У липні 2022 року співзасновниця креативних агентств We know how і Badoev ID Ганна Ковальова купила три канали медіахолдингу нардепа — «Типовий Київ», Odesa.live, Live. Вона сказала, що погодилася на всі умови колишнього власника щодо збереження команди.

Підозрюваного у державній зраді Віктора Медведчука 21 вересня обміняли на 215 українських полонених військових та цивільних, зокрема захисників «Азовсталі». До 24 лютого Медведчук залишався під домашнім арештом, але в день повномасштабного вторгнення втік зі свого маєтку у Києві і відтоді переховувався у столиці. 12 квітня СБУ вдалося знайти та затримати Медведчука.

10 січня президент Володимир Зеленський підписав указ про позбавлення Медведчука громадянства, а 13 січня Верховна Рада позбавила його депутатського мандату. 

Ілюстрація: Bihus.Info

Теги по теме
Виктор Медведчук Андрей Ермак
Источник материала
Поделиться сюжетом