Порошенку дали відрядження у Румунію ‒ Корнієнко
Порошенку дали відрядження у Румунію ‒ Корнієнко

Порошенку дали відрядження у Румунію ‒ Корнієнко

Порошенку дали відрядження у Румунію ‒ Корнієнко

До цього парламентарі від «ЄС» мали проблеми з дозволами на виїзд за кордон у робочі відрядження.

Народний депутат України Петро Порошенко отримав дозвіл на виїзд за кордон для участі у конгресі «Європейської народної партії» в Румунії.

Про це в етері національного телемарафону розповів перший заступник голови Верховної Ради Олександр Корнієнко.

Утім, зі слів Корнієнка, у відсотковому співвідношенні минулого року опозиційні фракції частіше їздили за кордон, аніж представники «монобільшості». Він додав, що «у них депутати більш міжнародно активні».

«Іноді в нас є певні підстави забороняти або не дозволяти виїзд. Вони безпекові, чітко регламентовані документами. Системної проблеми у цьому питанні немає. Наразі вже один чи двоє представників «Європейської солідарності» перебувають за кордоном і Петро Олексійович також поїде на свій з’їзд Європейської народної партії», ‒ сказав депутат від «Слуги народу».

Він додав, що це стосується й інший фракцій та груп, окрім забороненої «ОПЗЖ», представники якої хоч і можуть виїжджати за кордон, але не мають права перебувати у складі офіційних делегацій Верховної Ради.

Напередодні Європейський парламент опублікував резолюцію, у якій «висловив стурбованість» обмеженням закордонних поїздок депутатів Верховної Ради України. Там вважають, що це може розглядатися як невибіркове обмеження політичної діяльності обраних народних обранців, зокрема тих, хто представляє опозицію. У Європарламенті наголосили, що під час війни не можна нехтувати політичним ресурсом, який може представляти інтереси України на будь-якому міжнародному форумі.

Нагадаємо, у травні 2022 року Петра Порошенка не випустили з країни у складі офіційної делегації на парламентську асамблею НАТО у Вільнюсі. Підставою для відмови у виїзді Порошенку прикордонники назвали проблему з підтвердженням дійсності дозвільного документа.

У грудні 2023 року Порошенко опублікував відео з державного кордону, в якому розповів, що його зупинили прикордонники, попри наявність у політика підписаного головою Верховної Ради Русланом Стефанчуком розпорядження на відрядження. Згодом з’ясувалося, що виїзд без вказання причини скасував перший заступник спікера Олександр Корнієнко, посилаючись на «лист для службового користування».

Згодом у Службі безпеки України заявили, що Порошенка не випустили за кордон через те, що він начебто планував зустріч із прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном. У спецслужбі вказали, що Росія нібито хотіла використати цю зустріч у «своїх ІПСО проти України».

П’ятий президент України сказав, що «не залишить без реакції незаконні дії прикордонників, керівництва парламенту та СБУ, на які їх штовхають окремі особи з Офісу президента» і звернеться у суд.

У лютому 2024 року Порошенко заявив, що його не випустили за кордон для зустрічей із очільниками держав Європейського Союзу, делегацією-конгресменів-республіканців зі США, а також участі у Мюнхенській конференції з безпеки. За його словами, це сталося через повідомлення від розвідки про нібито «загрозу його життю». У Верховній Раді повідомили, що парламентар не надав документів, які підтверджують відповідні заплановані зустрічі. Натомість у фракції «Європейська Солідарність» звинуватили пресслужбу ВРУ у брехні.

Проблеми з виїздом у закордонні відрядження були й у інших представників «Європейської Солідарності». Зокрема у травні 2023-го Верховна Рада не дозволила Олексію Гончаренку взяти участь у конференції ПАРЄ. Тоді «ЄС» заявила про тиск із боку влади, додавши, що «повʼязує блокування міжнародної діяльності Гончаренка виключно з його належністю до фракції меншості і критичну позицію щодо Офісу президента, який перебрав на себе, зокрема ручне управління парламенту».

Вдруге спікер Верховної ради Руслан Стефанчук не підписав Гончаренку розпорядження на виїзд за кордон вже у вересні. Тоді парламентар мав взяти участь у конференції Парламентської асамблеї Ради Європи у Дубліні.

А на початку січня 2024 року Ірина Геращенко звернулася у Київський окружний адміністративний суд із позовом проти спікера Верховної Ради Руслана Стефанчука через його «бездіяльність» у питанні надання закордонних відряджень.

Источник материала
Поделиться сюжетом