6 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Рецепт ідеального листкового тіста: кухар розкрив головний секрет
Рецепт ідеального листкового тіста: кухар розкрив головний секрет

Рецепт ідеального листкового тіста: кухар розкрив головний секрет

Правильно приготоване листкове тісто – головна запорука смаку багатьох страв з ним. Кулінар Сергій Джуренко дав рецепт листкового тіста, яке зможе замісити кожен, а також розкрив секрет приготування.

Про це кухар написав у своєму блозі.

Що важливо при приготуванні листкового тіста?

Кулінар зазначає, що листкове тісто вирізняється великою кількістю вершкового масла у складі, яке міститься між щільними шарами і може складати до половини об’єму всього тіста.

Суть в тому, що саме тісто прокатується багато разів качалкою і складається навпіл. Тобто при кожному прокатуванні кількість шарів подвоюється.

При цьому, стверджує Сергій Джуренко, вершкове масло має залишатися холодним на кожному етапі приготування, щоб воно не потекло. Це саме стосується і самого тіста, і навіть качалки, які кулінар радить охолоджувати.

Також, щоб листкове тісто вийшло вдалим, потрібно якомога рідше торкатися його руками.

Коржі із листкового тіста. Фото: djurenko.com

Рецепт листкового тіста

Для справжнього листкового тіста вам знадобиться:  520 г, або 4 склянки, пшеничного борошна, 1 яйце, 180 мл води, сіль і лимонна кислота.

Для початку витягніть масло з холодильника. Воно має стати м’яким, але ні в якому разі не потекти.

Далі просійте муку через сито і розділіть на дві частини: три скланки для самого тіста і ще одну – для змішування з маслом.

У окремій склянці в кип’яченій воді кімнатної температури розчиніть 3-4 г солі та лимонну кислоту (на кінчику ножа).

Більшу частину борошна насипте у велику миску, додайте воду і яйце і замісіть однорідне і щільне тісто, проте воно має добре розкочуватися качалкою. Прісне тісто необхідно залишити під плівкою на 20-30 хвилин.

Розм’якле вершкове масло наріжте кубиками і добре змішайте з мукою, що залишилася. З цієї маси сформуйте прямокутник товщиною приблизно 3 см. Загорніть його у плівку і охолодіть.

Візьміть прісне тісто і розкачайте його у формі чотирилистника. При цьому центр пласта має бути вдвічі товщим, ніж краї-пелюстки, і відповідати розміру масляного прямокутника.

Рецепт листкового тіста. Так має виглядати прісне тісто с масляною масою всередині. Фото: djurenko.com
Рецепт листкового тіста. Так має виглядати прісне тісто с масляною масою всередині. Фото: djurenko.com

На центр пласта покладіть охолоджене масло і "запечатайте" його "пелюстками" прісного тіста. В результаті ви отримаєте своєрідний квадрат з тіста, всередині якого масляна маса. Важливо накривати масло дуже обережно, щоб не порвати "пелюстки". Прямокутник з охолодженої масляної маси має бути повністю закритим.

Сформований квадрат покладіть на робочу поверхню і плавно розкачайте його. Коли ви розкачали тісто до товщини 1-1.5 см, а його площа збільшилася удвічі, складіть пласт навпіл.

Ідеально, якщо листкове тісто ви готуватимете в прохолодному приміщенні. Температура повітря має складати 15-17 градусів. Також не забувайте періодично охолоджувати тісто, але важливо, щоб масло не стало твердим. Тоді воно буде кришитися.

Дістаньте тісто з холодильника і розкачайте ще раз. Щоб текстура тіста залишалася щільною, між кожним розкочуванням дайте йому відпочити 10 хвилин.

Подовжуйте розкачувати тісто, поки у вас не утвориться 6-8 шарів. За бажанням можна зробити і більше. Проте розкачуйте листкове тісто плавно, щоб шари не розірвалися. Готове тісто може зберігатися в холодильнику кілька днів.

Перед випіканням розріжте тісто на кількість коржів, яку ви запланували. Їх можна розкачати до розмірів форми, але ні в якому разі не мніть тісто пальцями. Обов’язково проколіть сирий корж виделкою в кількох місцях.

Випікати коржі необхідно при температурі 220-240 градусів приблизно 15 хвилин.

Раніще MY.UA повідомляло оригінальний рецепт борщу зі смаженою сметаною.

Читайте також простий рецепт ідеального гарячого шоколаду.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас у Telegram та Viber.

Источник материала
Автор статьи
Цыбуля Надежда
Редактор новостей
Поделиться сюжетом