"Дуже незначне просування": Кошель пояснив, чи можна вважати Саміт миру першими кроками до початку переговорів між Україною і РФ
"Дуже незначне просування": Кошель пояснив, чи можна вважати Саміт миру першими кроками до початку переговорів між Україною і РФ

"Дуже незначне просування": Кошель пояснив, чи можна вважати Саміт миру першими кроками до початку переговорів між Україною і РФ

Саміт миру у Швейцарії дав дуже незначний поштовх до початку можливих переговорів про завершення війни в Україні з державою-агресором Росією. Однак, найголовнішим результатом Саміту є те, що Захід вкотре підтвердив, що підтримуватиме Україну у довгостроковій перспективі.

Таку думку в коментарі OBOZ.UA висловив політичний експерт, доктор історичних наук Олексій Кошель. Він нагадав, що напередодні заходу президент України Володимир Зеленський казав про те, що Саміт можна порівняти з одним кроком дуже маленької дитини.

За результатами заходу, як зазначив експерт, можна сказати, що так і сталося – це крок маленької дитини і дуже незначне просування до можливих переговорів з Росією.

"Можемо згадати цитату Шольца (канцлер Німеччини Олаф Шольц. – Ред.) про те, що він говорив, що на Саміті мова про мир йти не буде. Дійсно, ми не могли очікувати чогось надзвичайного, чогось особливого. Ми отримали результат – невелике просування, дуже невелике просування", – зазачив Кошель.

Одним з найважливіших результатів Саміту миру є єдина, жорстка позиція країн Заходу, які можуть гарантувати підтримку України в довгостроковій перспективі.

"Цей результат, я вважаю, достатньо серйозний для нас, це хороший успіх для нас", – додав експерт.

Також Кошель зазначив, що ще одним важливим результатом є те, що на Саміті миру було представлено на найвищому рівні (президентів і премʼєр-міністрів) 57 держав. Визначальною він назвав позицію основних "гравців", які можуть мати вплив на РФ.

Експерт не виключає, що до наступної конференції щодо України Захід зможе знайти аргументи для Росії, принаймні для компромісу в окремих питаннях.

Раніше глава МЗС України Дмитро Кулеба сказав, що Київ усвідомлює, що рано чи пізно справа дійде до прямих переговорів з Росією. Однак ця розмова не може вестись мовою ультиматумів.

Як повідомляв OBOZ.UA, Росія не зацікавлена у добросовісних переговорах і лише вдає це у конкретних випадках як частину ширшої інформаційної кампанії проти України, яка би вплинула на її партнерів, вважають аналітики ISW. Черговим цьому свідченням стали "миролюбиві", але такі ж цинічні заяви диктатора Путіна напередодні Саміту миру.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом