"Правки Зеленського під Вітренка": Рада ухвалила законопроєкт про держслужбу – що він означає
"Правки Зеленського під Вітренка": Рада ухвалила законопроєкт про держслужбу – що він означає

"Правки Зеленського під Вітренка": Рада ухвалила законопроєкт про держслужбу – що він означає

Правки "під Юрія Вітренка". Так пропозиції Президента до раніше заветованого закону про державну службу називають в опозиції. Для розгляду документа парламент зібрався на позачергове засідання і не лише повернув конкурси на держслужбу, а й надав виконувачам обов'язків міністрів повноцінні міністерські повноваження. На такому положенні в Міністерстві енергетики працює Юрій Вітренко, якого двічі поспіль Верховна Рада не затвердила на посаді. Відтак, кажуть в опозиційних фракціях, затвердження відбулося змінами до закону. Про перебіг парламентського дня знає журналістка "5 каналу" Ірина Сисак.

На позачергове засідання під куполом депутатів зібрало президентське вето. Володимир Зеленський запропонував парламентарям розширити повноваження виконувачів обов‘язків міністрів. Ті підтримали.

267-ро за. І ті, хто нині в урядовому кріслі працює з приставкою в.о. – матимуть такі самі повноваження, як повноцінні міністри, за яких голосувала Рада. Так захотів Президент, так проголосували і Слуги. Допомогли групи – "За майбутнє" і "Довіра". 

До президентського вето закон забороняв обіймати посади виконувачів обов'язків заступникам міністрів. Значно обмежував їхні повноваження, а ще скорочував термін тимчасового перебування на посаді до 60-ти днів. Такі зміни Рада проголосувала у грудні. І тепер знову за старе. 

"Дійсно можна призначати заступників міністра виконувачем обовязків міністра на невизначений термін, так як це було раніше", – каже Олександр Корнієнко.

В опозиції обурилися – мовляв, призначати урядовців влада тепер зможе в обхід парламенту, а в Кабміні з волі Банкової засядуть "вічні" міністри, хоч і з приставкою тимчасових.

"Банкова призначить виконувачів обовязків і люди 5 років будуть керувати урядом", – заявила Ірина Геращенко з "Європейської солідарності".

Президентськими правками закон підверстали під нинішнього виконувача обов'язків міністра енергетики Юрія Вітренка, заявили в опозиції. За останні місяці Рада двічі провалила його призначення на посаду віцепрем'єра та міністра енергетики. 

"Якщо не вийшло протягнути, то президент протягує його на цю посаду цим законом, порушуючи конституцію. Ця людина буде мати повний спектр повноважень", – сказала Юлія Тимошенко

То правки під Вітренка чи ні? У слузі не зійшлися на єдиному. 

"Ми ніколи не говоримо про те, що закон пишеться під певну особу чи політичне вподобання", – заявив віцеспікер Руслан Стефанчук.

А от один із головних Слуг Олександр Корнієнко зазначає – правками допоможуть і Вітренку, бо поки немає постійного міністра, той не має повноважень, тому не можна допустити тієї ситуації яка зараз складалася, коли просто немає кому розписати бюджетну програму, виплатити зарплати шахтарям 

Нині Юрій Вітренко єдиний урядовець, який працює у статусі тимчасового виконувача обов'язків. Його кандидатуру на міністра енергетики, як раніше заявляли у Слузі, планують виносити на голосування і втретє. 

Окрім розширення повноважень виконувачів обов'язків міністрів, проголосований на позачерговому засіданні закон повертає конкурси на державну службу, які торік Рада скасувала через пандемію коронавірусу. 

Ірина Сисак, Юрій Усік та Олексій Тищенко, "5 канал"

Источник материала
Поделиться сюжетом