Чи потрібно гуляти з немовлятами щодня та яку користь це приносить
Чи потрібно гуляти з немовлятами щодня та яку користь це приносить

Чи потрібно гуляти з немовлятами щодня та яку користь це приносить

Гуляти корисно всім людям, не тільки дітям. Сонячне світло і свіже повітря є основними перевагами прогулянки, пише Harvard Health Publishing.

У чому користь прогулянок для дитини

Організм виробляє вітамін D, необхідний для засвоєння кальцію, під впливом сонячного світла. Це необхідно для розвитку здорових кісток і зубів. При цьому шкіра дитини дуже чутлива, тому важливо захистити її від зайвого ультрафіолету. Найкраще уникати перебування на сонці в період з 10 до 16 години.

Сонячне світло може допомогти зору: люди, які проводять більше часу поза домом, рідше страждають на короткозорість.

Вулиці зазвичай містять більше кисню і менше вуглекислого газу, ніж житло. Люди, які проживають у будинках, вдихають і дихають вуглекислий газ, який не може вийти із закритих приміщень. Коли вуглекислий газ витісняє кисень, може бути важко дихати, прискорюватися серцебиттям і накочуватися втома.

Удома повітря може бути у два-п'ять разів бруднішим, ніж на вулиці. Його можуть забруднити речовини з будівельних матеріалів, ґрунту та засобів для чищення. Наприклад, формальдегід, що виділяється з пресованих дерев'яних матеріалів, може викликати нудоту та подразнення очей. Краще частіше гуляти та провітрювати квартиру, якщо в будинку є забруднювальні речовини.

Прогулянка, крім усіх вищезазначених переваг, може позитивно впливати на сон дитини, принаймні взимку. Батьки кажуть, що більшість дітей спить на прогулянці довше, ніж удома. Фінський посібник для молодих батьків наголошує на цьому факті та радить дітям спати на вулиці протягом дня. Ідеться не про те, щоб годинами блукати дворами: сон в спокої кращий для дитини, ніж під час руху.

Прогулянки сприяють розвитку дитини

Розумовий розвиток дитини пов'язаний з різноманітністю сенсорного досвіду – того, що стимулює різні органи чуття. Прогулянка надає багато таких стимулів і додаткової інформації, якої немає вдома: це вигляд дерев і трави, звуки машин і птахів, відчуття вітру на шкірі та різні запахи.

Щоб використовувати прогулянку для розвитку, корисно гуляти з дитиною не тільки під час сну. Тоді можна показати та дати помацати листя, звернути увагу на собаку чи птаха. Якщо гуляєте влітку в парку, можна постелити покривало на траву і викласти дитину на живіт.

Прогулянки на свіжому повітрі можуть сформувати корисну звичку: за даними одного дослідження, регулярні прогулянки в 1,5 року підвищують бажання дитини гуляти й в 3,5, і в 5 років. Для дітей цього віку виникають додаткові переваги прогулянок: фізична активність, взаємодія з однолітками та тренування імунітету.

Прогулянки з дитиною дійсно корисні, але немає досліджень про те, скільки часу необхідно гуляти. Хоча це бажано робити щодня, нічого страшного не станеться, якщо дитина проведе кілька днів удома.

Теги за темою
Діти Профілактика захворювань
Джерело матеріала
loader