Сі Цзіньпін прибув у Сан-Франциско, де зустрінеться з Байденом: чого чекати від візиту
Сі Цзіньпін прибув у Сан-Франциско, де зустрінеться з Байденом: чого чекати від візиту

Сі Цзіньпін прибув у Сан-Франциско, де зустрінеться з Байденом: чого чекати від візиту

У середу, 15 листопада, лідер Китаю Сі Цзіньпін прибув до Сан-Франциско у США. Політик зустрінеться з президентом США Джо Байденом та візьме участь у щорічному саміті форуму Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС).

Про це повідомило видання Reuters. Зазначається, що це перший візит Сі до Штатів за останні шість років. Відповідне рішення він ухвалив після заяви американського лідера про намір відновити нормальні відносини з Пекіном.

Сі й Байден вперше з минулого року зустрінуться віч-на-віч. Американські чиновники називають ці перемовини можливістю зменшити тертя в тому, що багато хто вважає найнебезпечнішим суперництвом у світі.

Як пише медіа, Сі прибув до Сан-Франциско літаком, де його зустріли офіційні особи США: міністр фінансів Джанет Єллен і посол США в Китаї Ніколас Бернс. Після цього китайський лідер відправився лімузином до міста, де цього дня очікуються демонстрації, як за, так і проти його візиту.

Раніше речник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі повідомив журналістам, що на порядку денному політиків буде кілька тем. Зокрема, Байден і Сі обговорять конфлікт між Ізраїлем і ХАМАС в Газі, зусилля США з підтримки України в її боротьбі проти російських військових, а також економічні питання.

Він додав, що Китай міг би зіграти певну роль, допомагаючи Штатам підтримувати Україну, а також – сприяючи просуванню бачення президента Володимира Зеленського про справедливий мир.

Як повідомляв OBOZ.UA:

– Видання Bloomberg повідомило, що ключовою темою переговорів між президентом США Джо Байденом та лідером КНР Сі Цзіньпіном стане відновлення військових зв'язків між двома країнами. У Вашингтоні "сповнені рішучості" у відновленні цих ліній зв'язку, оскільки вважають, що це відповідає інтересам нацбезпеки США.

– Думками з приводу зустрічі Джо Байдена та Сі Цзіньпіна, а також ймовірних домовленостей між США та Китаєм поділився український дипломат, посол України в Хорватії та Боснії й Герцеговині у 2010-2017 роках Олександр Левченко. Він зазначив, що такі зустрічі свідчать про відновлення обміну думками між Пекіном і Вашингтоном, а це дуже позитивний сигнал для всього світу.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом