Пільговий тариф на електроенергію: Рада прийняла рішення
Пільговий тариф на електроенергію: Рада прийняла рішення

Пільговий тариф на електроенергію: Рада прийняла рішення

В середу, 14 квітня, народні депутати зібралися на позачергове засідання. Верховна Рада розглядала питання повернення пільгового тарифу на перші 100 кВт електроенергії та мораторій на підвищення тарифів на енергоносії.

Голова Комітету з питань енергетики та житловокомунального господарства Андрій Герус повідомив, що Комітет розглянув на засіданні 13 квітня проект постанови Верховної Ради про повернення пільгового тарифу на електроенергію. Даний проект члени Комітету не підтримали.

Депутати Верховної Ради відхилили проект постанови про повернення пільгового тарифу для населення на перші 100 кВт/год електроенергії.

Зокрема, пропонувалося повернути тариф 0,9 грн за 1 кВт/год на перші 100 кВт/год електроенергії, скасований Кабміном в грудні минулого року.

Для прийняття рішення не вистачило 52 голоси. «За» проголосувало 174 нардепа.

Голосування за мораторій на підвищення тарифів на енергоносії, опалення і гарячу воду терміном на рік теж провалили (всього 169 голосів).

Слідкуйте за нами, де Вам зручно: наш Telegram та Viber!

Як проходило засідання

Депутат від групи «Довіра» Павло Бакунець зазначив, що не секрет, що пільговим тарифом на електроенергію користувалися найменше захищені верстви населення. Користувалися ним і в військових містечках, де живуть родини українських захисників, військові пенсіонери та загалом пенсіонери.

З нового року всі ці громадяни змушені платити майже вдвічі більшу ціну за спожиту електроенергію.

«Це неприпустимо», - заявив нардеп з трибуни.

Тому депутатська група «Довіра» звернулася до уряду з рекомендацією невідкладно внести зміни до фіксованих цін на електроенергію для побутових споживачів.

Павло Бакунець озвучив прохання повернути вартість 0,9 грн за кВт/год при споживанні до 100 кВт/год у місяць.

Повернення тарифу, на думку представника «Довіри», має зняти напругу в суспільстві, що тримається вже кілька місяців.

Виступ Ірини Геращенко

Депутат від партії «Європейська Солідарність» Ірина Геращенко заявила, що 2 роки Президент Зеленський обіцяв українцям кінець епохи бідності і не збрехав. За словами Геращенко, в Україні розпочалася «епоха зубожіння».

Депутат пригадала, що пенсіонерам обіцяли мало не безкоштовний газ та електроенергію, а вийшло все «з точністю до навпаки» - платіжки за комунальні послуги зросли вдвічі.

Геращенко також висловилася, що представники «Слуги народу» «люблять скрізь розповідати в якому поганому стані вони отримали країну». Насправді ж в Україні був пільговий тариф на електроенергію, в 2017-2018 роках було закладено достатньо коштів на субсидії.

Команду Зеленського Геращенко звинуватила в тому, що в 2 рази зросла вартість електроенергії, а субсидії в 2 рази скоротили.

Як опозиція, «Європейська Солідарність» ще в січні запропонувала повернутися до пільгових тарифів, запровадити заборону на імпорт російської електроенергії, вимагали практичних заходів, щоб об'єднати електромережі ЄС та України.

Відповідний законопроект №4617 за авторством Петра Порошенка, на думку Геращенко, навмисне не ставлять на розгляд на порядок денного.

Нагадуємо, сайт новин MY.UA писав, чому українці отримують 2 платіжки за газ.

Вартість електроенергії в Україні не відповідає реальній ціні. Більше новин енергетики Ви можете знайти на порталі MY.UA.

Читайте нас також в Twitter

Слідкуйте за нами в Flipboard

Источник материала
Поделиться сюжетом