Новий скандал Спартака Субботи: як він допомагав нардепам від ОПЗЖ та "Слуги народу"
Новий скандал Спартака Субботи: як він допомагав нардепам від ОПЗЖ та "Слуги народу"

Новий скандал Спартака Субботи: як він допомагав нардепам від ОПЗЖ та "Слуги народу"

Скандально відомий "психотерапевт" Спартак Суббота, якого викрили у шахрайстві та псевдодосягненнях, може бути причетним ще до одного скандалу. Інститут когнітивного моделювання (ІКМ), одним із засновників якого називають Субботу, одночасно співпрацював з дуже різними клієнтами.

Пише УП.

ТОВ "Інститут когнітивного моделювання" у 2019 році був заснований блогером Спартаком Субботою разом із партнерами Дмитром Царенком (брат Михайла Царенка, який є депутатом від колишньої ОПзЖ у Київраді й активно лобіює інтереси забудовників), Віктором Березенком та Олексієм Івановим.

Стверджується, що інститут практично протягом усього періоду свого існування займався відбілюванням репутації проросійських політиків в Україні.

У 2019 році структура працювала виключно в освітньому напрямку. Однак на початку 2020 року партія Слуга народу перерахувала на рахунок інституту 5 мільйонів гривень. Перед цим нещодавно створений інститут перепрофілювався і почав займатися соціологічними дослідженнями.

«На той час інститут працював лише півроку. Це спонукає до висновку, що вибір компанії, яка надає послуги Слузі народу, базувався не на досвіді чи досягненнях організації. По суті, партія влади, яка почала отримувати кошти з державного бюджету від платників податків, після року роботи в парламенті вирішила віддати п’ять мільйонів нещодавно створеній організації, що не мала стійкої фахової репутації в цій сфері», — йдеться в матеріалі.

Вдалося також з’ясувати, що в цей період Спартак Суббота проводив онлайн-курс для «слуг народу». Тодішній очільник партії Олександр Корнієнко говорив, що порушували теми агресивного середовища, вигорання та «ігор, у які грають люди».

У призначенні платежів партії, зазначених у звіті, значилася Оплата за соціологічні дослідження та проведення лекцій.

Тоді Слуга народу була для інституту Спартака ключовим клієнтом, який давав 80% річного доходу. За рік компанія отримала 6 мільйонів гривень, з них майже 5 мільйонів — від «слуг».

У період фінансування інституту на роботу взяли доньку чинної глави партії Дар’ю Шуляк. У декларації Олени Шуляк йдеться про те, що її донька отримала за рік роботи в інституті 20 тисяч гривень.

В Інституті когнітивного моделювання працювала дружина міністра культури Олександра Ткаченка Анна. Вона очолювала діджитал-департамент Live Network.

У цей період СЕО проєкту стала колишня керівниця урядового комунікаційного офісу за прем'єрства Олексія Гончарука Світлана Павелецька.

Інститут когнітивного моделювання співпрацював із низкою благодійних організацій, зокрема, з Фондом Ріната Ахметова та Міжнародним фондом Вадима Новинського на честь Покрови Пресвятої Богородиці.

На сайті організації є інформація про співпрацю з МОЗ, Мінцифрою, Мінкультом і МЗС. Усі, крім Мінкульту, працювали з інститутом без тендерів.

У матеріалі Чесно зазначається, що серед співзасновників Інституту когнітивного моделювання, окрім Субботи, значаться Віктор Березенко та Дмитро Царенко. Обидва вони нібито тісно пов’язані з колишніми «регіоналами» і забудовниками.

Березенко був помічником на громадських засадах народного депутата 6-го скликання від Партії регіонів Ельбруса Тедеєва, який, зокрема, голосував за «диктаторські» закони 16 січня.

Сім'я іншого співзасновника ІКМ Царенка володіє кількома будівельними компаніями, а брат Михайло Царенко зараз депутат від колишньої ОПЗЖ у Київраді, де активно лобіює інтереси тих самих забудовників.

Источник материала
Поделиться сюжетом