Не купуйте кавуни у червні: чому ця ягода дуже небезпечна
Не купуйте кавуни у червні: чому ця ягода дуже небезпечна

Не купуйте кавуни у червні: чому ця ягода дуже небезпечна

"Телеграф" розповість, коли дозрівають справжні кавуни

Кавуни почали продавати в Україні після настання літньої спеки. Натомість українцям варто утриматися від покупки цих ранніх плодів.

"Телеграф" розповість, детальніше про це. І чому краще дочекатися власних кавунів на городі.

Небезпека нітратів у ранніх кавунах

Червневі кавуни часто вирощують з використанням великої кількості азотних добрив для прискорення дозрівання. Це призводить до накопичення нітратів, які можуть:

  • Спричинити отруєння, особливо у дітей.
  • Викликати головний біль та нудоту.
  • Порушити роботу серцево-судинної системи.
  • Негативно вплинути на травлення.ʼ

Кавуни, перенасичені добривами, можна розпізнати за такими ознаками: занадто яскравий, неприродний червоний колір м'якоті, жовті або білі прожилки в м'якоті, глянцевий, неприродний блиск шкірки, відсутність характерного кавунового аромату, м'якоть не розсипається, а "розмазується".

Переваги домашніх кавунів

Власні кавуни, вирощені без надмірних добрив, мають низку переваг. Від мінімальної кількості нітратів до природного процесу дозрівання.

Коли дозрівають справжні кавуни

В Україні природне дозрівання кавунів розпочинається з середини-кінця липня для ранніх сортів. Основна маса сортів досягає стиглості протягом серпня, тоді як пізні сорти дозрівають у вересні. Саме в цей період кавуни набувають максимальної солодкості та корисних властивостей без шкідливих домішок.

Як визначити стиглість домашнього кавуна

Готовність кавуна до збирання можна визначити за кількома ознаками. По-перше, варто звернути увагу на "хвостик" плода — він має бути повністю сухим. По-друге, стиглий кавун видає глухий звук при постукуванні по ньому. Також на боці, яким кавун лежав на землі, з'являється характерна жовта пляма. Нарешті, поверхня стиглого кавуна стає матовою, втрачаючи глянцевий блиск.

Джерело матеріала
loader