Завдяки органам чуття людина отримує інформацію про навколишній світ. Один із головних джерел — язик, на якому розташовані смакові сосочки. Це рецептори, що передають інформацію про смак їжі до мозку. Втрата смаку може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям. Аналіз, проведений вченими з Китаю та Швеції, показав, що відчуття втрати смаку у другій половині життя пов’язане з підвищеним ризиком смерті від усіх причин.
Згідно зі статистикою, на порушення смаку страждають від 17 до 19 відсотків жителів США у віці 40 років і старше. Щоб зрозуміти, чи пов’язаний цей фактор зі смертністю, вчені на чолі з Цзе Го з відділу харчування та здоров’я Китайського сільськогосподарського університету проаналізували дані із програми «Національне обстеження здоров’я та харчування США» (NHANES). Результати їх роботи опубліковані в журналі JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery.
У програмі NHANES накопичували дані опитувань американців, включаючи дітей, проведених трьома хвилями: 1999–2000, 2011–2012, 2013–2014 роки. В анкету включили питання про сприйняття смаку та запаху. Учасники описували свої суб’єктивні відчуття, а також заповнювали опитувальник для оцінки сприйняття за хемосенсорною шкалою, розробленою у попередніх роботах. У ньому містилися такі, наприклад, питання: Ти відчуваєш смак шоколаду, ванілі чи полуниці так само добре, як у 25 років?
Крім того, волонтерів запитували про сприйняття основних уподобань: солоного, солодкого, кислого, гіркого. Залежно від відповіді учасників розділили на три групи. У першій виявилися ті, хто зберіг відчуття всіх смаків, по-друге — у кого погіршилося сприйняття одного чи двох смаків, до третьої включили тих, хто втратив три чи чотири смаки.
Для дослідження відібрали записи про дорослих від 40 років і старші і зіставили їх із реєстром смертей (National Death Index). Загалом опрацювали відомості про 7340 людей.
З відібраної когорти за час дослідження 662 особи повідомили, що до 40 років втратили сприйняття смаку. За приблизно 7 років сталося 1010 смертей. Аналіз показав, що суб’єктивна оцінка втрати смаку пов’язана з підвищеним ризиком смерті на 47 відсотків від усіх причин. Цю кореляцію помітили у всіх, хто знизив відчуття солоного і кислого. Причому останній смак пов’язаний із високим ризиком смерті серед чоловіків. А ось втрата здатності відчувати гірке пов’язана з підвищеною смертністю лише серед жінок. При цьому збереження сприйняття запаху при згасанні смаку в обох статей не знижувала цей ризик.
Хоча зв’язок згасання відчуття смаку з підвищеним ризиком смерті відомий, механізм, що стоїть за нею, як і раніше, не зрозумілий. У ряді робіт зазначено, що відсутність смаку змінює харчову поведінку та споживання поживних речовин, може спричинити метаболічні та імунні порушення та супроводжуватись хронічними захворюваннями.
Те, що втрата сприйняття п’яти основних смаків, особливо солі, пов’язана з хронічними захворюваннями, зокрема нейродегенеративними та серцево-судинними, добре відомо, але що причина, що слідство та який механізм — невідомо. Припускають, наприклад, що нечутливість до солоного смаку може спричинити зростання кров’яного тиску. А якщо людина перестає відчувати солодке, вона ризикує її переїсти, що підвищує ризик збоїв метаболізму.
Дослідники показали, що втрата смаку пов’язана з підвищеним ризиком смерті не тільки у госпіталізованих людей похилого віку пацієнтів, а й загалом у популяції здорових людей. Це головний висновок дослідження, хоча і обмежений лише США. Крім того, вчені вважають, що суб’єктивне сприйняття сили смаку з віком може бути індикатором для включення до групи ризику здоров’я.