"Човникова дипломатія" Орбана розлютила союзників – Bloomberg
"Човникова дипломатія" Орбана розлютила союзників – Bloomberg

"Човникова дипломатія" Орбана розлютила союзників – Bloomberg

"Човникова дипломатія" Орбана розлютила союзників – Bloomberg

Орбан намагається підвищити свій авторитет.

Нещодавні поїздки прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана до Москви та Пекіна викликали роздратування серед союзників по Європейському Союзу і НАТО, оскільки його "дипломатичні потуги для встановлення миру в Україні не є ефективними" і, на думку деяких політиків, лише підіграють Росії.

Лідери ЄС намагалися дистанціюватися від візиту Орбана до Москви і підкреслили, що він не представляв союз, коли заявив, що працює над пошуком шляхів для встановлення миру в Україні, пише Bloomberg.

"Але їхні спроби засудити його позаштатну діяльність ускладнилися тим, що 1 липня Угорщина перебрала на себе головування в ЄС на ротаційній основі ‒ на що поспішили звернути увагу Владімір Путін і Сі Цзіньпін", − зазначили у виданні.

Орбан має досвід використання західних альянсів своєї країни для того, щоб сіяти розбіжності, затримувати допомогу Україні та укладати бізнес-угоди з Росією і Китаєм. Але тепер він прагне робити це під офіційною печаткою ЄС, змушуючи тих, хто намагався підштовхнути Сі до згортання його "безмежного партнерства" з Росією, дивитися на це з роздратуванням.

У листі від 5 липня Орбан повідомив колегам-лідерам, що він не висловлював жодної думки від імені ЄС. Водночас заява прем'єр-міністра Польщі Дональда Туска свідчить про те, що ці запевнення могли їх не переконати.

Жоден чиновник не має права виступати посередником у встановленні миру в Україні від імені ЄС без попереднього схвалення блоку, заявив Туск на прес-конференції разом з президентом України Володимиром Зеленським у Варшаві. "Історія пам'ятає політиків, які говорили, що працюють над досягненням справедливого миру, але насправді працювали над капітуляцією", − додав він.

Речник Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі підтримав Туска і сказав, що йому не відомо про жодне попереднє повідомлення про обидві поїздки. Дипломатичні зусилля Орбана "не здаються продуктивними" у досягненні миру в Україні, і це викликає занепокоєння у США, зазначив він.

Видання вказує, що ніщо з цього не зупиняє популістського угорського лідера, який вже давно насолоджується своєю роллю посередника.

У квітні парламент ЄС ухвалив необов'язкову до виконання резолюцію, в якій висловив побоювання щодо того, чи зможе Угорщина "гідно виконувати" обов'язки головуючої країни, зважаючи на порушення нею принципу верховенства права. Але Орбан не лише прийняв цей здебільшого церемоніальний статус, але й продовжує ним користуватися, нещодавно здійснивши свій перший візит до Києва з часу російського вторгнення.

Посли ЄС планують домогтися від Угорщини більшої ясності щодо візитів Орбана на своєму щотижневому засіданні в середу. За словами дипломата, який попросив не називати його ім'я, деякі країни стурбовані тим, як Будапешт використовує своє головування в Євросоюзі. Вони занепокоєні тим, що Угорщина використовує цей статус для досягнення своїх цілей.

Цього тижня Орбан вирушає на саміт НАТО у Вашингтоні. Представники угорської влади не виключили зустрічі з кандидатом у президенти США Дональдом Трампом до повернення Орбана додому.

Трамп заявив, що хоче швидкої мирної угоди, і якщо його оберуть у листопаді, він може підтримати позицію Орбана. На думку аналітиків, це натякає на довгострокову стратегію бурхливої діяльності угорського прем'єра навіть якщо поки що, на їхню думку, дипломатичний наступ Орбана може не принести жодних відчутних результатів, окрім роздратування ключових союзників.

Угорщина неодноразово намагалася підірвати зусилля Заходу з надання допомоги Україні, включаючи фінансування й постачання зброї. Орбан є затятим критиком санкцій ЄС проти РФ та, попри війну Росії проти України, підтримує тісні економічні зв'язки з Москвою. 

Що стосується Трампа, то союзники з популістського табору Орбан та колишній президент США вже давно підтримують приязні відносини. Трамп навіть заявляв, що Орбан “зробив величезну роботу” і його “поважають у всій Європі”. Прем'єр Угорщини, тим часом, казав, що якби президентом Штатів у лютому 2022 року був Трамп, то "війни в Європі більше не було б".

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський розповів, чому Орбан не може бути посередником на переговорах між Україною та Росією. За його словами, таку роль може виконувати "лише сильний союзник".

Джерело матеріала
loader