Корисні властивості малини: чому варто включити в раціон цю ягоду
Корисні властивості малини: чому варто включити в раціон цю ягоду

Корисні властивості малини: чому варто включити в раціон цю ягоду

Малина – справжня скарбниця корисних речовин. У кожній ягідці міститься цілий вітамінний коктейль, що підтримує здоров'я людини, пише 24 Канал з посилання на The Foundation for Fresh Produce.

Який склад малини?

Харчова цінність (на 100 г):

  • Всього 46 ккал;
  • Білки – 0,8 г;
  • Жири – 0,5 г;
  • Вуглеводи – 8,3 г;
  • Органічні кислоти – 1,5 г;
  • Харчові волокна – 3,7 г;
  • Вода – 84,7 г.

Вітаміни та мінерали:

  • Вітамін С – 25 мг (сильний антиоксидант, підтримка імунітету);
  • Вітаміни групи В (В1, В2, В5, В6, В9) – покращують обмін речовин та стан нервової системи;
  • Вітамін А та бета-каротин – здоров'я очей та шкіри;
  • Вітамін Е – захист від стресу та старіння клітин;
  • Калій (224 мг) – для роботи серця;
  • Магній, кальцій, фосфор, залізо, цинк, та багато інших мікроелементів.

Малину можна вживати не тільки у свіжому вигляді – заморожені ягоди та домашнє варення теж зберігають багато корисних властивостей! Крім того, цілющими вважаються і її листя, гілочки, квітки, які часто використовують для приготування чаїв та настоїв.

Малина та її корисні властивості

Існує кілька видів малини: червона, чорна, жовта, навіть біла. Найпоширенішим сортом на присадибних ділянках вважається червона малина.

Що дає організму червона малина:

  1. Підвищує стійкість до інфекцій.
  2. Може знижувати температуру при лихоманці.
  3. Очищає шкіру та зміцнює волосся завдяки багатому вітамінному складу (найкраще працює свіжа ягода).
  4. Знижує наслідки стресу – завдяки вмісту міді.
  5. Підтримує травлення: клітковина стимулює роботу кишківника, допомагає при отруєннях, проносах та запорах
  6. Покращує роботу серця та судин: фітостерини та бета-ситостерин перешкоджають накопиченню холестерину та атеросклерозу.

Коли малина може нашкодити?

Попри всю користь, є й протипоказання:

  • Людям з сечокам'яною хворобою варто бути обережнішими – через наявність щавлевої кислоти.
  • Малина – досить сильний алерген, особливо для тих, хто не переносить аспірин.
  • При гастриті та виразці не рекомендується пити густий малиновий сік, хоча настої з листя, навпаки, можуть бути корисними.
  • Приймання антикоагулянтів несумісний з малиною – ягода розріджує кров.
  • Навіть повністю здоровим дорослим достатньо 50 г малини на день (близько 3 столових ложок).

Малина для чоловіків та жінок: у чому особливість?

Малина корисна для всіх, незалежно від віку та статі, але діє по-різному на чоловічий та жіночий організм.

Для чоловіків вона корисна внаслідок магнію та цинку – ці елементи підтримують рівень тестостерону та покращують якість сперми.

Для жінок цинк у кісточках малини сприятливо впливає на репродуктивну систему, а регулярне вживання ягід сприяє кращому функціонуванню кишківника та полегшує менструальні болі.

Малина в раціоні дітей

Малину люблять і дорослі, і діти, але малюкам з цією ягодою краще не поспішати – можлива індивідуальна реакція. Дітям вперше малину можна спробувати з 8 – 9 місяців (алергікам – не раніше року), починаючи з однієї-двох ягідок білого або жовтого сорту, поступово збільшуючи порцію до невеликої кількості, якщо немає алергії.

Малина – це не просто смачна літня ягода, а справжній природний вітамінний комплекс, що підтримує здоров'я всієї родини. Вживайте її із задоволенням, але дотримуйтесь міри та не забувайте про можливі протипоказання.

Теги по теме
Профилактика заболеваний
Источник материала
loader
loader