20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
AstraZeneca визнала ризики тромбозу: у МОЗ сказали, чи були випадки серед українців
AstraZeneca визнала ризики тромбозу: у МОЗ сказали, чи були випадки серед українців

AstraZeneca визнала ризики тромбозу: у МОЗ сказали, чи були випадки серед українців

Зокрема, головний санітарний лікар Ігор Кузін в ефірі телемарафону заявив, що відомство не зафіксувало несприятливих наслідків для здоров'я в українців, що були щеплені цією вакциною, передає 24 Канал.

"Ми, як і інші країни Європейського Союзу, моніторимо всі несприятливі події після імунізації – від почервоніння місця введення, підвищення температури до потенційних інших наслідків. Досі нами ми не реєстрували будь-які негативні випадки, пов'язані як із застосуванням вакцини AstraZeneca, так і Pfizer", – зазначив Кузін.

Можливі реакції на вакцину

Також Ігор Кузін наголосив, що в інструкціях до вакцин, виробник вказує ймовірність виникнення тих чи інших побічних реакцій організму. За словами заступника мінітра охорони здоров'я, в одного на мільйон чи на десять мільйонів, наприклад можуть зафіксувати важкі анафілактичні реакції, але цей відсоток вкрай низький і для застосування вакцини припустимий.

Саме для цього на кожному пункті вакцинації облаштовують спеціальну аптечку, фахівці проходять навчання з надання домедичної допомоги. Але в Україні таких випадків не зареєстровано,
– зазначив головний санітарний лікар.

Побічні ефекції

Втім, якщо говоритипро 2021 рік, то упродовж першого місяця вакцинації AstraZeneca зафіксували майже 700 повідомлень про побічні ефекти.

Абсолютна більшість випадків – понад 90% – несерйозні реакції. Серед них: почервоніння у місці введення ін'єкції (65,73%), проблеми із опорно-руховим апаратом ( майже 13%) та неврологічні розлади (11,96%).

Що відомо про ризик тромбозу після Vaxzevria

  • Компанію AstraZeneca звинуватили в тому, що їх вакцина проти коронавірусу може провокувати розвиток тромбозу з тромбоцитопенією (TTS) — стан, за якого рівень тромбоцитів у крові знижується і утворюються тромби, що може призвести до серйозних ускладнень.
  • Нещодавно AstraZeneca визнала в суді, що вакцина дійсно може викликати цей рідкісний, але гіпотетично смертельний побічний ефект.
  • Учора, 8 травня, стало відомо, що AstraZeneca відкликає свою вакцину Oxford-AstraZeneca від COVID-19 в усьому світі. Там наголошують, що рішення є комерційним і нібито не пов'язане із ризиками тромбозу.
Теги по теме
Коронавирус Министерство здравоохранения
Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны