Ситник щодо законопроєкту про олігархів: Він декларативний, але може дати результат
Ситник щодо законопроєкту про олігархів: Він декларативний, але може дати результат

Ситник щодо законопроєкту про олігархів: Він декларативний, але може дати результат

Директор НАБУ Артем Ситник в інтерв’ю Радіо Свобода заявив, що законопроєкт про олігархів є дещо декларативним, утім він є «першим кроком до системного врегулювання проблем», які пов’язані з олігархами.

На думку Ситника, боротьба з олігархами повинна передбачати не лише кримінальне переслідування, а й адміністративні інструменти, адже першопричиною формування олігархів як явища є монополізація певних секторів економіки чи політичного життя, наголосив він.

«Мають бути ефективні правоохоронні органи, які здійснюватимуть розслідування щодо представників олігархів, певних корупційних схем, які вони організовують. Потрібне вживання заходів адміністративного характеру, як-то належна робота Антимонопольного комітету, належна робота НКРЕКП. Ми ж бачимо, наскільки олігархи прагнуть поставити туди своїх людей, які ухвалюватимуть рішення цих органів, які потрібні олігархам», – додав Ситник.

Ситник вважає, що якщо ухвалити закон, а також вжити заходів для мінімізації саме першопричин виникнення олігархів – це дасть результат.

На запитання, хто з олігархів зараз тисне на НАБУ, Ситник відповів: «Кримінальні провадження, які розслідуються НАБУ, стосуються практично всіх олігархів, які мають медійний ресурс. Це дуже просте дослідження: береш пульт від телевізора і розумієш, що всі нами незадоволені».

2 червня президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради як невідкладний законопроєкт про олігархів. Його текст доступний на сайті парламенту.

Зокрема, законопроєкт пропонує покласти на РНБО функцію відносити громадян до категорії олігархів.

Партія «Європейська Солідарність» вважає, що законопроєкт про олігархів направлений особисто проти п'ятого президента Петра Порошенка, головною його метою нібито «є узурпація Володимиром Зеленським влади».

Український бізнесмен та медіавласник Ігор Коломойський, проти якого США запровадили санкції заявив, що «морально готовий» потрапити до офіційного реєстру олігархів.

Пресслужба Ріната Ахметова заявила, що бізнесмен не є олігархом, а є «найбільшим інвестором» в економіку країни.

Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков вважає, що законопроєкт про деолігархізацію може призвести до конфлікту інтересів, адже «помилково пропонує покласти на РНБО невластиві органу функції».

Фото: НАБУ/Facebook

Теги по теме
Новости НАБУ Инфопространство
Источник материала
Поделиться сюжетом