Коронавірус в Україні став агресивнішим: все більше госпіталізацій з ураженням легенів
Коронавірус в Україні став агресивнішим: все більше госпіталізацій з ураженням легенів

Коронавірус в Україні став агресивнішим: все більше госпіталізацій з ураженням легенів

Про це на брифінгу в вівторок, 28 березня, сказала лікарка-інфекціоністка, завідувачка інфекційного відділення №2 Олександрівської клінічної лікарні Києва Людмила Мінова.

Все більше "важких" пацієнтів

Ми спостерігаємо зараз значно агресивніший перебіг "Омікрону", цього не було влітку, агресивність проявляється тим, що дуже висока температура в деяких випадках, і дуже стрімкий розвиток самого захворювання, наростання дихальної недостатності з ушкодженням легень,
– розповіла Мінова.

За її словами, переважна більшість пацієнтів з дихальною недостатністю та іншими важкими симптомами зараження COVID-19 інфікувалися штамом Омікрон, і більшість з них не були вакциновані. Ці симптоми схожі на грип, захворювання в перші дні починається однаково – висока температура, першіння в горлі, кашель.

Вона радить швидко виявляти хворобу шляхом тестування, особливо серед груп ризику, таких як пацієнти віком 65 років та старші, люди з хронічними захворюваннями та імуносупресивними станами. Також вона закликала при ознаках респіраторного захворювання залишатися вдома і не наражати оточуючих на ризик захворіти, а також не відвідувати літніх родичів.

Які штами циркулюють в Україні

Раніше референс-лабораторія з діагностики ВІЛ/СНІДу, вірусних та особливо небезпечних патогенів ЦГЗ підтвердила, що в більшість областей циркулює варіант Omicron XBB.1.5 або Кракен.

Вважалося, що цей варіант переноситься пацієнтами легше, проте передається швидше. А збільшення кількості важких захворювань може свідчити про нову хвилю заражень, яка призвела до інфікування людей з груп ризику.

XBB.1.5 вперше виявили в США в жовтні 2022 року. З того часу він неухильно поширювався, і зараз його діагностували більш ніж у 60 країнах.

Потенціал XBB.1.5 випередити інші підваріанти обумовлений його здатністю уникати частин імунної системи, які захищають нас від зараження. Це пов’язано зі специфічною мутацією, яка може допомогти йому краще проникати в клітини людини.

Теги по теме
Профилактика заболеваний
Источник материала
loader
loader