19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Рух «Чесно»: Дубінський, Бужанський та Гетманцев поширюють дописи проросійських телеграм-каналів, а ті — репостять дописи депутатів
Рух «Чесно»: Дубінський, Бужанський та Гетманцев поширюють дописи проросійських телеграм-каналів, а ті — репостять дописи депутатів

Рух «Чесно»: Дубінський, Бужанський та Гетманцев поширюють дописи проросійських телеграм-каналів, а ті — репостять дописи депутатів

Аналіз активностей народних депутатів в Телеграмі виявив зв’язки між ними та деякими пропагандистськими каналами.

Народний депутат від «Слуги народу» Максим Бужанський та позафракційний парламентар Олександр Дубінський поширювали інформацію з телеграм-каналів, які, за даними СБУ, курують російські спецслужби. Такі результати показав мережевий аналіз дописів нардепів, який здійснив Рух «Чесно».

Телеграм-канал «Резидент», підрахували в організації, поширював дописи Дубінського понад 80 разів, а Бужанського — 190. Самі депутати також неодноразово репостили дописи пропагандистського каналу. 

Крім того, нардеп від «Слуги народу» та очільник податкового комітету Данило Гетманцев відкрито рекомендував підписуватись на «Резидента».

«Інформацію таких каналів, як бачимо, поширюють не лише представники забороненої ОПЗЖ, а й члени провладної партії. Це не лише питання інформаційної безпеки та здорового інформаційного простору. Свого часу журналістські розслідування довели, що Дубінський під час Революції Гідності поширював фейки про повій на Майдані. У переписці тоді фігурувала фінансова винагорода від цивільної дружини держзрадника Клименка. От і постає питання, чи немає тут фінансового компоненту», — прокоментувала лідерка Руху «Чесно» Віта Думанська.

Читайте також:

  • Як визначити, що телеграм-канал працює проти вас. Поради аналітикині «Детектора медіа»

Всього у групу пропагандистських каналів, за версією організації, увійшло 35 ресурсів. Найбільші серед них за кількістю підписників — «Легитимный» та «Резидент». Однак за кількістю репостів лідирують «Сплетница», «ЗеРада» та «Наблюдатель». 

За даними дослідження Руху «Чесно», в цю групу увійшов також канал MediaKiller, який активно поширює відеоблоги позафракційного нардепа Гео Лероса.

Міститься у цій групі й телеграм-канал Партії Шарія. Вона була заборонена влітку минулого року, однак, судячи з дописів, ще півроку продовжувала діяльність. Зокрема, останній запис про нібито «допомогу Херсону» було опубліковано 6 березня 2023 року.

Окрему увагу аналітики «Чесно» приділили зв’язку із чинними політиками найпопулярнішого українського телеграм-каналу «Труха». З ним, стверджують в організації, явно пов’язана депутатка від «Слуги народу» Марія Мезенцева. Її обрали харків’яни (168-й округ). Саме з Харкова і починалася «Труха». 

Читайте також:

  • Від «Трухи» до Гордона: найпопулярніші канали українського сегмента Telegram

На основній і харківській сторінках мережі «Труху» депутат регулярно згадується в контексті як парламентської, так і гуманітарної діяльності. Мезенцева ж, своєю чергою, відкрито підтримала адміністраторів «Трухи», коли в мережу потрапило фото нібито листування засновника каналу Максима Лавриненка та російського пропагандиста (канал «Рыбарь»). Тоді ж на бік Лавриненка став Олексій Гончаренко.

У зв’язку із співпрацею народних обранців з цими каналами виникає питання не лише відкритості та доброчесності витрат на політичну рекламу. Значно важливішим, на думку аналітиків Руху «Чесно», є аспект державної безпеки. Адже виходить, що частина народних депутатів не лише від забороненої ОПЗЖ, а й від провладної партії «Слуга народу» роками легітимізували пропагандистів. У той самий час держава, громадянське суспільство та міжнародні партнери змушені витрачати ресурси на боротьбу з наслідками цього.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що Громадянська мережа «Опора» припиняє використовувати телеграм та радить зробити це іншим.

Крім того, «Детектор медіа» зробив своє дослідження телеграм-каналів, які наслідують інші та поширюють російську пропаганду.

Також ми публікували дослідження Інституту масової інформації «Анонімність та російські гроші. Хто фінансує українські телеграм-канали?».

Теги по теме
исследование
Источник материала
Поделиться сюжетом