19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Новий глава Держспезв’язку, складна ситуація на кордоні з Польщею та заморозка коштів РФ: головні новини 1 грудня
Новий глава Держспезв’язку, складна ситуація на кордоні з Польщею та заморозка коштів РФ: головні новини 1 грудня

Новий глава Держспезв’язку, складна ситуація на кордоні з Польщею та заморозка коштів РФ: головні новини 1 грудня

На польсько-українському кордоні загострилась ситуація між українськими перевізниками та протестувальниками з Польщі. Україна готується до евакуації своїх перевізників з польської території.

Тим часом український нардеп Максим Єфімов заявив, що складає свій мандат та зосередиться в іншій галузі.

Про ці та інші головні події 1 грудня в Україні та світі – читайте в дайджесті на Фактах ICTV.

Зараз дивляться

Нардеп Єфімов склав мандат

Нардеп, голова депутатської групи Відновлення України Максим Єфімов заявив про складання мандату, зазначивши, що разом з командою наразі максимально залучений у процеси збереження промислового та економічного потенціалу Краматорська. У поясненні свого вчинку він зауважив, що “депутатська діяльність потребує дуже багато часу”.

Єфімов каже, що від початку повномасштабної війни зосередився на політиці “масштабних трансформацій” Краматорська. Проте зараз, за його словами, ситуація змінилася.

– Втім, відчуваю, як війна щодня зменшує вагу інституцій. Посилюючи запит на персональне лідерство, яке полягає у здатності забезпечити людям безпеку, економічну активність і соціальний захист. Лідерство не потребує формального статусу. Але – вимагає особистого залучення у процеси, готовності супроводжувати їх на усіх етапах, аж до фінального, – сказав Єфімов.

Зміни у мобілізації

Президент України Володимир Зеленський визнав, що сьогодні усі розуміють, що у питанні мобілізації в Україні потрібні зміни. Йдеться не просто про кількість тих, хто може бути мобілізований. Це питання про терміни для демобілізації, і для тих, хто згодом прийде до української армії.

– І це питання про умови. Це комплексні речі, які мають опрацьовувати військове керівництво та Міністерство оборони, мають бути представлені на Ставці для затвердження. Сьогодні були деякі пропозиції – я чекаю на комплексні рішення, – заявив глава держави.

Ситуація на кордоні Польщі та України

В уряді України повідомили, що спільно з Мінінфраструктури Польщі напрацьовують заходи для розблокування кордону.

Сторони погодили низку заходів, зокрема, відкриття пункту пропуску Угринів – Долгобичув для проїзду порожніх вантажівок для збільшення пропускної спроможності кордону та зменшення навантаження на інші пункти пропуску. Детальніше про те, що погодили Польща та Україна – читайте в матеріалі на Фактах ICTV.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Своєю чергою на самому кордоні обстановка загострюється. Спочатку українські перевізники оголосили голодування, але згодом, після переговорів з польськими страйкарями за участі українського консула, призупинили акцію.

Своєю чергою омбудсман України Дмитро Лубінець назвав ситуацію на кордоні з Польщею катастрофічною та повідомив, що українські відомства готуються до евакуації українських перевізників.

Майже $8,8 млрд заморожених активів РФ

В межах санкцій Швейцарія заморозила близько $8,8 млрд фінансових активів, які належать громадянам Росії, повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

– Разом з партнерами рухаємося до механізму спрямування конфіскованих активів на відновлення України, – додав глава уряду.

Він подякував Швейцарії за цей важливий перший крок.

СБУ провели дві операції в Бурятії

В Бурятії Служба безпеки України влаштувала вибух на висотному залізничному мосту на Байкало-Амурській магістралі.

Як повідомили джерела Фактів ICTV, в результаті вибуху горіли цистерни з пальним.

Продовжити рух росіяни вирішили об’їзним шляхом – через так званий Чортів міст. Саме на це і розраховувала Служба безпеки України, адже саме на цьому високому 35-метровому мосту спрацювала закладена вибухівка. Російські Telegram-канали повідомляють, що загорілось шість цистерн. А для гасіння пожежі залучили спеціальний потяг.

Обидва вибухи є спецоперацією СБУ із виведення з ладу цієї важливої залізничної магістралі, яку росіяни використовують, зокрема, й для військової логістики, наголошують джерела.

США ввели санкції проти танкерів з нафтою РФ

США запровадили санкції проти трьох танкерів і трьох судноплавних компаній з різних країн у відповідь на обхід цінових обмежень на російську нафту за повномасштабне вторгнення в Україну.

Ці обмеження мають на меті скоротити доходи від нафти, які російський уряд використовує для фінансування війни проти України, та стабілізувати світовий енергетичний ринок.

Зокрема, під санкціями тепер перебувають судна NS Champion, Viktor Bakaev і HS Atlantica. Вони перевозили російську сиру нафту марки Urals за ціною понад $70 за барель після запровадженого обмеження цін на нафту РФ.

Водночас санкції запроваджено проти зареєстрованих власників цих суден: компаній Sterling Shipping Incorporated і Streymoy Shipping Limited (ОАЕ), HS Atlantica Limited.

Кабмін призначив главу Держспезв’язку та заступника глави Міноборони

Уряд України вніс низку кадрових змін у Міністерстві оборони та Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації України.

Віталія Половенка призначено заступником міністра оборони України. Полковник займатиметься питаннями тилового забезпечення.

Половенко був начальником відділу тилового забезпечення логістики Національного університету оборони України з 2019 року. Він – учасник бойових дій, кандидат військових наук.

Своєю чергою Юрія Мироненка призначено очільником Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України.

Теги по теме
Польща
Источник материала
Поделиться сюжетом