Найєм мав звітувати про роботу Агентства відновлення, тому не поїхав на конференцію до Берліна
Найєм мав звітувати про роботу Агентства відновлення, тому не поїхав на конференцію до Берліна

Найєм мав звітувати про роботу Агентства відновлення, тому не поїхав на конференцію до Берліна

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль не погодив відрядження керівника Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафи Найєма на берлінську конференцію з питань відновлення України через урядову нараду, де мали заслухати його звіт щодо захисту об'єктів критичної інфраструктури.

Про це йдеться в документі, який є в розпорядженні Укрінформу.

«Прошу підготувати звіт і аналіз завершення об'єктів другого рівня захисту, а також типових проєктів з відновлення», – написав Шмигаль в обґрунтуванні відмови у відрядженні.

Найєм мав звітувати про роботу Агентства відновлення, тому не поїхав на конференцію до Берліна - Фото 1

Водночас джерело Укрінформу в уряді повідомило, що Прем'єр-міністр також не поїхав у Берлін на конференцію з відновлення, оскільки сконцентрований на внутрішній роботі.

«Тема номер один зараз – підготовка до зими, відновлення і захист енергооб'єктів. На 12 червня було призначено нараду в уряді щодо виконання Агентством відновлення робіт з облаштування інженерно-технічного захисту другого рівня на об'єктах критичної інфраструктури та енергетики. Там мав бути заслуханий звіт Агентства. Саме тому Прем'єр-міністр не погодив відрядження його керівника», – пояснили Укрінформу.

В уряді стверджують, що «заяви з боку керівника Агентства – спроба уникнути звіту з важливих сьогодні питань».

Також зазначається, що до урядової частини делегації на конференції в Берліні залучені, зокрема, перший віцепрем'єр-міністр економіки Юлія Свириденко та міністр енергетики Герман Галущенко. «Питання мобілізації міжнародної допомоги для відновлення енергетики там буде порушуватися на найвищому рівні», – зазначає джерело.

Зі свого боку в коментарі Економічній правді Найєм заявив, що він не отримував офіційний лист-запрошення на нараду і дізнався про її проведення лише у неділю, 9 червня, через секретаря.

Раніше у понеділок, 10 червня, Найєм у Фейсбуці повідомив, що йде з посади голови Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури. Серед причин він назвав «створення штучних перешкод, із якими команда почала стикатися з листопада минулого року», зменшення зарплат працівників та бюрократичні завади роботі.

Серед іншого він акцентував на тому, що голова уряду ухвалив рішення про скасування його офіційної участі у Міжнародній конференції з питань відновлення України, що відбудеться в Берліні. «Працюючи у неймовірно критичних умовах, ми розробили та впровадили велику кількість стандартів у проведенні закупівель, які дали результат вже у перший рік – сотні мільйонів зекономлених коштів та визнання ринку. Ми також перші розпочали практику оприлюднення цін на основні матеріали, щоб забезпечити прозорість та ефективність використання державних коштів і захистити довіру до Агентства. Все це було можливо завдяки підтримці міністерства (розвитку громад, територій та інфраструктури України – ред.) та міністра (Олександра Кубракова – ред.), які дозволяли приймати самостійні рішення та досягати результатів, не чекаючи ударів у спину. Із звільненням міністра це стало неможливим, і останнє рішення голови уряду про скасування моєї офіційної участі у Конференції з відновлення України у Берліні це підтвердило», – написав він.

Найєм очолював Агентства відновлення та інфраструктурних проєктів з січня 2023 року.

Як повідомляв Укрінформ, участь у Міжнародній конференції з питань відновлення України, яка проходитиме у Берліні 11-12 червня, візьмуть понад 2 тис. осіб із більш як 60 країн.

Источник материала
loader
loader