У ВР намагаються заблокувати заборону УПЦ МП «поправковим спамом»: імена найактивніших «спамерів»
У ВР намагаються заблокувати заборону УПЦ МП «поправковим спамом»: імена найактивніших «спамерів»

У ВР намагаються заблокувати заборону УПЦ МП «поправковим спамом»: імена найактивніших «спамерів»

У ВР намагаються заблокувати заборону УПЦ МП «поправковим спамом»: імена найактивніших «спамерів»

Серед тих, хто реєструє купу непотрібних поправок є й члени монобільшості.

До законопроєкту № 8371 про заборону релігійних організацій, пов’язаних із Росією зареєстрували близько 1,2 тис. поправок. Більшість із запропонованих змін – це просто «поправковий спам», пише ЧЕСНО. 

Значну частину такого спаму внесли до парламенту проросійські народні депутати Євгеній Шевченко (група «Відновлення України») та його колега по групі Євген Дмитрук. Також частину поправок зареєстрували скандальні «слуги народу» Павло Халімон, Євгеній Брагар та Сергій Литвиненко. До «поправкового спаму» приєднався й лідер депутатської групи «Платформа за життя та мир» (ПЗЖМ) Юрій Бойко

За словами глави комітету ВР з питань гуманітарної політики Микити Потураєва, величезною кількістю поправок народні депутати намагаються сповільнити підготовку законопроєкту до другого читання. Однак члени комітету, запевнив Потураєв, налаштовані якісно доопрацювати текст документа та найближчим часом винести його на розгляд.

«Працювати з поправковим спамом ми вміємо і подолати його не буде складно. Плануємо підготувати текст проєкту до розгляду у сесійній залі до середини грудня», – зазначив Потураєв.

Водночас член комітету Володимир В’ятрович («Європейська солідарність») запевнив, що комітет намагається зробити законопроєкт дієвим. За його словами, погодження комітету важливе, але чи ухвалять відповідний законопроєкт, залежатиме від політичної волі керівництва ВР та позиції монобільшості.

«Ми вже мали робочі групи у комітеті, аби узагальнити поправки і посилити текст. Беремо за основу цю ініціативу, проте пропонуємо додати норми, що були закладені в інших наших проєктах, які так і не були винесені на голосування. Звісно ж розуміємо, що будуть спроби від захисників московської «церкви» спотворити законопроєкт через правки. Проте в позиції членів комітету я впевнений. Важливо, аби громадськість продовжувала контролювати цю тему, адже тиск суспільства лишається чи не єдиним інструментом впливу», – додав В’ятрович.

У першому читанні Верховна Рада ухвалила законопроєкт №8371 під час засідання 19 жовтня. Тоді документ підтримали 267 депутатів. Згодом голова Державної служби з етнополітики та свободи совісті Віктор Єленський наголосив, що до законопроєкту про заборону діяльності в Україні релігійних організацій, пов'язаних із Російською православною церквою, до другого читання необхідно внести низку правок.

Вважалося, що цей законопроєкт мав би заборонити діяльність Української православної церкви Московського патріархату. Однак, редакція документа, ухваленого за основу, насправді не надто впливає на діяльність УПЦ МП. Чому так, читайте у статті  Катерини Щоткіної «Що забороняє «закон про заборону УПЦ МП»?».

Источник материала
Поделиться сюжетом