Кронавирусна економічна криза ще не закінчилася - Разумков
Кронавирусна економічна криза ще не закінчилася - Разумков

Кронавирусна економічна криза ще не закінчилася - Разумков

За словами Разумкова, спад економіки призведе до того, що зміняться пріоритети для кожної з держав
Спікер Верховної Ради України Дмитро Разумков / фото УНІАН
Спікер Верховної Ради України Дмитро Разумков / фото УНІАН

Про це він заявив під час засідання парламенту, повідомляє ТСН.

"Україна сьогодні живе в реаліях, в яких живе весь світ. Коронавірус і пандемія внесли свої обмеження, свої новели, які ми бачимо як у світовій економіці, так і в економіці нашої держави. Якщо ми говоримо мовою цифр, то, якщо я не помиляюся, згідно з прогнозами по Єврозоні буде спад економіки майже на 9%. Це цього року. В наступному році прогнозується лише зростання на 6% - вона не відновиться. І це призводить до того, що змінюються пріоритети для кожної з держав", - розповів Разумков.

Переорієнтація

На його думку, головною такою зміною є саме переорієнтація на внутрішніх виробників, на захист національних інтересів, на захист і просування економіки - власної економіки держав.

"Проте я більш ніж чітко розумію, що сьогодні працювати виключно в режимі замкнутої економіки неможливо. Міжнародний рух і фінансів, і капіталу, і промисловості, і товарів так само буде зберігатися. Україна має знаходити ті можливості, ті ключові точки зростання, які є у нас, які ми можемо використовувати. У нас, я впевнений, є області, які на сьогодні потребують додаткової підтримки з боку держави та залучення додаткових інвестицій. Це дасть можливість рухатися і знаходити точки росту української економіки. Якщо ми говоримо про виконання бюджету, то за останні 1,5-2 місяці ми бачимо позитивний тренд. Якщо до червня виконання бюджету було, якщо я не помиляюся, десь 88%, то зараз ми бачимо 92%", - додав він.

Перспективи виходу з кризи

За його словами, це демонструє те, що економіка потроху виходить з економічної кризи.

"Але говорити про те, що ми вийшли повністю, що ми можемо говорити про серйозне зростання, як і вся Європа, як і весь світ, - я думаю, що це, м'яко кажучи, зарано. І економічна криза, з якою ми зіткнулися у світі, - я думаю, що його можна порівняти тільки з економічними проблемами, які ми бачили після Другої світової війни. Та на жаль, сьогодні говорити, що ми пройшли саму точку, я думаю, що теж поки рано", - уточнив голова ВР.

Відновлення після пандемії

Світ не позбудеться коронавірусу, поки не з'явиться безпечна та ефективна вакцина, доступна всім. І відновлення після серйозних економічних наслідків пандемії не почнеться без нового соціального договору між урядами та громадянами, який був би заснований на прозорому, відповідальному і гідному довіри управлінні. Про це заявив економіст Нгозі Ононьо-Івеала. За його словами, вже зараз багато країн борються зі штучним завищенням цін, розпадом ланцюгів поставок і навіть корупцією в процесі закупівель обладнання включно з засобами особистого захисту.

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Джерело матеріала
loader
loader