Усик, Гвоздик, Берінчик та Ломаченко: які чемпіонські бої очікувати Україні в 2024 році
Усик, Гвоздик, Берінчик та Ломаченко: які чемпіонські бої очікувати Україні в 2024 році

Усик, Гвоздик, Берінчик та Ломаченко: які чемпіонські бої очікувати Україні в 2024 році

Джерело - Чемпіон.

За лічені місяці нас очікує відразу 5 (!) чемпіонських боїв за участю українців - такого ще не було в історії вітчизняного професійного боксу.

До повномасштабної війни

За підсумками 2020 року тільки один українець мав пояс чемпіона світу з професійного боксу - Артем Далакян володів титулом WBA у флайвейті (до 50,8 кг). За підсумками 2021-го в нас уже було 4 титули. Основна заслуга в цьому Олександра Усика, який 25 вересня 2021 року на Tottenham Hotspur Stadium в Лондоні впевнено переміг британця Ентоні Джошуа після 12 раундів і завоював відразу три чемпіонських титули в хевівейті (+90,7 кг) - WBA Super, IBF, WBO. І Артема Далакяна, який 20 листопада 2021 року провів у Києві успішний захист свого титулу WBA проти панамця Луїса Консепсьйона.

Після 24 лютого

2022 рік вийшов не дуже врожайним на чемпіонські бої українців. Але нашим боксерам вдалося завершити його з аналогічними 4 чемпіонськими поясами, що, враховуючи суворі реалії, вже можна вважати неабияким досягненням. Цей результат забезпечив Олександр Усик, який 20 серпня в Саудівської Аравії у матчі-реванші проти Ентоні Джошуа зумів удруге перемогти британського ексчемпіона світу та відстояти 3 чемпіонські титули в хевівейті. 26 серпня 2023 році у Вроцлаві Усик провів наступний успішний захист титулу проти ще одного темношкірого британця Даніеля Дюбуа і відтак лишив три важливі чемпіонські пояси для України.

  Читайте також: War story: Путін цілиться в український спорт

Артем Далакян у 2022 році на ринг не виходив і свій наступний успішний захист титулу WBA провів 28 січня 2023 року в Лондоні проти представника Коста-Рики Давида Хіменеса, якого переміг за підсумками 12 раундів суддівським рішенням. На жаль, у наступному захисті титулу 23 січня 2024 року в Осаці Артем Далакян поступився місцевому боксеру Сеїго Акуї. Нагадаємо, 36-річний українець завоював титул WBA в США 24 лютого 2018 року і в підсумку володів ним майже 6 років. 

5 чемпіонських боїв українців

Чемпіону світу за версіями WBA, IBF і WBO Олександра Усику, щоб завоювати останній у хевівейті титул WBC, який зараз належить Тайсону Ф’юрі, доведеться 18 травня вийти в ринг проти поки ще непереможного британця. Мегафайт відбудеться в столиці Саудівської Аравії Ер-Ріяді. Додамо, що в контракті на бій є пункт про обов’язковий матч-реванш, тож, можливо, нас очікує не один бій. Додає оптимізму статистика виступів Усика з представниками Великої Британії. Олександр 5 разів виходив у ринг проти боксерів із Туманного Альбіону і виграв всі 5 поєдинків. Жертвами українця стали Даніель Дюбуа, Ентоні Джошуа (двічі), Дерек Чісора та Тоні Белью.   

Схоже, ще один шанс завоювати чемпіонський титул буде мати боксер з українським корінням Василь Ломаченко. Уродженець Білгород-Дністровського 12 травня в Австралії проведе бій зі ще одним ексчемпіоном світу, місцевим боксером Джорджем Камбососом, на кону якого буде стояти вакантний титул IBF в легкій вазі (до 61,2 кг). 

Ломаченко має потенціал перемогти Камбососа. Але боксеру з українським паспортом вже 36 років, в такому віці кожен поєдинок як останній, а свій останній бій Ломаченко, як відомо, програв американцю Девіну Хейні. 

  • “Руський мир” Ломаченка: перспективи боксера-маргінала 

Шанси для Гвоздика, Богачука та Берінчика

Дещо неочікувано шанси стати чемпіонами світу отримали Олександр Гвоздик та Сергій Богачук. Гвоздик, який вже багато років зі своєю родиною проживає в США, влітку зустрінеться з Девідом Бенавідесом. На кону буде стояти пояс тимчасового чемпіона світу WBC. Американець спеціально для цього підіймається в лайт-хевівейті (до 79,4 кг). Це чудова нагода для Гвоздика повернутися в чемпіонську лігу. Найближчим часом сторони повинні затвердити дату та місце проведення бою.    

За вакантний титул WBC в першій середній вазі (до 69,9 кг) буде битися Сергій Богачук. 28-річний уродженець Вінниці вже 30 березня в Лас-Вегасі зустрінеться з американцем Себастьяном Фундора. Обидва боксери - відчайдушні “рубаки”. Тож їхній бій повинен стати справжньою прикрасою боксерського вечора. В послужному списку Богачука - 24 бої, в яких він здобув 23 перемоги. Всі - нокаутом (!). Нагадаємо, Сергій зізнавався Чемпіону, який гонорар отримав за свій дебютний поєдинок на професійному рингу.

Перший номер рейтингу WBO (Всесвітня боксерська організація) в легкій вазі (до 61, 2 кг) Денис Берінчик попередньо свій чемпіонський бій проведе 18 травня  в американському Сан-Дієго з мексиканцем Емануелем Наваррете. На кону буде стояти пояс WBO. Берінчику 5 травня виповниться 36 років, він дуже довго йшов до цього поєдинку. Звісно, набагато приємніше було б побачити Дениса в андекарті мегафайту Усик - Тайсон Ф’юрі, який відбудеться в ту саму дату, тільки в столиці Саудівської Аравії. Але поки команда опонента хоче провести бій у Каліфорнії й наразі промоутер Берінчика та Усика Олександр Красюк фіналізує перемовини з командою опонентів.    

В топ-10 українських боксерів-професіоналів також входять Сергій Дерев’янченко, Арнольд Хегай, Карен Чухаджян та Петро Іванов. Але, будемо відверті, тільки при дуже сприятливих обставинах хтось із них зможе у 2024 році поборотися за звання чемпіона світу.  Але й 5 чемпіонських боїв українців протягом 3-4 місяців - це справжнє диво. Головне, щоб наші хлопці змогли продемонструвати свої найкращі якості в рингу. Локомотивом цього процесу доведеться бути Олександру Усику, в якого на кону стоять відразу 4 чемпіонських пояси. До Усика місію локомотивів українського професійного боксу здійснювали брати Клички. Зайвий раз пересвідчитись у цьому можна, поглянувши таблицю нижче. 

 Читайте також: Як брати Клички відмовилися від 5 мільйонів доларів

Усі українці-чемпіони світу з боксу

2023 рік - 4 чемпіонських пояси

2022 рік - 4 чемпіонських пояси

Максим Розенко, Чемпіон

Редакція не впливає на зміст блогів і не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють на сторінках champion.com.ua

Теги по теме
Александр Усик
Источник материала
Поделиться сюжетом