Новий алгоритм може передбачити раптову смерть
Новий алгоритм може передбачити раптову смерть

Новий алгоритм може передбачити раптову смерть

Хоча мільйони життів по всьому світу щороку закінчуються раптовою серцевою смертю (ССС), ознаки проблем із серцем важко помітити. Новий метод визначення серцевих ритмів, пов’язаних із неминучою серцевою недостатністю, може одного дня виграти дорогоцінний час для тих, хто входить у групу ризику.

Створений дослідниками з Університету Тампере у Фінляндії, новий алгоритм використовує спеціальну метрику під назвою аналіз флуктуації з усуненням тренду (DFA2 a1), яка може виявляти зміни варіабельності серцевого ритму з часом.

Там, де серцеві напади виникають, коли приплив крові до серця обмежений, SCD передбачає перевантаження серця короткими електричними імпульсами. Хоча в основному це відбувається у літніх людей, перерваний ритм часто з’являється без будь-яких попередніх симптомів.

Грунтуючись на аналізі 2794 дорослих протягом середнього періоду спостереження 8,3 року, команда виявила, що DFA2 a1 є «потужним і незалежним предиктором» ССД. Асоціація найсильніша, коли тіло перебуває у спокої, а не під час фізичної активності.

«Найцікавішим висновком дослідження є виявлення відмінностей саме під час вимірювань у спокої», — каже фізик Університету Тампере Теему Пуккіла.

«Характеристики частоти серцевих скорочень у пацієнтів групи високого ризику в стані спокою нагадують показники здорового серця під час фізичного навантаження».

Команда використовувала методи статистичного аналізу, щоб зв’язати шаблони DFA a1 з інцидентами SCD. Цей підхід включав урахування впливу інших важливих змінних, включаючи вік і наявні захворювання серця. Обнадійливо те, що зчитування метрики займає лише хвилину, і це можна зробити за допомогою датчиків, досить простих, щоб поміститися в розумний годинник. Не потрібно було б відвідувати клініку чи проходити складне сканування, щоб оцінити чиїсь ризики ССЗ.

«Акселерометри в споживчих пристроях, що носяться, можуть легко розрізняти стани фізичної активності та відпочинку та виконувати вимірювання, коли це можливо», — пишуть дослідники в опублікованій статті.

Новий прогнозний алгоритм є значно точнішим, ніж поточні методи, які зазвичай передбачають вимірювання кардіореспіраторної придатності: це означає здатність людини надсилати кисень до м’язів і ступінь, до якого ці м’язи можуть використовувати кисень під час фізичних вправ.

Наступні кроки полягають у перевірці підходу на більших і різноманітніших групах людей і в тому, щоб побачити, як результати можуть бути пов’язані з іншими типами серцевих захворювань. Зрештою, прогнозуючий алгоритм міг би врятувати значну кількість життів, попередивши тих, хто знаходиться в зоні ризику від цього раптового та швидкого вбивці.

«Цілком можливо, що у багатьох раніше безсимптомних осіб, які перенесли раптову серцеву смерть або яких реанімували після раптової зупинки серця, подія була б передбачуваною та попередженою, якби поява факторів ризику була виявлена ​​вчасно», — каже кардіолог. Юссі Хернесніемі з Університету Тампере. Дослідження опубліковано в JACC: Clinical Electrophysiology.

Источник материала
Поделиться сюжетом