Олена Зеленська розповіла про унікальний табір, де допомагають дітям, що постраждали через війну
Олена Зеленська розповіла про унікальний табір, де допомагають дітям, що постраждали через війну

Олена Зеленська розповіла про унікальний табір, де допомагають дітям, що постраждали через війну

У "Голосному кемпі", діти наче повернулися у життя, яке мали до повномасштабної війни.

Майже 200 дітей, які постраждали від війни, пройшли цим літом психологічну реабілітацію у таборі "Голосний кемп" на Закарпатті. Насамперед йдеться про тих, хто пережив окупацію чи живе на прифронтовій території, чиї батьки воюють або загинули. 

Про це йдеться у сюжеті кореспондентки ТСН Алли Пасс. 

В дітей, попри юний вік, своя страшна історія. Вікторія з Бахмуту. Її сім'я евакуювалася до Кривого Рогу, але і там дівчинка щодня жахається обстрілів.  Сашко - з Сумщини, яку ворог щодня криє КАБами. Вчиться дистанційно, сумує за однокласниками. Всі його думки, каже, з батьком-військовослужбовцем. 

"Він зараз на "нулі". Сьогодні вийшов, все з ним добре. я кожен вечір молюся за нього перед сном - для мене це дуже важливо", - каже хлопець. 

У "Голосному кемпі", діти наче повернулися у життя, яке мали до повномасштабної війни - друзі, творчість, спорт. Кожен день розписаний по хвилинах. Зустрічі з зірками - такими як Олександр Усик. А ще з психологами, які ненав'язливо, часто у формі гри допомагають дітям війни впоратися з пережитим. 

"Дуже багато у дітей емоцій, які накопичуються, і немає можливості їх безпечно відредагувати. Тобто якщо хочеться емоційно позлитися, тут є можливість зайнятися спортом, і воно вийде. Передати емоцію фарбами - це теж тут можна", - каже голова правління фонду "Голоси дітей" Олена Розвадовська. 

Серед гостей табору і перша леді України Олена Зеленська. Цього літа її Фундація долучилася до ініціативи благодійного фонду "Голоси дітей" провести психологічний кемп. 

"Для нас це - стратегічно важливе питання. Ці діти, ці підлітки, ці люди, які будуть керувати нашим з вашим життям через 10-15-20 років. І ми маємо розуміти, що стійкість цього покоління - це стійкість українців в майбутньому. Наша спільна мрія, я впевнена, в кожної дорослої людини в нашій країні, аби наші діти були поколінням переможців, а не поколінням вцілілих", - каже Олена Зеленська. 

Фундація профінансувала всі 4 зміни. Бюджетних коштів - ані копійки, кошти дали меценати, зокрема і один з них з Південної Кореї. 

Двох тижнів, кажуть організатори кемпу, цілком достатньо аби діти повернулися додому впевненішими та спокійнішими. І з новими знаннями - де шукати підтримку та як заспокоюватися самотужки.

Літо закінчується. Але кемп житиме й далі. Фундація Олени Зеленської вже домовилася і з меценатами, і з організаторами кемпу продовжити таке таборування восени. А надалі розробити такий проєкт психологічної реабілітації, аби охопити якомога більше дітей, які постраждали від війни.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: ТСН НОВИНИ за 30 серпня 2024 | Новини України СЬОГОДНІ НАЖИВО

  • Український льотчик МіГ-29, який здійснив 200 бойових вильотів, розповів про нові ракети та сумніви американців
  • Наступ Росії на Донеччині: як там відбувається евакуація та атака FPV-дрона на журналістів ТСН
  • Хто приніс до Києва лихоманку Західного Нілу: до чого тут перелітні птахи та війна з комарами
Джерело матеріала
loader
loader