Традиційні українські страви, які готували наші прабабусі: не тільки борщ і вареники
Традиційні українські страви, які готували наші прабабусі: не тільки борщ і вареники

Традиційні українські страви, які готували наші прабабусі: не тільки борщ і вареники

Українська кухня дуже різноманітна. Ми звикли вважати, що це тільки борщ та вареники з галушками, але насправді давніх украхнських страв набагато більше. Пропонуємо згадати їх з нагоди Дня Незалежності України, який відзначають 24 серпня.

Традиційні українські страви

Звісно, борщ — найпопулярніша страва української кухні. У цьому немає сумнівів, однак, як кажуть, не борщем єдиним. У давнину на українських землях готували в печах, тобто користувалися закритим типом вогню. Із огляду на це, вибирали й тип готування: найчастіше це було варіння й тушкування, хоча в печах також і смажили.

Куліш

Найпопулярніша страва в українських козаків — це куліш. Його почали готувати більш ніж 500 років тому. А коли було зруйновано Запорізьку Січ, козаки поширили рецепт на великій території Східної Європи. Куліш готують із пшона, додають картоплю й зелень. Але весь секрет у тому, що його затирають салом, цибулею, часником. 

Голубці

Це вже доволі звична для нас страва. Однак мало хто знає, що своїм корінням вона сягає аж XVIII  століття. Відтоді голубці почали з’являтися на святкових столах. Традиційно голубці — це листя капусти, в яке загортають фарш із рисом. Однак є й інші рецепти приготування.

Голубці

Паляниця

В Україні віддавна було багато рецептів приготування хліба. Хліб загалом вважався однією з головних страв. Украхнські господині, щоб якось урізноманітнити раціон, придумали більше 70 варіантів приготування хліба. Про це писав Оноре де Бальзак у своєму листі. Так, хліб могли часто замінювати різними паляницями. До них могли подавати мед, яблука тощо. 

Холодець

Холодець готували ще за часів Київської Русі. Цікаво, що тоді холодець готувався в основному для прислуги. Так, після банкетів часто залишалося багато бульйону, а також різних м’ясних шматків. Все це дрібно нарізали, заливали бульйоном і відносили в холодне місце. Страва ця вважалася недостойною, приготованою з недоїдків. Однак з часом смак холодцю оцінили всі, і зараз це частий гість на наших столах.

Йокаї боб-левеш

Це суп, який їдять на Західній Україні. Його батьківщина Угорщина, але й для України він став традиційним, хоч про це знають далеко не на всій території держави. Основа цього супу — копчені м’ясні продукти, паприка, сметана. 

Суп йокаї боб-левеш

Нагадаємо, раніше портал MY.UA повідомляв незвичайний рецепт від переможця "МастерШеф" Євгена Клопотенка - жовтий борщ. 

Також портал MY.UA писав, що Михайло Поплавський поділився рецептом свого фірмового сніданку для любителів шоколаду.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Автор статьи
Екатерина Кукиб
Журналист
Поделиться сюжетом