Заражена Олімпіада: чому українців поки нема серед героїв Олімпійських ігор
Заражена Олімпіада: чому українців поки нема серед героїв Олімпійських ігор

Заражена Олімпіада: чому українців поки нема серед героїв Олімпійських ігор

Олімпіада-2022 стартувала 4 лютого яскравою церемонією відкриття.

Втім, у нинішніх реаліях коронавірусних часів помпезності, якою відрізнялися подібні заходи на минулих іграх, було набагато менше.

Хоча китайці люблять і вміють проводити масштабні театралізовані шоу за участю тисяч дійових осіб, як було, наприклад, під час літньої Олімпіади-2008, яка проходила в тому ж Пекіні.

Але не цього разу.

До речі, церемонія відкриття пройшла на тому самому стадіоні «Пташине гніздо», на якому відбувався аналогічний захід 14 років тому.

Але якщо тоді на трибунах були присутні 80 000 глядачів, то цього разу через коронавірусні обмеження кількість місць на трибунах скоротили до 25 000.

Чи працює «прокляття прапору»?.

Особливість церемонії відкриття Олімпіади-2022 (втім, це вже не нова традиція) у тому, що державні прапори країн-учасниць несуть по двоє спортсменів — хлопець та дівчина.

Все заради ґендерної рівності.

Прапор України цього разу довірили нести олімпійському чемпіону Пхенчхана-2018 у лижній акробатиці, фрістайлу Олександру Абраменку, та срібній призерці Юнацьких Олімпійських ігор з фігурного катання Олександрі Назаровій.

Слід зазначити, що нести прапор під час церемонії відкриття — це не лише відповідальність, а ще й..

погана прикмета.

Дивно, але факт: починаючи з 1994 року, коли Україна вперше взяла участь в Олімпіадах, як незалежна країна, і до 2021 року на 13-ти зимових та літніх іграх поспіль прапороносці команди ніколи не вигравали медалі! Хоча в різні роки ними були зірки першої величини та фаворити — наприклад, такі, як Сергій Бубка та Яна Клочкова.

І лише минулого літа «прокляття прапороносців» було знято.

На перенесених на рік Іграх-2020 у японському Токіо наша Олена Костевич взяла нарешті бронзову нагороду у стрільбі з пневматичного пістолета!.

Можливо, саме завдяки тій медалі Костевич, Олександр Абраменко, один із наших небагатьох фаворитів на Олімпіаді-2022, і не побоявся взяти на себе відповідальність нести прапор на церемонії відкриття.

«Це велика честь для мене, нести прапор своєї країни, за яку виступаєш, яку прославляєш.

Я про це давно мріяв і радий, що мені доручили відповідальну місію.

Відчуваю гордість та хвилювання одночасно», — сказав титулований Абраменко у коментарі прес-службі Національного олімпійського комітету України.

«Промах» біатлоністок.

Більшість фахівців та аналітиків дуже скептично оцінюють наші шанси у Пекіні-2022, прогнозуючи для команди України 0 олімпійських медалей за підсумками змагань.

На жаль, цей не оптимістичний для нашої команди прогноз поки що збувається.

Причому справа не лише у поганій формі наших лідерів, а й в особливих умовах проведення Олімпіади-2022.

На Іграх у Пекіні серед спортсменів народився новий мем-анекдот: «- На який результат розраховуєте на Олімпіаді? — На негативний!» Йдеться про негативний тест на COVID-19, який кожен учасник Ігор змушений здавати щодня.

А ті, чий тест показав позитивний результат на вірус, до стартів просто не допускаються.

І команда України потрапила до такої вкрай неприємної ситуації однією з перших.

У нашій біатлонній команді (а саме на неї вболівальники покладали головні надії) через позитивний тест вибули та не взяли участь у двох стартових перегонах Олена Білосюк (Підгрушна) та Дар’я Блашко.

У підсумку на перший старт змагань у змішаній естафеті наша команда вийшла не в найсильнішому складі.

Валентина Семеренко (вона замінила Білосюк), Юлія Джима, Артем Прима та Дмитро Підручний фінішували лише на 13-й позиції.

«Сьогодні не вдалося показати свій максимум.

Треба проаналізувати помилки на стрільбищі, щоб розуміти, як правильно діяти далі.

Не дуже задоволений собою.

Сподіваюся, зробимо правильні висновки, і в наступних стартах вдасться прискоритися і на дистанції, незважаючи на холодне повітря», — сказав після гонки Артем Прима.

Олена Білосюк та Дар’я Блашко пішли на самоізоляцію та зможуть знову взяти участь у змаганнях, лише коли здадуть два негативні тести поспіль із різницею у добу.

У результаті, тренерському штабу нашій збірній довелося терміново викликати з України запасну спортсменку, Анастасію Меркушину, чия участь в Олімпіаді-2022 спочатку не планувалася.

Південь підкоряє північ.

У перші три змагальні дні Олімпіади-2022 вже відбулися як очікувані перемоги визнаних фаворитів (вже 3 золотих нагороди має Швеція), так і сенсаційні результати від «темних конячок».

У різновиді сноуборду, слоупстайлі, перше золото в історії Олімпіад для своєї країни виграла Зої Садовськи-Сіннот, що представляє в Пекіні Нову Зеландію.

Бронзу ж у цій дисципліні виграла Тесс Коаді із сусідньої Австралії.

Ще одну золоту медаль, у могулі (фрістайл) виграла ще одна австралійка, Джакара Ентоні.

Загалом, перші дні Олімпіади-2022 довели: ці Ігри, може, і дивні, але цікаві своєю непередбачуваністю.

Віктор Пантелеєнко.

ua в Telegram.

Источник материала
Поделиться сюжетом