Повернення додому: українські політики вшановують День пам'яті жертв депортації кримських татар
Повернення додому: українські політики вшановують День пам'яті жертв депортації кримських татар

Повернення додому: українські політики вшановують День пам'яті жертв депортації кримських татар

Президент України Володимир Зеленський, глава уряду Денис Шмигаль та інші українські політики 18 травня вшановують День пам'яті жертв геноциду та депортації кримськотатарського народу. Вони впевнені, що кримські татари повернуться до рідних домівок, звідки їх вигнали російські окупанти.

Президент Володимир Зеленський заявив, що обов'язково настане день, коли кримські татари та українці повернуться до рідних домівок. Про це він написав у своїй фейсбук-сторінці.

Віримо, що обов'язково настане день, коли вони зберуться за одним столом, щоб разом промовити: Bizim ve siziñ azatlığıñız içün! За вашу і нашу свободу!
​– наголосив Зеленський.

Він також згадав, як 40 років тому кримські татари вже поверталися до України із заслання. Та в 2014 році в результаті анексії Криму чимало українців і кримських татар знову були змушені покинути свою землю.

Тим часом у ніч із 17 на 18 травня на будівлі Офісу Президента розмістили світлову проекцію, що символізує солідарність українського та кримськотатарського народів.

Повернення додому: українські політики вшановують День пам'яті жертв депортації кримських татар - Фото 1

Водночас прем'єр-міністр Денис Шмигаль наголосив, що жорстокі випробування не зламали кримських татар. Він закликав не забувати їхніій вагомий внесок у "знищення радянської імперії зла". 

Глава уряду вірить, що нинішнє вигнання зрештою закінчиться перемогою кримськотатарського народу й історична справедливість буде відновлена. А ключову роль, за словами Шмигаля, у цьому відіграє Україна.

У партії "Голос" заявили, що сьогодні, коли Росія окупувала Кримський півострів і знову порушує права кримських татар, це питання набуває особливого значення.

Вічна пам’ять тим, хто більше не побачив свою рідну землю, але до останнього плекав її в своєму серці,
– написав на своїй фейсбук-сторінці Святослав Вакарчук.

П'ятий президент України та лідер партії "Європейська солідарність" Петро Порошенко наголосив, що "біль кримських татар – це біль усіх українців".

За його словами, епоха незалежності України стала часом відродження для кримських татар. Втім російська окупація повернула репресії, арешти, обшуки та залякування.

Депортація кримських татар: головне

  • 18 травня, виповнюється 76 років з часу депортації радянським режимом кримських татар з їхньої історичної батьківщини – Криму. У цей день Україна та світ відзначають День пам'яті жертв депортації і геноциду кримськотатарського народу.
  • 18 травня 1944 року з Криму було відправлено перший ешелон кримських татар. Загалом же депортували понад 200 тисяч людей.
  • Депортація мала катастрофічні наслідки для кримських татар у місцях заслання. Згідно з даними Українського інституту нацпам'яті, протягом року до завершення війни від голоду, хвороб та виснаження загинуло понад 30 тисяч кримських татар.
  • Після депортації СРСР вдався до забуття історичної пам'яті про кримську державність та кримських татар. 25 червня 1946 року Крим був позбавлений статусу автономії та перетворений на звичайну область РРФСР, а протягом наступних двох років понад 80% оригінальної кримської топоніміки було замінено на стандартні радянські назви.
  • У 1989 році депортація була визнана Верховною Радою СРСР незаконною та злочинною.
  • 12 листопада 2015 року Верховна рада України визнала депортацію з Криму у 1944 році геноцидом кримських татар і проголосила 18 травня Днем пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.
Теги за темою
Новини України Новини політики Офіс Президента анексія Криму Історія Емал Набі
Джерело матеріала
loader
loader