Україна та Польща підписали історичну безпекову угоду: перехоплення ракет і "український легіон"
Україна та Польща підписали історичну безпекову угоду: перехоплення ракет і "український легіон"

Україна та Польща підписали історичну безпекову угоду: перехоплення ракет і "український легіон"

8 липня 2024 року у Варшаві відбулася знакова подія для українсько-польських відносин. Президент України Володимир Зеленський та Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск поставили свої підписи під Угодою про співробітництво у сфері безпеки між двома країнами. Цей документ відкриває нові горизонти взаємодії та підтримки в умовах російської агресії.

Ключові положення угоди:

1. Військова допомога: Польща зобов'язується продовжувати підтримку України протягом наступних десяти років. З початку повномасштабного вторгнення Росії Варшава вже надала Києву 44 пакети військової допомоги на суму понад 4 млрд євро. У 2024 році планується надання додаткових пакетів.

2. Передача винищувачів: Польська сторона розглядає можливість передачі Україні щонайменше однієї ескадрильї МіГ-29, що складає не менше 14 бойових машин.

3. Унікальні положення: Вперше в історії двосторонніх безпекових угод передбачається можливість перехоплення ракет і дронів у повітряному просторі України, випущених у напрямку Польщі.

4. "Український легіон": Угода передбачає створення спеціального підрозділу для підготовки особового складу Сил безпеки і оборони України на території Польщі. До нього зможуть приєднатися українці, які тимчасово проживають у Польщі та інших країнах.

5. Оборонна промисловість: Документ містить положення про співробітництво в оборонній промисловості, включаючи розміщення виробництв польських оборонних компаній в Україні та вивчення можливостей спільного оборонного виробництва.

6. Логістична підтримка: Польща продовжить роботу логістичного хабу POLLOGHUB та використання потенціалу ЛитПолУкрбригу для посилення Збройних Сил України.

7. Невійськова співпраця: Угода охоплює співпрацю у сферах розвідки, кібербезпеки, морської та інформаційної безпеки, захисту критичної інфраструктури.

8. Економічне відновлення: Окремі розділи присвячені питанням економічного відновлення, відбудови, розвитку прикордонної інфраструктури та транзитного потенціалу.

9. Політичне співробітництво: Документ охоплює питання євроінтеграції, реалізації Української формули миру, санкцій, відшкодування збитків Україні та притягнення агресора до відповідальності.

10. Підтримка членства в ЄС і НАТО: Польща чітко підтверджує свою підтримку прагнень України щодо вступу до Європейського Союзу та НАТО.

Ця угода стала 21-ю двосторонньою безпековою угодою, укладеною Україною з партнерами, і була підписана на виконання Спільної декларації G7 про підтримку України, ухваленої у Вільнюсі 12 липня 2023 року.

Теги за темою
Володимир Зеленський
Джерело матеріала
loader
loader