16 июня, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Мінкульт вирішив позбавити звання «Народного артиста України» Ані Лорак та Філіпа Кіркорова
Мінкульт вирішив позбавити звання «Народного артиста України» Ані Лорак та Філіпа Кіркорова

Мінкульт вирішив позбавити звання «Народного артиста України» Ані Лорак та Філіпа Кіркорова

Міністр Олександр Ткаченко запропонував позбавити звання «Народний артист України» скандальних співаків Ані Лорак та Філіпа Кіркорова. Про це повідомив блогер Назар Приходько.

На своїй сторінці у Facebook активіст, громадський діяч та блогер Назар Приходько повідомив, що міністр культури «нарешті прокинувся від анабіозу» та підняв питання позбавлення звань співаків та артистів, які дискредитували себе або виступають проти України.

Треба ж таке... 🤔 Міністр культури та інформполітики України Олександр Ткаченко вийшов з ментального анабіозу і...

Опубликовано Назаром Приходько Среда, 17 февраля 2021 г.

В число таких, насамперед, потрапила співачка Ані Лорак та співак Філіп Кіркоров.

Цікавим є той факт, що звання «Народний Артист України» Кіркоров та Лорак отримували також разом. Сталося це за часів президентства Віктора Ющенка, коли Ані Лорак виступила на пісенному конкурсі Євробачення.

Філіп Кіркоров став автором конкурсної пісні та підтримував співачку, поїхавши разом з нею.

Назар Приходько активно відстоював думку, що держава вже давно мала би піти на такий крок та позбавити нагород всіх опальних артистів та громадян Росії.

Українці, на його думку, не повинні платити за звання тих артистів, хто виступив проти України, зі своїх кишень, тим самим ще й легітимізуючи їхню діяльність.

Російська ідеологема про «єдиний народ» тільки укріплюється, коли росіяни носять звання «Народний артист України».

Приходько виступив на підтримку ініціативи та закликав не обмежуватися напівмірами.

«Давай без напівмір. Якщо позбавляти - то всіх» - зазначив блогер, згадавши імена Світлани Лободи, Миколи Баскова, Таісії Повалій та навіть покійного Йосипа Кобзона.

Сам же Олександр Ткаченко також додав, що позбавляти Кіркорова звання – небезпечно, бо це запустить масштабний процес. Крім того тут не можна діяти вибірково – Україна демократична держава, тому всі мають бути рівними.

Читайте нас в Telegram і Viber!

Історія питання

Ще у 2018 році в Раді підняли питання про те, щоб позбавити звань «народний» кількох співаків та кінорежисера. Проект санкцій подали на розгляд в РНБО.

Половина зі списку – найактивніші гастролери  в Росії, інша половина – росіяни.

Автори законопроекту тоді пояснювали, що це вже друга спроба забрати звання. Але не сталося, як гадалося.

 До переліку опальних артистів увійшли Ані Лорак, Світлана Лобода, Таїсія Повалій, Філіп Кіркоров, Микола Басков, Володимир Бортко та інші.

В 2013 році Світлана Лобода отримала звання «Заслуженого артиста України», невдовзі обіцяли дати «Народного». Та через кілька років ситуація різко змінилася.

В Раді зареєструваний проект щодо застосування персональних обмежувальних економічних та інших санкцій щодо непатріотичних артистів.

Критерієм потрапляння до списку стало відвідування території країни-агресора та наявність державних нагород у зірок. Депутати вважають, що суміщати ці речі неможливо.

Мова не йшла про формальні санкції, це означало, що позбавленим звань не слід надавати комунальні потужності громади для проведення концертів, користуватися державним майном, наприклад Палацом України.

Раніше сайт новин MY.UA писав, що МЗС Литви заборонило Кіркорову в'їзд до країни через те, що він підтримує окупацію Криму.

Нещодавно Ані Лорак відвідала українську столицю, але зазначила, що приїзд був діловим. Читайте всі свіжі новини на порталі MY.UA.

Приєднуйтесь до нас в Twitter

Слідкуйте за нами в Flipboard

Источник материала
Поделиться сюжетом