Цю страву охоче їли козаки, але зараз її мало хто наважиться спробувати
Цю страву охоче їли козаки, але зараз її мало хто наважиться спробувати

Цю страву охоче їли козаки, але зараз її мало хто наважиться спробувати

За козацьким звичаєм треба було одразу з’їсти все, що було наготовано

Деяку їжу з минулого зараз рідко можна зустріти у раціоні українців. Наші предки полюбляли дуже незвичні для сучасної людини страви — наприклад, свинячу голову.

В раціоні козаків переважали крупи, зернові та риба. М'ясні страви зазвичай готували до свят. Козаки їли разом, їжу готували тричі на день у великих казанах на відкритому вогні.

Свиняча голова с хроном — одна з найулюбленіших страв козаків

Для цієї страви брали цілу свинячу голову. Її мили та чистили. Далі свинячу голову варили, доки вона не стане м'якою. Подавали свинячу голову з соусом з хріну.

Свиняча голова

Свиняча голова з хроном відома ще з "Енеїди"

"Свинячу голову до хрону" споживали козаки в "Енеїді" Івана Котляревського. Цю страву досі пам’ятають і готують на Дніпровщині. На приготування свинячої голови треба витратити близько десяти годин. Мало хто зараз погодиться стільки часу витратити на готування, та й продукт не надто популярний. Проте для тих, хто захоче спробувати справжні козацьку страву, портал Shuba опублікував рецепт.

Навіть донести її до дому, і то непроста задача

Раніше "Телеграф" розповідав про найпопулярніший сніданок з минулого, який сьогодні майже забутий. Багато хто пам'ятає цю страву з дитинства.

Теги за темою
Історія
Джерело матеріала
loader
loader