Позитивний ефект кетогенної дієти на здоров'я спостерігається лише впродовж короткого терміну, стверджують фахівці Єльського університету, про яких пише Futurity.
Якщо дотримуватися такої дієти тривалий час – наслідки невтішні.
Про кето дієту.
Кето-дієта стала популярною завдяки зусиллям знаменитостей – актриси Гвінет Пелтроу, баскетболіста Леброна Джеймса і фотомоделі Кім Кардаш'ян.
Вона передбачає виключення з раціону вуглеводів і отримання калорій із жирних продуктів.
Кетогенна дієта – що це.
Кетогенна дієта – це дієта з дуже високим вмістом жиру, помірним вмістом білка і дуже низьким вмістом вуглеводів.
Дотримуючись цієї дієти, 75% калорій поступають з жиру, 20% калорій з білка, і близько 5% калорій з вуглеводів.
Втім, фахівці застерігають, перш ніж захоплюватися модним віянням, варто вивчити плюси й мінуси харчування.
У своєму дослідженні вони проаналізували вплив кетогенної дієти на гамма-дельта Т-клітини, які захищають тканини, знижуючи ризик діабету і запалення.
Кето-дієта дійсно змушує організм спалювати жир, відзначили вчені.
Коли рівень цукру в крові падає через низький вміст вуглеводів, організм переходить в режим голодування – хоч і не відчуває голоду.
Цей процес, у свою чергу, призводить до того, що кетонові тіла стають альтернативним джерелом енергії.
Коли тіло спалює їх, в організмі поширюються захисні гамма-дельта Т-клітини.
Суть дослідження.
Досліди на гризунах свідчать, що через тиждень кето-дієти поліпшується метаболізм і знижується ризик запалення.
Але коли організм знаходиться в такому стані тривалий час, жир запасається одночасно з його розпадом.
Зокрема, після тижня експеременту миші стали поглинати більше жиру, ніж могли спалити, і як наслідок у них розвинувся діабет і ожиріння.
Всі гамма-дельта Т-клітини вони втратили.
Тепер дослідники краще розуміють механізми роботи в органах під час кето-дієти, і чому дієта може приносити користь здоров'ю протягом обмежених періодів часу.
Наші результати підкреслюють взаємозв'язок між метаболізмом та імунною системою та те, як він координує підтримку функціонування здорової тканини,.
– зазначила Емілі Голдберг, авторка дослідження.