Вбивство Каті Гандзюк: навіть після вироку у справі є білі плями, - журналіст
Вбивство Каті Гандзюк: навіть після вироку у справі є білі плями, - журналіст

Вбивство Каті Гандзюк: навіть після вироку у справі є білі плями, - журналіст

Понад 5 років пройшло зі смерті Херсонської активістки Катерини Гандзюк.

І тільки в червні минулого року суд першої інстанції відповів на запитання: Хто замовив Катю Гандзюк? По 10 років ув'язнення отримали екс-голова херсонської облради Владислав Мангер та помічник місцевого депутата Олексій Левін. Та чи дійсно були неупередженими суд та слідство, коли виносили вирок? – про це йдеться в розслідуванні журналіста Сергія Шевчука, яке він випустив 16 січня 2024 року.

Як стверджує журналіст, у Владислава Мангера не було мотиву замовляти напад на Катерину Гандзюк, тим часом основна версія слідства звучить так: «Мангер замовив напад на Гандзюк через те, що вона критикувала його на фейсбуці». 

Шевчук говорить, що за 10 годин до своєї смерті, Катя написала своїм друзям:

«Я думаю, що це не Мангер. Це – Рищук».

Євген Рищук був заступником Андрія Гордєєва, голови херсонської обладміністрації. Катерина Гандзюк оприлюднила інформацію про незаконну вирубку Олешківського лісу, в якій, як вона стверджувала, були замішані ці двоє.

Слідство ж сконцентрується на Рищуку та Мангері, а згодом, і взагалі тільки на Мангері, відкинувши інші варіанти.

«Катя казала, що Мангер навряд чи міг її замовити, але такий подарунок у вигляді облиття активістки кислотою йому міг зробити хтось із друзів», - розповідає Сергій Шевчук.

На користь версії про незаконну вирубку лісів говорить також те, що в день нападу на Катю Гандзюк було вбито Віталія Олешка, активіста, який теж виступав проти вирубки. Цікаво також те, що співробітник СБУ Олександр Макаренко, який свого часу опікувався Олешківськими лісами, стверджував на суді, шо його головним ворогом в роботі був саме Євген Рищук, а от Владислав Мангер, навпаки, хотів перетворити Олешківські ліси на заповідник. Тобто, фактично Мангер і Рищук були опонентами у цьому питанні.

Аналізуючи це протистояння, журналіст-розслідувач приходить до висновку, що причина у міжпартійній боротьбі. Мангер був членом БЮТ, а Рищук і Гордєєв – тодішньої провладної партії БПП.

«Зараз це іронічно трохи згадується, але тоді, у 2019-му, Юлія Тимошенко розглядається, к головний конкурент Петра Порошенка. І вдарити по іміджу Блока Тимошенко у регіоні, де її підтримка є традиційно великою, - політично вдалий хід. Але поки Катя жива, зробити це майже не можливо», - говорить Шевчук.

Тож, приходить до висновку Сергій Шевчук, ситуацію зі смертю Каті Гандзюк було добре використати, щоб прибрати політичних конкурентів напередодні майбутніх виборів.

Як з’ясувалось пізніше, каже Шевчук, у справі могли бути замішаними ще декілька впливових людей - це народний депутат від БПП Микола Паламарчук та його помічник Ігор Павловський. Паламарчук, за словами свідків, телефонував Павловському і просив розібратись з Гандзюк, оскільки та його критикувала. З розслідування випливає, що Євген Рищук та Микола Паламарчук були добре знайомі.

Причетність Рищука підтверджує і Олексій Левін, так як Рищук звертався безпосередньо до нього з бажанням якось зганьбити активістку та заставити її замовкнути. Олексій Левін був свідком того, як на офісі Паламарчука, Павловський та ще ряд людей, активно обговорювали напад на Гандзюк.

На ці та інші факти, на думку Сергія Шевченка, суддя не звернула увагу. Суд виніс вирок Мангеру та Левіну, а вищезгадані Паламарчук, Павловський, Рищук та Гордєєв перебувають на волі.

Підсумовуючи своє розслідування, Сергій Шевчук сподівається, що, оскільки вирок ще не вступив в силу, то надія, що апеляційний суд Києва розбереться у цій справі і з’ясує, хто все ж таки замовив Катю Гандзюк і чи було вигідно використати її смерть, щоб прибрати політичних опонентів.

 

Теги по теме
Убийство
Источник материала
Поделиться сюжетом