Зеленський продовжив санкції проти Дмитра Фірташа і Павла Фукса
Зеленський продовжив санкції проти Дмитра Фірташа і Павла Фукса

Зеленський продовжив санкції проти Дмитра Фірташа і Павла Фукса

Дію обмежень проти власника каналу «Інтер» продовжили на 10 років.

Президент України Володимир Зеленський продовжив санкції проти українських бізнесменів Дмитра Фірташа і Павла Фукса та низки російських олігархів і бізнесменів. Відповідний указ оприлюднений на сайті представництво президента України.

Указ ввів у дію рішення РНБО, який продовжує санкції до Фірташа та Фукса на 10 років. Ініціатором застосування, скасування та внесення змін до санкцій є Служба безпеки України.

Санкції включають блокування активів, обмеження торговельних операцій; обмеження чи припинення транзиту ресурсів, польотів та перевезень територією України; запобігання виведенню капіталів за межі України; зупинку виконання економічних та фінансових зобов’язань (лише щодо Фірташа); анулювання ліцензій та інших дозволів, зокрема на користування надрами4 заборону участі у приватизації, оренді держмайна; заборону передавати технології, право інтелектуальної власності; позбавлення державних нагород України  тощо.

У травні 2023 року СБУ повідомила про підозру Дмитру Фірташу, а також його топменеджерам у привласненні державного газу вартістю 18 мільярдів гривень. У серпні за цією справою в Україні заарештували активи Фірташа на суму 7,4 мільярда гривень.

Фірташ є одним з найбагатших бізнесменів України, зараз він перебуває у Відні під домашнім арештом через справу ФБР проти нього. Зокрема, його звинувачують у відмиванні грошей та участі в корупційних схемах. Фірташа затримали в Австрії в березні 2014 року на запит американських слідчих, але випустили під заставу у 125 мільйонів євро. Відтоді він оскаржував свою екстрадицію в США. Олігарху загрожує до 50 років тюрми і конфіскація всіх активів.

Через міжнародну групу компаній Group DF Фірташ контролює медіагрупу Inter Media Group (до складу якої входить, зокрема, телеканал «Інтер»). У липні 2023-го Дмитра Фірташа збільшив свою частку у власності «Інтера» з 53,4% до 59,5% в результаті купівлі частки в Сергія Льовочкіна.

Павло Фукс народився у Харкові, однак довго жив у Москві, де й заробив свій капітал у банківському секторі, нафтовій галузі, будівництві. 

В травні 2023 року Служба безпеки України оголосила підозру Павлу Фуксу у масштабних фінансових махінаціях зі стратегічними підприємствами України на понад 100 мільярдів гривень та систематичному ухиленні від сплати податків.

Павло Фукс був одним із засновників та членів Наглядової ради благодійного фонду Меморіальний центр Голокосту «Бабин яр», який фінансує розробку та будівництво меморіального комплексу. У червні 2021 року Фуксвийшов зі складу наглядової ради.

Ще за участю Фукса у 2019 році наглядова рада затвердила художнім керівником меморіалу російського режисера Іллю Хржановського. Запропонована ним концепція меморіалу викликала обурення в суспільстві: діячі мистецтва, учені, активісти вважали, що меморіал може транслювати російські історичні наративи, які дискредитуватимуть Україну, а українські євреї вважали, що меморіал «Бабин Яр» може стати зброєю для роспропаганди.

У березні 2021 року видання Obozrevatel звинуватило бізнесмена Павла Фукса у спробі рейдерського захоплення. Редакція заявила, що Фукс подав до суду заяву про нібито банкрутство компанії-видавця Obozrevatel – ТОВ «Золота Середина». Пізніше Obozrevatel повідомив, що Фукс відмовився від своєї заяви про банкрутство видання.

Фото: Дмитро Фірташ / obozrevatel

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги по теме
Владимир Зеленский санкции
Источник материала
loader
loader