Люди вимагають зупинити геноцид нації: петиція про заборону підвищення ціни на електроенергію збирає підписи
Люди вимагають зупинити геноцид нації: петиція про заборону підвищення ціни на електроенергію збирає підписи

Люди вимагають зупинити геноцид нації: петиція про заборону підвищення ціни на електроенергію збирає підписи

На сайті президента з'явилася петиція про заборону подорожчання електроенергії

Документ зареєстрований 30 грудня 2020 року і станом на 11 січня його підписали 10 627 українців. Це вже майже половина необхідної кількості голосів.

Щоб зібрати 25 тисяч голосів є ще 79 днів.

Автор Головатая Олена Іванівна вимагає нараховувати пільги для громадян, котрі після вирахування податків отримують 5 тисяч гривень заробітної плати.

"Підвищення вартості електроенергії до 1,68 грн. За кВт/год є абсолютно неконституційним і являє собою прихований геноцид українців», - заявила автор петиції.

Слідкуйте за нами, де Вам зручно: наш Telegram та Viber!

Чому підвищили тариф

Тарифи на електроенергію для населення не переглядали з березня 2017 року. Якщо раніше за 100 кВт спожитої енергії українці повинні були сплатити 90 грн., то тепер 168 грн.

Юрій Курульчук, експерт Інституту енергетичних стратегій, пояснив мотивацію здорожчання електроенергії.

Електроенергія виробляється на АЕС, ТЕС, ГЕС, в яких є своя собівартість виробітку електроенергії.

На даний момент, як це не прикро чути населенню, вони отримували електроенергію фактично безкоштовно.

Навіть ціна 1,68 грн. за кВт/год не є правильною. 1,65 грн. – це лише вартість доставки електроенергії, транспортування, не самої енергії.

Люди мають зрозуміти, що це не останнє подорожчання електроенергії.

Так, це суттєво відчутно на бюджетах родин, але галузь має розвиватися.

В 2021 – 2022 роках об’єктивно ще має зростати вартість електроенергії, точніше приведення її навіть не до ринкової ціни, а до того рівня, що дасть можливість виробникам енергії працювати без збитків.

Атомні електростанції виробляють 54% електроенергії України і поставляють електроенергію населенню фактично собі у збиток.

У компанії «Енергоатом» на сьогодні 25 млрд грн. збитків. Тож, якби підвищення не відбулося, то вони б нарощували ще більші борги у 2021 році.

Підвищення тарифів у 2015 – 2017 роках проходило в 4 етапи і там було більше часу для населення сприйняти його. Підвищення ж у 2021 році фактично відбулося день у день. Тому для людей це було незвично.

Подальші зростання

Тариф 1,68 грн. за кВт/год діятиме до 31 березня. Що буде далі поки невідомо.

Експерти повідомляють, що тариф буде відпущено «у вільне плавання».

Зараз навіть після підвищення вартість електроенергії для українців є найдешевшою серед європейських країн. Хоча чомусь ніхто не говорить про те, що європейці отримують і інші зарплати.

В Німеччині у 10 разів вища ціна на електроенергію. Середня заробітна плата в Німеччині за 2020 рік після сплати податків 2 225 євро. За курсом це 76 256 грн.

Раніше сайт новин MY.UA писав, що в різних регіонах України люди виходять на "тарифні Майдани" та перекривають дороги через великі комунальні тарифи.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що з 1 січня зросла мінімальна заробітна плата. Читайте всі свіжі новини на MY.UA.

Приєднуйтесь до нас в Twitter

Слідкуйте за нами в Flipboard

Источник материала
Поделиться сюжетом