Чому люди цілуються, а тварини ні: що означають поцілунки в різних культурах і які вони бувають
Чому люди цілуються, а тварини ні: що означають поцілунки в різних культурах і які вони бувають

Чому люди цілуються, а тварини ні: що означають поцілунки в різних культурах і які вони бувають

Поцілунок у губи в нашій культурі нормальне явище. Однак далеко не скрізь у світі прийнято цілуватися. Чому люди цілуються, а тварини ні, що в первісні часи означали поцілунки? Учені поділилися цікавими фактами про цей інтимний акт.

Представляємо найцікавіші факти про поцілунки та гіпотези учених. Більше фактів у BBC.

Часто ми цілуємося, коли хочемо показати романтичні почуття партнеру. Поцілунок в нашій культурі — це щось інтимне, таке, що показує близькість між людьми, навіть якщо це поцілунок матері й дитини. Однак учені з’ясували, що у багатьох культурах люди не цілуються. Дослідили більш ніж 150 культур і виявили, що у половині з них поцілунки в губи не прийняті.  Крім цього, більша частина поцілунків у губи зовсім не пов’язана з романтикою. Вони частіше бувають дружні або батьківські. 

Чому ми любимо цілуватися

Звісно таке твердження стосується не всіх людей. Дійсно, є люди, яким поцілунки в губи неприємні. Однак є багато таких, яким це дуже подобається. Учені пов’язують любов до поцілунків з тим, що з маленького віку ми любимо дотики до губ. Також вони асоціюються з грудним вигодовуванням. Поцілунки для нас — це свого роду вроджений рефлекс.

Але чому ж тоді інші ссавці не цілуються? Вільям Янковяк, професор антропології з Лас-Вегасу, пояснює це тим, що чуттєвість можна виявити не тільки поцілунками. У тварин вона проявляється по-іншому. Та у деяких людей теж. Наприклад, у певних культурах люди не цілуються, а просто вдихають запахи один одного, таким чином розкривається чуттєвість. 

Люди цілуються, щоб виявити чуттєвість

Малайський поцілунок нам би видався чимось дивним. Однак  для когось це цілком нормальне явище: жінка сидить навпочіпки, чоловік над нею нависає, і вони вдихають запах один одного. А в Папуа-Новій Гвінеї люди, щоб стати ближчими, покусують один одному вії. Для них це романтично, як для нас цілуватися. 

Запах і чому тварини не цілуються

Як ми вже писали, запах важливий. У деяких культурах люди просто нюхають один одного. Коли партнери цілуються, то наближаються до обличчя, таким чином можна вдихнути аромат іншого. А як щодо тварин? Для них, очевидно, запахи ще важливіші. Однак, як говорять вчені, вони не цілуюються, бо органи чуття в них розвиненіші, й наближатися носом один до одного немає потреби. 

Під час поцілунку важливий "обмін" запахами

Нагадаємо, раніше портал MY.UA повідомляв, що палеонтологи розповіли, як динозаври займалися сексом.

Також портал MY.UA писав, що вчені знайшли унікальну рослину з чоловічою, жіночою і бісексуальною статтю.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Автор статьи
Екатерина Кукиб
Журналист
Поделиться сюжетом