19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Зеленський звільнив Залужного з посади головкома ЗСУ та призначив нового командуючого
Зеленський звільнив Залужного з посади головкома ЗСУ та призначив нового командуючого

Зеленський звільнив Залужного з посади головкома ЗСУ та призначив нового командуючого

Зеленський звільнив Залужного з посади головкома ЗСУ та призначив нового командуючого

Валерій Залужний був головнокомандувачем з липня 2021 року.

Президент України Володимир Зеленський звільнив Валерія Залужного з посади головнокомандувача ЗСУ. Відповідний указ опублікували на сайті офісу президента.

На місце Залужного президент призначив 58-річного генерал-полковника командувача Сухопутних військ ЗСУ Олександра Сирського.

Зеленський назвав Сирського «найбільш досвідченим українським командувачем».

«Він має успішний досвід захисту – провів Київську оборонну операцію. Він має також і успішний досвід наступу – Харківської визвольної операції», – представив президент Сирського.

Олександр Сирський народився 26 липня 1965 року в селі Новинки Владімірской області Росії.

У 1986 році він закінчив Московське вище військове командне училище. Службу він проходив в Україні і залишився в країні після проголошення Незалежності та почав служити у Нацгвардії, а згодом в ЗСУ.

У 1996 році закінчив Академію Збройних сил України, а у 2005-му Національний університет оборони.

У 2000-х роках Сирський командував 72 механізованою бригадою. Був долучений до співпраці України з НАТО.

Взимку 2015 року він був одним з головних командирів АТО під час боїв за Дебальцеве. Йому вдалося вивести українське угруповування з майже оточеного росіянами міста. За цю операцію Сирського нагородили орденом Богдана Хмельницького.

З 2016 року очолював Об'єднаний оперативний штаб, який координував дії українських військових на Донбасі. З 2019 року керував Сухопутними військами.

На початку повномасштабного вторгнення Росії саме Сирський був відповідальним за оборону Києва, за що отримав звання «Герой України».

Восени 2022 Сирський був одним з командувачів контрнаступу на Харківщині.

ЗМІ повідомляли, що він користується величезною повагою в армії, однак, за словами деяких військових, не надто ретельно ставиться до збереження життя солдатів.

Валерій Залужний – український військовик, генерал-майор. Народився 8 липня 1973 у місті Новоград-Волинський на Житомирщині. Після школи вступив на загальновійськовий факультет Одеського вищого об'єднаного командного училища, закінчив навчання з відзнакою у 1997 році. У 2007 році із золотою медаллю закінчив Національну Академію оборони України.

Пройшов усі щаблі військової служби від командира взводу до комбата. У 2007-2012 роках був командиром 24-ї і 51-ї окремих механізованих бригад. У 2017 році – начальник штабу – перший заступником командувача військ оперативного командування «Захід» Сухопутних військ ЗСУ.

Обіймав посади начальника Об'єднаного оперативного штабу ЗСУ, першого заступника Командувача Об'єднаних сил (у 2018 році). Звання «генерал-майор» отримав 23 серпня 2017 року.

Посаду головнокомандувача ЗСУ Валерій Залужний обіймав з 27 липня 2021 року. Того дня за рішенням президента України Володимира Зеленського, головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак пішов з посади.

Відставку Валерія Залужного пророкували ще у листопаді 2023 року, після того, як Залужний у своїй статті про хід війни для  видання The Economist, заявив, що ситуація зайшла «у глухий кут». 

Ввечері 29 січня низка ЗМІ, телеграм-каналів і депутатів Ради повідомили про звільнення Залужного. За даними ZN.UA, зустріч президента із Головкомом того дня дійсно відбулася. Зеленський запропонував Залужному написати рапорт про звільнення і при цьому не запропонував натомість іншу посаду. Втім, воєначальник не став цього робити. А для того, аби його звільнив президент, спершу повинно було надійти відповідне подання від міністра оборони Рустема Умєрова.

Источник материала
Поделиться сюжетом