Порошенка не випустили за кордон: у Верховній Раді кажуть, що він не надав документів, «ЄС» спростовує
Порошенка не випустили за кордон: у Верховній Раді кажуть, що він не надав документів, «ЄС» спростовує

Порошенка не випустили за кордон: у Верховній Раді кажуть, що він не надав документів, «ЄС» спростовує

Порошенка не випустили за кордон: у Верховній Раді кажуть, що він не надав документів, «ЄС» спростовує

Парламентарі від «ЄС» знову мають проблеми з дозволами на виїзд за кордон у робочі відрядження.

Народний депутат Петро Порошенко заявив, що його не випустили за кордон для зустрічей із очільниками держав Європейського Союзу, делегацією-конгресменів-республіканців зі США, а також участі у Мюнхенській конференції з безпеки. За його словами, це сталося через повідомлення від розвідки про нібито «загрозу його життю». У Верховній Раді повідомили, що парламентар не надав документів, які підтверджують відповідні заплановані зустрічі. Натомість у фракції «Європейська Солідарність» звинуватили пресслужбу ВРУ у брехні.

Під час брифінгу Порошенко зазначив, що спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук відмовився підписувати закордонне відрядження, бо отримав інформацію від очільника Головного управління розвідки Кирила Буданова інформацію про загрозу життю народного обранця.

«На питання, чому блокується міжнародна діяльність нашої команди, я отримали пояснення від Стефанчука, що голова ГУР повідомив спікеру про те, що одразу ж після перетину кордону Україна-Польща, а надто в Мюнхені мені як п’ятому президенту та лідеру опозиції загрожує смертельна небезпека. І нездатні мене захистити ні Управління держохорони, ні вся система безпеки Німеччини. І єдиний спосіб, щоб врятувати Порошенка − це його не випустити», − розповів він.

Парламентар додав, що у нього мали бути зустрічі з конгресовою делегацією від Республіканської партії, з керівництвом Євросоюзу, з шістьма президентами та головами урядів країн-членів ЄС, які «відграють надзвичайно високу роль у забезпеченні безпеки нашої держави».

У пресслужбі Верховної Ради прокоментували слова лідера фракції «ЄС». Там не згадали про повідомлення від ГУР, а вказали, що Порошенко не надав документів, які б підтверджували його плани.

«Щодо участі народного депутата України Петра Порошенка у «проголошених» ним зустрічах повідомляємо: заяв і відповідних документів, що підтверджують зазначені вище зустрічі ані від нього, ані від міжнародних лідерів до Верховної Ради України не надходило», − йдеться у заяві.

Також там зазначили, що для участі у Мюнхенській конференції з безпеки сформована парламентська делегація, до складу якої «паритетно входять представники як парламентської більшості, так й опозиційних фракцій». У ВРУ вказали, що від «ЄС» там буде народний депутат Олексій Гончаренко.

«Заяви представників фракції «Європейська Солідарність» щодо неучасті їхньої фракції у Мюнхенській конференції з безпеки є маніпулятивними», − повідомила пресслужба парламенту.

Після цього співголова фракції «Європейська солідарність» Ірина Геращенко звинуватила пресслужбу у публікації «брехливої інформації» про те, що начебто Петро Порошенко не надав ніяких документів щодо своїх запрошень до Мюнхену, Польщі і Ізраїлю. За її словами, керівництво Верховної Ради застосовує політичну цензуру та вибірковість у видачі дозволів на виїзд. Геращенко наголосила, що всі документи були подані у ВРУ вчасно.

«Всі відповідні документи по відрядженню подані нами завчасно і підписані усіма відділами, але застопорилися на першому заступнику голови Верховної Ради Олександру Корнієнку та спікеру Руслану Стефанчуку. Так велів Офіс президента. На зустрічі зі Стефанчуком Порошенко ще раз продемонстрував усі запрошення», − сказала народна депутатка і опублікувала відповідні документи.

За її словами, офіційні запрошення на Мюнхенську безпекову конференцію цього року отримали лише троє представників українського парламенту, зокрема двоє від «ЄС» − Порошенко та Гончаренко.

Геращенко зауважила, що спікер видав розпорядження для виїзду двом представникам «Слуги народу» Єгору Чернєву та Галині Михайлюк, які начебто не мають запрошень від Мюнхена, а тому не зможуть взяти участь у конференції.

Окрім того, народна депутатка додала, що керівництво ВРУ заблокувало участь представниці «ЄС» Іванні Климпуш-Цинцадзе участь в конференції, яку МЗС Німеччини організовує до другої річниці повномасштабного вторгнення Росії в Україну, де вона мала бути ключовим спікером.

Також Геращенко звернулася у ДБР, Офіс генпрокурора та НАБУ щодо «зриву її участі» у спостережній місії Парламентської асамблеї ОБСЄ в Азербайджані, де вона була акредитована.

«Ми зайшли в максимально важкий рік, в нас провали у взаєминах із Польщею, США, на інших напрямках й замість використати всі шанси, всі ресурси і можливості для посилення української позиції, Банкова (бо це ж не сам спікер) поглиблює кризи. Навіщо? Все це послаблює Україну», − підсумувала вона.

Нагадаємо, у травні 2022 року Петра Порошенка не випустили з країни у складі офіційної делегації на парламентську асамблею НАТО у Вільнюсі. Підставою для відмови у виїзді Порошенку прикордонники назвали проблему з підтвердженням дійсності дозвільного документа.

У грудні 2023 року Порошенко опублікував відео з державного кордону, в якому розповів, що його зупинили прикордонники, попри наявність у політика підписаного головою Верховної Ради Русланом Стефанчуком розпорядження на відрядження. Згодом з’ясувалося, що виїзд без вказання причини скасував перший заступник спікера Олександр Корнієнко, посилаючись на «лист для службового користування».

Згодом у Службі безпеки України заявили, що Порошенка не випустили за кордон через те, що він начебто планував зустріч із прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном. У спецслужбі вказали, що Росія нібито хотіла використати цю зустріч у «своїх ІПСО проти України».

П’ятий президент України сказав, що «не залишить без реакції незаконні дії прикордонників, керівництва парламенту та СБУ, на які їх штовхають окремі особи з Офісу президента» і звернеться у суд.

Проблеми з виїздом у закордонні відрядження були й у інших представників «Європейської Солідарності». Зокрема у травні 2023-го Верховна Рада не дозволила Олексію Гончаренку взяти участь у конференції ПАРЄ. Тоді «ЄС» заявила про тиск із боку влади, додавши, що «повʼязує блокування міжнародної діяльності Гончаренка виключно з його належністю до фракції меншості і критичну позицію щодо Офісу президента, який перебрав на себе, зокрема ручне управління парламенту».

Вдруге спікер Верховної ради Руслан Стефанчук не підписав Гончаренку розпорядження на виїзд за кордон вже у вересні. Тоді парламентар мав взяти участь у конференції Парламентської асамблеї Ради Європи у Дубліні.

А на початку січня 2024 року Ірина Геращенко звернулася у Київський окружний адміністративний суд із позовом проти спікера Верховної Ради Руслана Стефанчука через його «бездіяльність» у питанні надання закордонних відряджень.

Источник материала
Поделиться сюжетом