“Сьогодні Путін нарешті вбив Навального”. Перші реакції на повідомлення про смерть російського опозіціонера
“Сьогодні Путін нарешті вбив Навального”. Перші реакції на повідомлення про смерть російського опозіціонера

“Сьогодні Путін нарешті вбив Навального”. Перші реакції на повідомлення про смерть російського опозіціонера

Управління ФСВП Ямало-Ненецького автономного округу повідомило, що 16 лютого в колонії «Полярний вовк» помер політик Олексій Навальний. Прес-секретар російського диктатора Путіна Дмитро Пєсков заявив, що ФСВП “займається всіма перевірками” у зв’язку зі смертю Навального, і це “не вимагає додаткових доручень”. За його словами, Путіну доповіли про смерть політика.

Соратники політика заявили, що поки що не можуть підтвердити або спростувати повідомлення про смерть Навального. Адвокат Леонід Соловйов розповів, що востаннє відвідував політика в середу, 14 лютого, і з ним усе було нормально. У виданні “Медуза” збирають перші реакції на повідомлення про смерть Олексія Навального.


Леонід Волков

політик, колишній голова штабів Навального

Російська влада публікує визнання в тому, що вони вбили Олексія Навального у в’язниці. У нас немає жодного способу підтвердити це чи довести, що це неправда. Адвокат Навального їде до Харпу.

Ми не маємо жодних підстав вірити держпропаганді. Вони брехали, брешуть і будуть брехати. Якщо це правда, то не «Навальний помер», а «Путін убив Навального» і так. Але я їм не вірю ані на копійку.

Не поспішайте Олексія ховати.


Христо Грозєв

розслідувач Bellingcat

Сьогодні Путін нарешті вбив Навального.


Олександр Плющов

журналіст

Хоч би що сталося в колонії, відповідальність за смерть Олексія Навального лежить на Володимирі Путіні.


Єлизавета Осетинська

засновниця The Bell

Не можу повірити, що пишу ці слова: “Навальний помер”. Дуже боляче та страшно.


Тихін Дзядко

головний редактор телеканалу «Дощ»

Це політичне вбивство лідера опозиції, яке досягло своєї реалізації через 3 роки після першої спроби.


Ольга Романова

журналіст, голова «Русі, що сидить»

Це вбивство. Це мають розуміти всі й у всьому світі. Замовник наказав вбити Навального кілька років тому, і наказу не скасовував. Замовника звати Володимир Путін. Жодних інших «версій» немає і бути не може.


Андрій Захаров

журналіст

Навальний не помер, його вбили. І вбивають мрію мільйонів людей жити у нормальній країні.


Василь Полонський

журналіст

І що б вони зараз не сказали, щоб вони не написали, якщо це правда, то вбив його Путін. У мене немає слів. Дуже боляче, востаннє так було, коли вбили Орхана. Але треба зібратися, бо Олексій нам завжди казав – ніколи не здавайтесь, і ми не будемо.


Кирило Набутов

журналіст

Олексій Навальний помер у в’язниці. Уявляємо, скільки різних людей у ​​Москві зітхнули з полегшенням. У наших предків це називалося «не миттям, так катанням».


Роман Лейбов

філолог, доцент Тартуського університету

Слів немає. Ненависть є, а слів немає.


Борис Надєждін

політик

Редакція мого штабу зв’язалася з обома відомствами (ФСВП та СК) — у першому відповіли, що «інформація перевіряється ще раз», у другому після запитання замовкли, а трохи пізніше повісили трубку. Адвокати та прихильники Олексія поки не повідомляють жодної додаткової інформації. Знаємо лише, що адвокат вилетів до Харпа, де знаходиться колонія. Ми чекаємо на підтверджену інформацію. Я молюся, щоб інформація виявилася неправдою. Олексій — один із найталановитіших і сміливіших людей у ​​Росії, яких я знав.


Юлія Іоффе

журналіст

Я тільки вчора ввечері бачила Юлію Навальну, яка сказала мені, що нарешті зрозуміла, що говорити людям, коли вони запитують про Олексія Навального: «У нього все добре за поганих обставин». Джерела, близькі до сім’ї, кажуть, що вона не знала. “Вони вбили його сьогодні”, – повідомило джерело.


Сергій Пархоменко

журналіст

Це вбивство тривало три роки, день за днем. І ось воно доведене до кінця. Вони таки вбили Олексія, бо знали, що він ніколи не залишив би цих убивць у спокої, ніколи не відмовився б від своєї справи. Він розумів цю боротьбу як справу, як обов’язок, він казав, у мене зараз така робота. Він робив свою роботу до кінця. Для Путіна, який розв’язав війну, вбив сотні тисяч людей, що занапастив долі мільйонів сімей, — це не складно. Ще одне вбивство, просто кісточка на рахунках, яку він перекидає справа наліво. І він вбивав Навального день за днем, холоднокровно.


Олександр Баунов

старший науковий співробітник Фонду Карнегі за міжнародний світ

Дана остаточна відповідь на запитання, чи варто Навальному було повертатися до Росії, щоб залишатися не вигнанцем, а політиком. Він залишав одну ераїну, повернувся до іншої, і загинув у третій, де політичні перспективи не існують у принципі. Є лише святці. Втім, і в попередній версії його намагалися вбити, що вже говорити про нову.


Єва Меркачова

правозахисниця

Я вважаю, що до цього могло привести однозначно нескінченне ходіння до ШІЗО. Тобто ось він був десь раз, другий, третій, і рахунок перебування в ШІЗО пішов просто на десятки вже. ШіЗО — це дуже важкі умови утримання <…> Людина там найчастіше мерзне, найчастіше голодує, по суті. Саме тому встановлено жорсткі вимоги, що не можна призначати його більше за певну кількість діб. Але не було обмежень щодо кількості самих переміщень у ШІЗО. Тобто закінчується один термін, людину поміщають у загін, тут же її викликають на нову комісію, кажуть, що в неї нове порушення, і цього ж дня відправляють знову до ШІЗО. Оце жахливо, розумієте?


Леонід Парфьонов

журналіст

Це — політичне вбивство.


Катерина Гордєєва

журналістка

Олексій Навальний — найяскравіший, найпослідовніший і найпопулярніший у країні противник Путіна. Його переслідували, цькували, вбивали, садили і, нарешті, відправили до найнестерпнішої та найдальшої в’язниці. Де продовжили мучити, катувати та вбивати. Але він знаходив мужність писати валентинки дружині, ніжні листи дітям, смішні соратникам, сперечатися з опонентами. Він був живий, чим бісив усіх живих мерців. Зрештою, Навальний був для багатьох та багатьох останньою надією, яку сьогодні вбили. Великі співчуття родині, близьким. І всім нам.


Олег Орлов

співголова «Меморіалу», правозахисник

Мені треба просто це зрозуміти. Це така жахлива новина, трагедія для всіх нас, для всієї Росії. У мене слів немає, я поки що нічого сказати не можу, я просто вражений цією новиною.


Дмитро Гудков

колишній депутат Держдуми

Я не можу в це повірити. Але якщо все підтвердиться, смерть Олексія — це вбивство. Організоване Путіним. Навіть якщо Олексій помер від «природних» причин, їх було викликано його отруєнням та подальшими тюремними тортурами. Кров – на Путіні. Ще одна на додаток до сотень тисяч, убитих — також їм — на війні. Звичайно, вбивця не він один — а й усі його підручні, усі ці патрушеви, бастрикіни й далі, нижчі, до останнього тюремника. І ще — страшне та важливе. Сьогодні відчинилися ворота до смертної кари для політв’язнів. А потім – і для всіх. Дуже співчуваю родині Олексія, рідним та близьким, але в глибині душі все одно відмовляюсь у це вірити. Який жах!


Михайло Ходорковський

бізнесмен

За офіційною інформацією ФСВП Олексій Навальний помер сьогодні в колонії. Якщо це правда, то незалежно від формальної причини відповідальність за передчасну смерть несе особисто Володимир Путін, який спочатку санкціонував отруєння Олексія, а потім посадив його до в’язниці. Глибокі співчуття сім’ї та рідним Олексія.

Я закликаю всіх опівдні 17 березня прийти на виборчі дільниці та вписати ім’я Олексія Навального до бюлетеня для голосування. Якщо ви не знали чи сумнівалися, як діяти цього дня, то ось вам відповідь.


Лев Шлосберг

політик

Смерть Олексія Навального є спланованим політичним вбивством і має бути розслідувана як зазіхання життя державного чи громадського діяча, вчинене з метою припинення його державної чи іншої політичної діяльності або з помсти за таку діяльність (стаття 277 Кримінального кодексу РФ), що карається позбавленням волі на строк від дванадцяти до двадцяти років з обмеженням волі на строк до двох років, або довічним позбавленням волі, або стратою. Це велике особисте потрясіння громадянам Росії. Мої співчуття сім’ї, всім рідним та друзям Олексія Навального. Коли до Росії повернеться правосуддя, вбивці будуть встановлені та покарані.


Володимир Зеленський

президент України

Очевидно, його вбив Путін.


Едгар Рінкевич

президент Латвії

Що б ви не думали про Олексія Навального як про політика, він був щойно жорстоко вбитий Кремлем. Це факт, і це те, що потрібно знати про справжню природу нинішнього російського режиму. Мої співчуття сім’ї та друзям.


Ріші Сунак

прем’єр-міністр Великобританії

Це жахливі новини. Будучи найзатятішим захисником російської демократії, Олексій Навальний протягом усього свого життя демонстрував неймовірну мужність. Мої думки з його дружиною та народом Росії, для якого це величезна трагедія.


Олаф Шольц

канцлер Німеччини

Ще немає остаточного підтвердження, але ми виходимо з того, що з великою ймовірністю Навальний помер у російській в’язниці. Це нас дуже пригнічує. Я зустрічався з ним у Берліні, коли він лікувався у Німеччині від наслідків отруєння, спілкувався з ним про відвагу, якою вимагало його рішення повернутися до Росії. Нині він заплатив за це своїм життям. Ми добре знаємо, що це за режим. Той, хто критикує, хто виступає за демократію, має боятися за своє життя та свою безпеку. Тому ми вражені. Наші думки з його дружиною, його дітьми, його друзями, з його послідовниками. Це просто жахливо. І це знак, як Росія змінилася. На жаль, цей процес розпочався дуже давно, вона давно відійшла від демократії, це давно не є демократією.


Єнс Столтенберг

генеральний секретар НАТО

Усі факти навколо смерті Навального мають бути встановлені, а «Росія має відповісти на серйозні запитання».


Шарль Мішель

голова Євроради

Олексій Навальний боровся за цінності свободи та демократії. Заради своїх ідеалів він приніс найвищу жертву. ЄС покладає на російський режим одноосібну відповідальність за цю трагічну смерть. Я висловлюю глибоке співчуття його сім’ї. І тим, хто бореться за демократію по всьому світу в похмурих умовах. Борці вмирають. Але боротьба за волю ніколи не закінчується.


Світлана Тихановська

колишній кандидат у президенти Білорусі

Сьогодні у мережі з’явилися новини про смерть Олексія Навального у російській колонії. Ця смерть є черговим доказом, що для диктаторів людське життя не має жодної цінності. Режим Путіна, як і режим Лукашенка, у прагненні зберегти владу позбавляється опонентів у будь-який спосіб. Олексія, як і багатьох білоруських політв’язнів, неодноразово відправляли до ШІЗО. У лютому це зробили 27-й раз. Ми всі бачили на фото, як такі умови утримання відбилися на його стані. Саме тому я не маю сумнівів у тому, що Навального цілеспрямовано вбив путінський режим. Я чудово розумію, як від цієї новини стискується серце всіх, чиї близькі зараз перебувають у в’язниці. Юлія Навальна та їх з Олексієм діти сьогодні отримали найстрашнішу новину, якою ми боїмося отримати про тисячі наших коханих. Я висловлюю щирі співчуття сім’ї, близьким та колегам Олексія Навального. Моє серце сьогодні із вами.


Ян Липавський

глава МЗС Чехії

Так само, як Росія поводиться у зовнішній політиці, вона поводиться і стосовно своїх громадян. Вона перетворилася на жорстоку державу, яка вбиває людей, які мріють про краще майбутнє — таких як Нємцов чи зараз Навальний у в’язниці.


Гаррі Каспаров

опозиційний політик

Путін спробував і не зумів убити Навального швидко і таємно за допомогою отрути — і тепер він убив його повільно й у всіх на очах у в’язниці. Він був убитий за те, що показав світові Путіна та його мафію тими шахраями та злодіями, якими вони є. Мої думки — з дружиною та дітьми цієї сміливої ​​людини.


«Трансперенсі»

група експертів

Навальний помер рівно за місяць до «виборів» президента Росії, які мають відбутися з 15 по 17 березня. Команда “Трансперенсі Інтернешнл – Росія” вважає, що смерть політика – це вбивство, підлаштоване російською владою. Ми не знаємо, чи було воно прямим чи непрямим, але очевидно одне — Путін бачив загрозу собі навіть у знеможеній людині, яку він спробував змусити мовчати, ув’язнивши більш ніж на 20 років.

Влада Росії відповідальна за його смерть, і незважаючи на зусилля російського суспільства врятувати його, ми не змогли. Це велика трагедія для всіх нас. Але це не означає, що ми маємо впадати у відчай. Навпаки, ми не повинні опускати руки за жодних обставин. Тепер, коли Навального більше немає з нами, ми не можемо розраховувати на його допомогу чи готовність ризикувати своїм життям заради спільної свободи. Тепер наш обов’язок — допомогти собі та один одному, на згадку про нього та заради власного благополуччя.

Ми висловлюємо співчуття сім’ї та близьким Олексія Навального. Команда «Трансперенсі» закликає міжнародну спільноту та правозахисників домогтися незалежного та об’єктивного розслідування смерті Олексія Навального, щоб залучити винних до справедливого суду.


Tweet
Источник материала
Поделиться сюжетом