/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F1%2F95d7f94d626317a27b92fc57f3c27905.jpg)
В 3000 разів перевищують норму: в європейських винах знайшли небезпечні хімікати
Кожна пляшка вина, вироблена в Європі за останні роки, містить стійкі токсичні сполуки, які не розкладаються в природі.
Дослідження виявило в європейських винах трифтороцтову кислоту (TFA) — побічний продукт PFAS, так званих «вічних хімікатів».
Про це повідомило видання Politico.
Аналіз 49 вин з 10 країн ЄС показав, що жодна пляшка не була «чистою».
У деяких зразках рівень TFA перевищував допустимі норми для води у 100 разів.
Найбільше забруднення — у винах з Австрії.
Виноградники — одні з найбільших споживачів пестицидів у Європі, особливо фунгіцидів.
Багато з них містять PFAS, які накопичуються в ґрунті та ягодах.
У останніх трьох урожаях концентрація досягла 320 мкг/л, що в 3 000 разів більше за норму ЄС для ґрунтових вод.
«Це тривожний сигнал, який не можна ігнорувати.
Масове накопичення TFA в рослинах означає, що ми, ймовірно, споживаємо набагато більше „вічних хімікатів“ через їжу, ніж передбачалося раніше», — очільник дослідження Гельмут Буртшер-Шаден.

