У МОЗ розповіли, коли Україна отримає другу дозу вакцини
У МОЗ розповіли, коли Україна отримає другу дозу вакцини

У МОЗ розповіли, коли Україна отримає другу дозу вакцини

МОЗ оприлюднило інформацію про вакцинацію другою дозою препаратом «Covishield» від AstraZeneca.

За даними МОЗ в Україні нарізі 5 осіб, які пройшли вакцинацію повністю, тобто отримали 2 дози препарату. Зокрема з них 2 особи отримали 2-гу дозу вакцини за кордоном.

Тож в міністерстві повідомили, що ті, хто отримав щеплення вакциною «Covishield», повинні отримати другу дозу через 12 тижнів.

Всім українцям повідомлять про час та місце проведення вакцинації від COVID-19 за номерами, які вони залишили для зв'язку.

Відповідну інформацію оприлюднили на офіційній сторінці Міністерства охорони здоров'я в соціальній мережі Facebook.

⚡️До уваги людей, що вакцинувалися першою дозою Covishield/AstraZeneca 📍Щеплення другою дозою відбуватиметься через 12...

Опубликовано Міністерство охорони здоров'я України Вторник, 20 апреля 2021 г

Спочатку другу дозу вакцини мали вводити через 4 тижні після першої, потім з'ясувалося, що це можна робити через 9 тижнів. За останніми дослідженнями, які в березні оприлюднили в науковому журналі The Lancet, проміжок у 12 тижнів та більше є оптимальним для вироблення імунітету проти коронавірусу.

За оприлюдненими даними ефективність вакцини «Covishield» зростає до 81,3%, якщо другу дозу ввести через вказаний термін.

Коли українці отримають бажану вакцину

Про те, що настав час отримати другу дозу вакцини від коронавірусу лікарі мають повідомити українцям у телефонному режимі.

«Covishield» - вакцина, що першою потрапила в Україну. 24 лютого саме з неї почався процес вакцинації українців. Тобто, ті, хто першими отримали щеплення мають прийти за другою дозою 18 травня.

Першою українкою, яка отримала другу дозу вакцини проти ковіду стала лікар-педіатр з Хмельниччини Алла Савичева. Жінка працює в Центрі первинної медико-санітарної допомоги. Першу дозу вона отримала в Мальдівській республіці, де працювала за контрактом.

Алла Савичева розповідала, що почувала себе після щеплення добре. Були незначні больові відчуття в місці ін’єкції та незначне підвищення температури.

Між першим та другим щепленням у жінки минуло 6 тижнів. Жодних побічних ефектів вона не помітила.

Читайте новини медицини на нашому каналі Telegram та Viber!

Вакцинація в Україні

Понад 15 тисяч українців вакцинувалися минулої доби. Найбільше щеплень у вівторок 20 квітня зробили в Києві та на Дніпропетровщині. Найменше – в Кіровоградській та Луганській областях.

Наразі в Україні  вакцинувалися майже 478 тисяч громадян. Ще стільки ж українців записалися до листа очікування.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов підписав наказ про реєстрацію в Україні вакцини AstraZeneca, виготовленої в Південній Кореї.

Саме ця вакцина має прибути до України найближчими днями в рамках механізму Covax.

Також у МОЗ заборонили вакцинувати громадян поза чергою.

Заступник міністра охорони здоров’я Ярослав Кучер закликав українців повідомляти про вакцинацію не за планом чи порушення черги на гарячу лінію МОЗ.

Нагадуємо, сайт новин MY.UA писав, що Володимир Зеленський підписав національний план вакцинації.

Кого вакцинуватимуть американською вакциною Pfizer, дізнавайтеся в матеріалі на сайті MY.UA.

Читайте нас також в Twitter

Слідкуйте за нами в Flipboard

Источник материала
Поделиться сюжетом