19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Свобода слова в Україні проходить випробування війною
Свобода слова в Україні проходить випробування війною

Свобода слова в Україні проходить випробування війною

Україна бореться проти російської тиранії, проте молода демократія стикається з внутрішніми загрозами. В першу чергу, мова про корупцію та свободу слова – дедалі більше сигналів свідчать про проблеми у цих сферах. Днями Державний департамент США у своєму звіті про дотримання прав людини у різних країнах світу зазначив, що українські ЗМІ є лише «частково вільними», пише бельгійське видання EuToday.

Як говориться у звіті, гарантована Конституцією свобода слова та преси була обмежена рішенням української влади після почату повномасштабного вторгнення Росії. З того часу влада блокувала видання, які вважає загрозою національній безпеці. Але до цього списку потрапили також опозиційні телеканали, які до багато років працюють в Україні. Державний департамент також вважає недостатнім розслідування випадків нападів на українських журналістів.

Американський уряд вважає, що так званий телемарафон «Єдині новини», який стартував на провідних українських каналах навесні минулого року, може посилити контроль влади за мовленням. Подібні думки лунали весь рік від деяких політиків та експертів. Опозиційні телеканали «5 канал», «Прямий» та «Еспресо» були позбавлені права участі в єдиному марафоні. Влада ввела правило, за яким отримала можливість видаляти мережу з національних цифрових наземних частот, якщо якийсь мовник відмовлявся скоротити трансляцію власного контенту до менше ніж 12 годин. Це такий собі прояв цензури, і вищезгадані канали були покарані – зараз вони працюють лише в інтернеті.

Зазнає тиску також Суспільний мовник – влада вимагає від нього узгоджувати та підтримувати урядову політику. «Місцеві відділення суспільного мовника стверджували, що високопоставлені представники Офісу президента та інших державних органів лобіювали наглядову раду мовника, щоб підтримати обраних кандидатів на ключові керівні посади», - йдеться у звіті Державного департаменту.

Єдиний марафон має не лише ознаки цензури, а й корупції, стверджує українська опозиція. Минулої осені розслідувачі незалежного видання Bihus.Info з’ясували, що блок новин до телемарафону виробляє компанія «Кінокіт», пов’язана з заступником голови Офісу президента України Кирилом Тимошенком. Це є прямим втручанням влади в редакційну політику ЗМІ.

Є чимало запитань, куди йдуть гроші платників податків, які влада виділяє на фінансування державних медіа. У березні уряд направив 5 млн фунтів телеканалам українських олігархів Ігоря Коломойського, Віктора Пінчука та Дмитра Фірташа на виробництво контенту для державного російськомовного телеканалу Freeдом. Загалом на канал, який має дуже обмежене мовлення і можливості доносити позицію держави Україна, після початку війни вже виділено 9 млн фунтів. «Навіщо взагалі держава під час війни витрачає такі великі кошти на непопулярний канал?», - ставить питання депутат Верховної Ради Гео Лерос.

Він критикує контент Єдиного марафону і зазначає, що його творці відірвалися від реалій війни. Ці зауваження є справедливими, в українських соцмережах регулярно спалахують скандали з приводу веселощів та недоречних висловлювань під час телемарафону. «Зранку до вечора на телемарафоні – треш, це неможливо дивитися. Україна перетворюється в якусь деградовану комуністичну країну… Наприклад, на державний телеканал «Рада» направили мільярди гривень – лише для того, щоб маніпулювати суспільною думкою», - говорить Гео Лерос. Він пропонує зобов’язати всіх українських чиновників щонайменше місяць провести на фронті, щоб повернути їх до реальності.

Також український уряд намагається взяти під контроль всю інформацію, яка стосується бойових дій. Легендарного командира батальйону з позивним «Купол» понизили на посаді за інтерв’ю американському виданню The Washinghton Post. Там він розповів про ситуацію на фронтах без прикрас. Командування Повітряних сил України пригрозило кримінальною відповідальністю власникам популярних пабліків, які будуть повідомляти про ракетні обстріли України щось інше, окрім офіційної інформації.

Днями було видано ліцензію на мовлення телеканалу Міністерства оборони України, який буде називатися «Армія ТБ». Подібний канал є у Міноборони Росії – «Звезда» – і він відомий хіба що відвертою пропагандою і вихвалянням військової машини РФ. За словами творців «Армії ТБ», новий канал має «розвіяти туман війни». Проте Гео Лерос називає іншу причину його створення: «Влада хоче, щоб було ЗМІ, яке матиме виключне право висвітлювати війну, куди можна запрошувати тільки тих героїв, які будуть її вихваляти, щоб була повна цензура».

Україна прагне за скороченою процедурою вступити до Європейського союзу. ЄС приділяє дуже великої уваги стану справ з демократією та свободою слова. Україна має показати не словами, а справами, що вона міцно стоїть на демократичних засадах, і навіть війна не може бути виправданням для авторитарних проявів.

Источник материала
Поделиться сюжетом