Законопроєкт №5600 подарував Коломойському 600 мільйонів гривен – ЗМІ
Законопроєкт №5600 подарував Коломойському 600 мільйонів гривен – ЗМІ

Законопроєкт №5600 подарував Коломойському 600 мільйонів гривен – ЗМІ

Так, нардепи підвищили ренту на залізну руду та водні ресурси, проте виключили з оподаткування марганцеву руду, яку в нашій країні монопольно добуває олігарх Ігор Коломойський. Через це державний бюджет щороку втрачатиме мінімум 600 мільйонів гривень, пише видання Главком.

Підпишіться на Знай у Google News! Тільки найяскравіші новини!

Підписатися

«Майже всі ЗМІ процитували офіційну версію про те, що депутати відхилили поправку 97, за якою формула платежів з видобутку залізної руди обраховується за принципом «мінус логістика», оскільки вона була вигідною для рудного бізнесу Ріната Ахметова – хоча до виробників залізорудної сировини відносяться також Полтавський ГЗК Костянтина Жеваго та «АрселорМіттал Кривий Ріг» - підприємство з іноземними інвестиціями», - уточнює видання.

Журналісти також акцентували увагу на тому, що відхиленням 97 поправки депутати вивели з-під підвищеної ренти бізнес з видобутку марганцевої руди. Її в нашій країні монопольно добуває Ігор Коломойський: йому належать Марганецький та Покровський ГЗК – єдині в Україні виробники марганцевої руди, яка використовується для виробництва феросплавів. Феросплавні заводи – теж бізнес Коломойського.

«А далі прості цифри. Рентна плата з двох ГЗК за поточною редакцією Податкового кодексу складає, приблизно, $8,4 млн. на рік: Марганецький ГЗК за дев’ять місяців цього року заплатив $3,4 млн, а Покровський ГЗК – $5 млн. Якби закон № 5600 передбачав однаковий підхід до залізної та марганцевої руди і діяв би у 2021 році, підприємства Коломойського мали б сплатити за рік $29,9 млн. Звісно, світові ціни нестабільні. Але, в середньому, вартість поблажки Коломойському вартує бюджету України $21,5 млн на рік. Отож підстави для коментарів про те, що скандальний закон чітко окреслив, які олігархи «свої», а які «чужі», дійсно є», - резюмує видання.

Як відомо, Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект №5600, яким підвищуються податки для низки галузей. Також законом накладається земельний податок на всіх українців, які мають земельну ділянку понад 0,5 га. Якщо цей закон запрацює, то, за прогнозами економістів, інфляція в Україні виросте мінімум на 15%, а країна втратить залишки довіри міжнародних інвесторів.

Раніше народний депутат Михайло Цимбалюк закликав президента Володимира Зеленського ветувати законопроєкт №5600, і відправити його на доопрацювання. Якщо ж президент підпише закон, то тим самим він підтвердить свій зв’язок з олігархом Ігорем Коломойським, який йому вже неодноразово закидали критики та навіть міжнародна спільнота.

Источник материала
Поделиться сюжетом