В Україні цього року проведуть перепис населення через смартфон – як це виглядатиме
В Україні цього року проведуть перепис населення через смартфон – як це виглядатиме

В Україні цього року проведуть перепис населення через смартфон – як це виглядатиме

Уряд збирається протестувати технологію перепису населення через ґаджети – смартфони або планшети – в грудні цього року.

"В якості альтернативи паперовій анкеті ми пропонуємо громадянам самостійно заповнити відповідні дані в електронному кабінеті домогосподарства, наприклад через смартфон.

Заповнена інформація буде захищена спеціальним шифруванням, щоб обмежити доступ персональні дані при передачі на центральний сервер", – сказав Кубів.

За його словами, для тих, хто не захоче або не зможе самостійно ввести дані в електронній формі, будуть пропонувати відповісти на питання анкети, яка буде у представників команди перепису на спеціальному смартфоні або планшеті.

"Ці дані також захищені і будуть потрапляти на центральний сервер Держстату.

В сумі вони дадуть нам розуміння про соціології та демографії регіону, фактичну кількість мешканців та іншу інформацію без її персоналізації", – написав віце-прем'єр.

Він також повідомив, що після аналізу ефективності такого способу можна буде провести не тільки перепис населення в 2020 році, але і перейти до наступного етапу – цифровізації інших подібних заходів – від електронних опитувань щодо важливих питань до виборів президента або Верховної Ради через смартфон.

"Головне, що ми вже почали цей процес", – заявив Кубів.

Ідея провести перепис населення через смартфон і з використанням технології блокчейн була висловлена командою Володимира Зеленського під час президентської виборчої кампанії.

Кабмін призначив планову перепис населення на 2020 рік.

За попередніми підрахунками, вона обійдеться держбюджету в 2 млрд грн.

Попередній раз вона проводилася в 2001 році.

За її результатами було встановлено, що в Україні проживає 48,5 млн осіб.

Дані про фактичну чисельність населення є базою для формування регіональних бюджетів, визначення розміру субвенцій, розрахунку навантаження на транспортну інфраструктуру, необхідну кількість дитячих садків, шкіл та медичних закладів.

Источник материала
loader
loader