Виявили ще одну користь від споживання овочів та фруктів
Виявили ще одну користь від споживання овочів та фруктів

Виявили ще одну користь від споживання овочів та фруктів

Тож, розбираємось, яким чином овочі та фрукти здатні впливати на наш настрій та самопочуття. Що про це кажуть науковці та як застосовувати ці знання у житті.

Що каже наука

Ось кілька досліджень, які доводять користь овочів і фруктів для психічного здоров'я.

  • Нове британське дослідження, яке провели у 2023 році, підтвердило зв'язок між частим споживанням фруктів і відчуттям розслабленості, впевненості й енергійності.
  • Австралійське дослідження 2022 року, де взяли участь понад 4 тисячі жінок, показало, що ті, хто споживали щонайменше 5 порцій овочів на день, мали на 19% нижчий ризик розвитку депресії упродовж 15 років, у порівнянні з тими, хто з'їдав не більше однієї порції. Що стосується фруктів, то чотири порції проти однієї означали на 25% менший ризик депресії.
  • Метааналіз 18 досліджень довів, що на кожні 100 грамів спожитих овочів ризик депресії знижується на 3%.
  • Ще одне британське дослідження виявило, що збільшення щоденного споживання овочів і фруктів всього лиш на одну порцію забезпечує таке ж поліпшення психічного здоров'я, як 8 днів 10-хвилинних прогулянок.

Чому фрукти й овочі позитивно впливають на психічний стан

Експерти схарактеризували це як "ефект заміщення". Тобто частіше споживання фруктів й овочів може залишити менше місця в шлунку для нездорової їжі. Переваги для психічного здоров'я також пов'язані з тим, що це клітковина, а вона своєю чергою може сприяти створенню більш здорового мікробіому.

Дослідження показують, що мікроби кишечника впливають на виникнення депресії й тривоги, оскільки мікробіом людини впливає на вироблення серотоніну й регулює запалення, які відіграють важливу роль у психічному здоров’ї.

Теги по теме
Здоровье Психология
Источник материала
loader
loader