США підтримають Україну, якщо вона захоче залучити Росію до другого Саміту миру – Держдеп
США підтримають Україну, якщо вона захоче залучити Росію до другого Саміту миру – Держдеп

США підтримають Україну, якщо вона захоче залучити Росію до другого Саміту миру – Держдеп

Сполучені Штати Америки обговорювали з Україною можливість залучити представників країни-агресора Росії до другого Саміту світу, підготовка доякого вже триває. Вашингтон запевнив, що підтримає Київ, якщо він ухвалить таке рішення.

Про це заявив представник Державного департаменту США Метью Міллер на брифінгу у понеділок, 15 липня, передає Укрінформ. За його словами, це питання було обговорено на саміті НАТО у Вашингтоні минулого тижня.

"Це те, що ми з ними (українською делегацією. – Ред.) обговорювали", – сказав представник американського зовнішньополітичного відомства у відповідь на прохання прокоментувати заяви президента України Володимира Зеленського щодо другого саміту миру та можливості запросити туди росіян.

Міллер знову наголосив, що всі рішення щодо можливих переговорів із представниками країни-агресора ухвалюватиме лише Україна. Вашингтон не чинить на Київ жодного впливу в цьому питанні.

"Україна сама вирішує, коли, як і в якій формі проводити обговорення та вести дипломатичні переговори. Як партнер і держава, яка надає допомогу, ми підтримуватимемо їх (українців. – Ред.), якщо вони вирішать піти цим шляхом", – зазначив представник Держдепу.

Він також нагадав, що США підтримуватимуть дипломатію, коли Україна буде готова. Однак Росія все ще не продемонструвала готовність до такої дипломатії.

Раніше президент України Володимир Зеленський сказав, що не відкидає, що російський диктатор Володимир Путін може отримати запрошення на наступний Саміт миру. Більше шансів на успіх, щоб війна "скінчилася справедливо для України та миру", могла б принести співпрацю у цьому напрямку США та Китаю.

Як повідомляв OBOZ.UA, за даними видання Bloomberg, Україна планує організувати другий Саміт миру до проведення президентських виборів у США у листопаді цього року. За словами людей, знайомих із ситуацією, цього разу захід може відбутися за участю представників РФ.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader