14 червня свято Устинів день: що не можна робити і чому варто розібратися зі стосунками
14 червня свято Устинів день: що не можна робити і чому варто розібратися зі стосунками

14 червня свято Устинів день: що не можна робити і чому варто розібратися зі стосунками

Православні християни 14 червня вшановують пам’ять ранньохристиянського мученика Устина. Його також називають Устином Філософом. В народі ж цей день називають просто — Устинів день.

Наші предки вірили, що на Устина не можна ставити будь-які огорожі, ремонтувати паркан тощо. Навть приказку придумали: «На Устина не городи ніякого тину». 

Незаміжнім дівчатам у цей день радять якомого більше часу провести із тим, хто подобається. Якщо слідувати цьому правилу, то є ймовірність скоро вийти заміж. Однак 14 червня є порада і для тих, хто навпаки хоче позбутися залицяльників, які набридли. Так, дівчині треба вранці вирвати гілку іви і покласти її між слідами: своїми та залицяльника. Який занадто нав’язується. В народі вірили, що після такого обряду залицяльник не згадає дорогу до дівчини. 

В Устинів день треба розібратися зі стосунками

Погодні прикмети на 14 червня

Вважалося, що дощ в Устинів день — до урожаю. Тому наші предки просили, щоб він пішов. Є й інші прикмети на 14 червня. Так, вважали, що ранковий вітер зі сходу на Устинів день — це погано, він може принести хвороби в родини. А вітер із північного заходу може віщувати погану погоду. Варто звернути увагу на різних комах та павуків. Якщо останні активно плетуть павутини, то буде дощ. А якщо сьогодні побачити багато мурах та мурашників, то варто чекати гарної погоди.

Що не можна робити 14 червня

В народі вірили, що в Устинів день ні в якому разі не можна брехати. Звісно, в будь-який інший день робити це також не бажано. Але 14 червня — особливо. Говорили навіть, що у того, хто збреше на Устина, відсохне язик.

Не можна сьогодні ставити огорожі. Це може призвести до пожежі в оселі, вірили наші предки. 

Чоловік ставить огорожу

Нагадаємо, раніше портал MY.UA  повідомляв, коли в цьому році святкують Трійцю та які традиції цього дня в Україні.

Також портал MY.UA писав, скільки українці відпочинуть у перший літній місяць - вихідні та свята у червні. 

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас у Telegram та Viber.

Источник материала
Автор статьи
Екатерина Кукиб
Журналист
Поделиться сюжетом