19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Рвали бюлетені та намагалися голосувати за радянським паспортом: як у Кривому Розі обирали міського голову
Рвали бюлетені та намагалися голосувати за радянським паспортом: як у Кривому Розі обирали міського голову

Рвали бюлетені та намагалися голосувати за радянським паспортом: як у Кривому Розі обирали міського голову

Результатів сьогодні не буде. У Кривому Розі продовжують визначати переможця другого туру виборів міського голови. Територіальна виборча комісія оголосила перерву до півночі. Та от екзитполи у місті показали суперечливі результати. А експерти говорять, хід виборів змінила відмова чинного міського голови балотуватися у другому турі. Чому так, що це означає для міста і коли чекати результатів, журналісти "5 каналу" розкажуть.

Місцеві вибори завершені. Минув другий тур виборів мера Кривого Рогу. За даними тервиборчкому, цієї неділі голосувати прийшли 35,14%. У першому турі у місті проголосували не набагато більше – 36,72%. Не минулося без курйозів: на одній із дільниць жінка намагалася проголосувати за паспортом Радянського Союзу. Поліція зафіксувала 30 порушень.

"Було складено 2 адміністративних протоколи. Саме на території Металургійного та території Довгинцівського районів порвали свої бюлетені", – каже Оксана Лєсонєн, речниця криворізького відділу поліції.

Загалом спостерігачі "ОПОРИ" говорять про понад сотню порушень. І такий собі протест виборців.

"На трьох дільницях десь на кожній по 5 випадків. Виборці отримавши від членів комісії бюлетень, ішли до скриньки і кидали пустий. Навіть не заходили до кабінки для голосування", – говорить Вадим Головченко, координатор спостереження за виборами у Дніпропетровській області.

Та от хто переміг – говорити зарано. Екзитполи суперечать одне одному. Опитування "Центру дослідження розвитку територій" перемогу віддає кандидату від ОПЗЖ Костянтину Павлову. У нього, за попередніми даними, 58,86% голосів виборців. Натомість екзитпол фонду "Українська політика" лідером перегонів називає Дмитра Шевчика від "Слуги народу". Він нібито отримує 51,7% голосів виборців. Його опонент Костянтин Павлов від "Опозиційної платформи – За життя" – 47,2%. Цей фонд потрапив до бази псевдосоціологів.

"Із цих двох кампаній ми зустрічали на дільницях лише одну", – розповідає Вадим Головченко, координатор спостереження за виборами у Дніпропетровській області.

Кандидат від "Слуги народу" Дмитро Шевчик працює гендиректором "Центрального гірничо-збагачувального комбінату" . Підприємство належить олігарху Рінату Ахметову. Утім, самого Шевчика пов'язують з нардепом від "Опоблоку" Вадимом Новинським.

Нині кандидат хворіє на коронавірус. Тому голосував вдома. За кілька днів до виборів Володимир Зеленський записав звернення до земляків і закликав їх іти голосувати.

"Оберіть мера, який дійсно любить це місто і на якого давно заслуговує Кривий Ріг. Ні за кого не агітую, але ви самі знаєте, що робити", – наголошував Володимир Зеленський, президент України.

Конкурент Шевчика Костянтин Павлов – радник чинного міського голови Вілкула. Був нардепом від "Опозиційного блоку", а от під своє крило ОПЗЖ взяли його лише цього року.

Лідером криворізьких перегонів донедавна був чинний міський голова Юрій Вілкул від "Опоблоку". Він очолював місто 10 років. У першому турі набрав 44,96% голосів в і разом з Шевчиком вийшов у другий тур. Однак 17 листопада раптово знявся з перегонів через стан здоров'я.

"Найголовніше, щоб жителі прийшли на виборчу дільницю, проголосували, надали велику повагу до нашого міста. Воно цього заслуговує", – каже Юрій Вілкул, міський голова Кривого Рогу, "Опозиційний блок".

"Це безумовно підіграло ОПЗЖ. Я не виключаю, що це була двоходівка, така двоходова операція. Розрив насправді не дуже великий, але дісйно, з символічної точки зору, це поразка "Слуг народу" у рідному місті президента та рідному міста 95 кварталу", – говорить Олексій Гарань, професор політології Києво-Могилянської академії.

За попередніми підсумками місцевих виборів, "Слуги народу" не отримали жодного мерського крісла в обласних центрах. Негусто "слуг" і на чолі інших великих міст. Натомість у місцевих радах по всій Україні з'явилося чимало проросійських сил.

Марія Писаренко, Анна Несевра, "5 канал"

 

Источник материала
Поделиться сюжетом