Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 27–28 лютого 2024 року — резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 27–28 лютого 2024 року — резюме

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 27–28 лютого 2024 року — резюме

Про що та як розповідали в ефірних блоках каналів «Інтер», «Ми — Україна», Першого каналу Суспільного, «1+1», ICTV та СТБ, «Рада» — стисло.

Повний огляд читайте тут.

Ефірна сітка каналів

Структура ефірного блоку каналу «Інтер» була звичною для ранкового слота: до 10-ї щогодини було по два 10-хвилинних випуски новин (на початках годин і на 30-х хвилинах), решту часу займали гостьові студії. З 10-ї години починалися 13-хвилинними новинами, продовжувалися гостьовими студіями.

Структура ефіру каналу «Ми — Україна» була такою: кожна ефірна година починалася 15-хвилинним випуском новин, продовжувалася гостьовою студією.

Структура ефіру Першого каналу Суспільного була звичною для вечірнього слота: години починалися з випусків новин (30 і 15-хвилинних), о 20-й був годинний підсумковий випуск, наступна година була гостьовою.

Структура ефіру каналу «1+1» була такою: до 10-ї ранку щогодини було по два випуски новин (15-хвилинні на початках годин і 10-хвилинні посередині), решту часу займали гостьові студії. О 10-й був 15-хвилинний випуск новин, далі — гостьова. З 11-ї був годинний випуск новин.

Структура ефіру каналів ICTV та СТБ була звичною — 15-хвилинні випуски чергувалися з 15-хвилинними розмовними студіями або фільмами.

Структура ефіру каналу «Рада» була звичною для вечірнього слота: ефірні години починалися короткими (то по 20, то по 15 хвилин) випусками новин, продовжувалися гостьовими студіями. О 20-й був годинний підсумковий випуск новин, наступна година вся була гостьовою.

Основні теми дня

27 лютого

Ситуація на різних ділянках фронту. В проаналізованому ефірі каналу «Інтер» був репортаж про бої на Бахмутському напрямку. Говорили з речником Генштабу Андрієм Ковальовим. У новинах каналу «Ми — Україна» про події на фронті згадували лише цитуючи зведення Генштабу. В гостьових студіях говорили з речником Сил оборони Таврійського напрямку Дмитром Лиховієм і з головою Українського центру безпеки та співпраці Сергієм Кузаном. У новинах на Першому каналі Суспільного фронтові події згадували лише короткими зведеннями Генштабу. В гостьових студіях обговорювали з речником ОСУВ «Таврія» Дмитром Лиховієм, австрійським воєнним аналітиком Томом Купером і з воєнним оглядачем видання «Апостроф» Денисом Поповичем.

Блокада польського кордону протестувальниками та дії польської влади. У ефірі каналу «Інтер» був репортажний сюжет і пряме ввімкнення з кордону. Говорили з речником Держприкордонслужби Андрієм Демченком і з експертом Ради зовнішньої політики «Українська призма» Олександром Краєвим. У новинах каналу «Ми — Україна» згадували тему лише короткими повідомленнями. В гостьовій студії говорили з віцепрезидентом Асоціації міжнародних автоперевізників Володимиром Баліним. В ефірі Першого каналу Суспільного робили 3 оглядових сюжети — про протести, про проросійських їх організаторів і про перенаправлення експорту українського зерна. Крім того, було пряме ввімкнення з Варшави. У гостьових студіях говорили на цю тему з заступником міністра аграрної політики Тарасом Висоцьким і з польським політологом Якубом Корейбою.

Реакції на озвучену на саміті в Парижі ідею можливості введення натівських військових на територію України. У ефірі каналу «Інтер» був оглядовий сюжет. У гостьовій студії говорили на тему з воєнним експертом Українського інституту майбутнього Іваном Ступаком. У новинах каналу «Ми — Україна» був оглядовий сюжет. У гостьових студіях говорили про це з виконавчим директором Міжнародної асоціації малих громад Олексієм Буряченком, політичною оглядачкою у Франції Оксаною Мельничук, політологом Ігорем Рейтеровичем і з головою Українського центру безпеки та співпраці Сергієм Кузаном. В ефірі Першого каналу Суспільного були оглядові сюжети про сам саміт і про реакції різних лідерів на заяву Макрона. В гостьовій студії обговорювали тему з політологом Володимиром Фесенком.

28 лютого

Бойові дії на фронті. В ефірі каналу «1+1» були пряме ввімкнення про бої на Донеччині, репортажний сюжет про бої на Бахмутському напрямку, оглядовий сюжет про бої на різних ділянках фронту. Говорили з речником Генштабу Андрієм Ковальовим, з офіцером 59-ї окремої мотопіхотної бригади Сергієм Цехоцьким, командиром роти 65-ї окремої мехбригади на позивний «Тор», командиром батальйону ударних безпілотників 92-ї ОШБ Юрієм Федоренком і з воєнним оглядачем Максимом Мірошниченком. В ефірі каналів ICTV та СТБ були два фронтових репортажі з Донеччини. У студії про події на фронті говорили з оператором БПЛА 82-ї окремої десантно-штурмової бригади Олександром Альбінським. В ефірі каналу «Рада» був репортаж про бої в Серебрянському лісі. У гостьовій студії про бої під Авдіївкою говорили з командиром підрозділу «Терра» 3-ї ОШБ Миколою Волохом.

Новинна складова ефірів

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Інтер» була такою: 4 репортажні сюжети та 6 прямих ввімкнень. У гостьових студіях побувало лише 2 ньюзмейкери. Репортажні сюжети були про бої на Бахмутському напрямку, про ситуацію на польському кордоні, про відкриття виставки щодо спротиву в окупованому Криму і про життя прифронтового Степногірська на Запоріжжі. Прямі ввімкнення були про ситуацію на пункті пропуску в Раві-Руській, а також про наслідки ворожих обстрілів Харківщини, Сумщини, Херсонщини та Миколаївщини, Запоріжжя та Дніпропетровщини.

Новинна складова чотирьох годин каналу «Ми — Україна» була такою — лише один репортажний сюжет, жодного прямого ввімкнення і лише 2 гості-ньюзмейкери в студії. Єдиний репортаж був про фестиваль документальних фільмів про війну в Києві.

Новинна складова чотирьох годин ефіру Першого каналу Суспільного була такою: 2 репортажні сюжети, 4 прямі ввімкнення. У гостях на каналі побувало 5 ньюзмейкерів. Сюжети були про наслідки ворожого обстрілу Херсона і про тренування військових-новобранців у 93-й мехбригаді. Прямі ввімкнення були зі США про зустріч Байдена з лідерами Конгресу (два), про протести польських фермерів у Варшаві та про саміт «Вишеградської четвірки» у Празі.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «1+1» була такою: 3 репортажні сюжети та 2 прямих ввімкнення. Гостей-ньюзмейкерів було двоє. Сюжети були про протести фермерів у Варшаві, про роботу операторів безпілотників на Бахмутському напрямку і про життя прифронтового Берислава на Херсонщині й евакуацію людей. Прямі ввімкнення були про бої на Донеччині та про реакції після саміту в Парижі.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналів ICTV та СТБ була слабкою в репортажній частині: лише 2 репортажні сюжети, прямих ввімкнень не було. У гостьовій студії побували 4 ньюзмейкери. Сюжети були про бої мінометників на Бахмутському напрямку і про бої мотопіхотинців під Бахмутом.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Рада» була такою: 4 репортажні сюжети й одне пряме ввімкнення. У гостьових студіях побувало 8 ньюзмейкерів. Репортажні сюжети були про бойову роботу артилеристів у Серебрянському лісі, про евакуацію людей із прифронтової Куп’янщини, про наслідки ворожого обстрілу Покровська ракетами та про протести фермерів у ЄС. Пряме ввімкнення було про робочу поїздку спікера парламенту Руслана Стефанчука до Чехії.

Гостьові студії

У гостьових студіях каналу «Інтер» протягом чотирьох годин ефіру побувало 9 гостей: 2 ньюзмейкери, 4 речники та 3 експерти. Із членом Меджлісу кримськотатарського народу Ескендером Барієвим говорили про спротив окупантам в окупованому Криму і про терор окупантів проти проукраїнських жителів півострова. Із заступником міністра освіти й науки Михайлом Вінницьким говорили про освітню реформу. З іншими гостями обговорювали ситуацію на фронті, блокаду українсько-польського кордону, нічну атаку дронами та запуск ворогом дрона через територію Молдови, ситуацію з ворожими кораблями у Чорному морі, інформаційну операцію ворога «Майдан-3», озвучене Макроном можливе введення військ НАТО в Україну, анонсовану президентом програму «український кешбек» та інші теми.

У гостях на каналі «Ми — Україна» протягом чотирьох годин ефіру побувало 14 людей: 2 ньюзмейкери, 2 речники, 2 радники, 6 експертів, одна журналістка й один учасник подій. З першою віцепрем’єр-міністеркою Юлією Свириденко говорили про підтримку вітчизняного бізнесу. З заступником голови Комітету ВР з питань зовнішньої політики Арсенієм Пушкаренком говорили про нові безпекові договори України. З іншими гостями обговорювали ситуацію на фронті, ситуацію з блокуванням українського кордону в Польщі, російську дезінформаційну операцію «Майдан-3», будівництво окупантами залізниці від Донецька до Маріуполя, арешт головного офісу компанії «Сінево», заяви Макрона щодо можливостей відправлення військових НАТО в Україну, збільшення виробництва зброї та боєприпасів у Європі, перспективи розблокування допомоги Україні в Конгресі США та інші теми.

У гостьових студіях Першого каналу Суспільного за чотири години побувало 16 гостей: 5 ньюзмейкерів, один речник, 6 експертів, 2 журналісти та 2 учасники подій. З народними депутатами Іваном Крульком і Ольгою Василевською-Смаглюк обговорювали можливі дії України в умовах імовірного подальшого блокування допомоги від США. З нардепами Романом Костенком і Єгором Чернєвим говорили про перспективи ухвалення законопроєкту про мобілізацію. Із заступником міністра аграрної політики Тарасом Висоцьким говорили про ситуацію з блокуванням поляками українського агроекспорту. З іншими гостями обговорювали ситуацію на фронті на різних напрямках, появу у публічних заявах теми введення військ країн НАТО на територію України, перспективи розблокування допомоги Україні після зустрічі Байдена з лідерами Конгресу, брак боєприпасів у ЗСУ та можливості постачання їх країнами ЄС та інші теми.

У гостьових студіях каналу «1+1» протягом чотирьох годин ефіру побувало 9 людей: 2 ньюзмейкери, 1 речник, 3 експерти та 3 учасники подій. Із заступником міністра освіти й науки Михайлом Винницьким говорили про реформу вищої освіти. Із заступником міністра інфраструктури Сергієм Деркачем говорили про цифровізацію черг на перетин кордонів. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, перспективи та можливі шляхи розблокування допомоги від США, візити президента Зеленського до Албанії та Саудівської Аравії, заяву Макрона про військових НАТО в Україні, імовірність відкриття в Україні аеропортів попри війну та інші теми.

У гостьових студіях каналів ICTV та СТБ протягом чотирьох годин побувало 7 людей: 4 ньюзмейкери, один експерт і 2 учасники подій. З очільником департаменту війни в Офісі генпрокурора Юрієм Бєлоусовим говорили про розслідування воєнних злочинів росіян в Україні. З головою Тимчасової слідчої комісії ВР з взаємодії з національними рухами малих та корінних народів Росії Марією Мезенцевою говорили про настрої поневолених корінних народів у Росії. З головою Харківської ОВА Олегом Синєгубовим говорили про наслідки ворожих обстрілів Куп’янська і Великого Бурлука. З очільницею парламентської ТСК з моніторингу отримання та використання міжнародної матеріально-технічної допомоги Олександрою Устіновою говорили про перспективи розблокування американської допомоги Україні Палатою представників. З іншими гостями обговорювали можливе майбутнє президентство Трампа й американську політику щодо підтримки України й НАТО, участь національної збірної у змаганнях незламних «United States Air Force and Marine Corps Trials» у США, перевагу ворога в дронах та інші теми.

У гостьових студіях каналу «Рада» протягом чотирьох годин ефіру побувало 12 гостей: 8 ньюзмейкерів, по одному речнику і раднику, 2 учасники подій. З першою віцепрем’єркою Юлією Свириденко говорили про програму «Зроблено в Україні» й «український кешбек». З міністром захисту довкілля Русланом Стрільцем говорили про збитки довкіллю України, заподіяні ворогом. З в.о. міністра у справах ветеранів Олександром Порхуном говорили про роботу Ветеранського фонду. З депутатом Київради Андрієм Вітренком говорили про ремонт «синьої» гілки метро в Києві. З в.о. міністра молоді та спорту Матвієм Бідним говорили про роботу з недопуску росіян і білорусів до міжнародних змагань. З головою правління «Нафтогазу України» Олексієм Чернишовим говорили про збільшення обсягу виробництва газу в Україні. Із заступником керівника Офісу президента Ігорем Жовквою говорили про безпекові угоди України. З Уповноваженим з прав людини Дмитром Лубінцем говорили про повернення викрадених Росією дітей і цивільних дорослих. З іншими гостями обговорювали ситуацію на фронті, збиті ворожі літаки, розблокування українсько-польського кордону, роботу ГУР з безпілотниками та інші теми.

Представлення різних фракцій парламенту в гостьових студіях марафону (в межах проаналізованого ефіру) було таким: представників фракції «Слуга народу» було 6 (Арсеній Пушкаренко й Олексій Леонов — у ефірі «Ми — Україна», Ольга Василевська-Смаглюк і Єгор Чернєв на Першому каналі Суспільного, Роксолана Підласа і Марія Мезенцева в ефірі ICTV та СТБ). Було два представники фракції «Голос» (Роман Костенко на Першому каналі Суспільного й Олександра Устінова в ефірі ICTV та СТБ). І один представник «Батьківщини» (Іван Крулько на Першому каналі Суспільного). В ефірах каналів «Інтер», «1+1» і «Рада» нардепів не було. На «Раді» натомість був депутат Київради з фракції «Слуга народу» Андрій Вітренко.

Порушення стандартів

Стандарти журналісти каналу «Інтер» порушували протягом чотирьох годин ефіру 314 разів. Це по 78,5 порушення на годину і більш як по одному порушенню на хвилину ефіру в середньому. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 199 разів. Майже все це були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності було порушено 63 рази, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації. Стандарт точності порушували 35 разів. Більшістю з цих порушень були невідповідності картинки й тексту в сюжетах, БЗ і прямих ввімкненнях. Крім того, 12 разів порушували стандарт повноти інформації та 5 разів — стандарт доступності її подачі. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти каналу «Ми — Україна» порушували протягом чотирьох годин ефіру 270 разів (це по 67,5 порушення на годину або ж більш як по порушенню на хвилину ефіру в середньому). Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 131 раз, більшістю з цих порушень були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності порушували 63 рази, майже дві третини з цих порушень становили узагальнені розмиті псевдопосилання на джерела фактичної інформації. 39 разів порушували стандарт повноти інформації, більшістю з цих порушень була відсутність інтершуму на відео. Стандарт точності було порушено 28 разів, майже все це були невідповідності картинки тексту в БЗ і сюжетах. Крім того, 5 разів порушили стандарт доступності подачі інформації, двічі грубо порушили стандарт балансу думок і двічі — стандарт оперативності.

Стандарти протягом чотирьох годин ефіру Першого каналу Суспільного було порушено 192 рази (це по 48 порушень на годину ефіру, що є дуже поганим результатом для Суспільного мовника). Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 91 раз, майже все це були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності порушували 46 разів, більш ніж дві третини з цих порушень становили «посилання» на телеграм-канали та сторінки в соцмережах. Стандарт точності було порушено 35 разів, майже дві третини з них були невідповідностями між картинкою і текстом за кадром у сюжетах і БЗ. 10 разів порушували стандарт повноти інформації, більш як половину з цих порушень становила відсутність інтершуму на відео в БЗ і сюжетах. Крім того, 8 разів порушували стандарт доступності подачі інформації та двічі — стандарт оперативності.

Стандарти журналісти каналу «1+1» порушували 392 рази за чотири години ефіру. Це по 98 порушень на годину або ж більш як по порушенню щопівтори хвилини ефіру в середньому. Найчастіше традиційно порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 218 разів. Майже все це були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 106 разів. Майже третину від цього становили узагальнені розмиті псевдопосилання на джерела фактичної інформації. З 54 порушень стандарту точності 44 становили невідповідності картинки й тексту за кадром у сюжетах та БЗ. Крім того, 8 разів порушували стандарт повноти інформації, 6 разів — стандарт доступності її подачі. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти каналів ICTV та СТБ порушували 205 разів, це більш як по 51 порушенню на годину ефіру в середньому. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 137 разів. Майже все це були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах. 44 рази порушували стандарт достовірності, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації. Стандарт точності було порушено 15 разів — усі ці порушення були невідповідностями між картинкою і текстом. Крім того, було 7 порушень стандарту повноти інформації та 2 порушення стандарту доступності. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти каналу «Рада» порушували 286 разів (це по 71,5 порушення на годину або ж більш як по одному порушенню на хвилину ефіру в середньому). Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 168 разів, більшістю з цих порушень були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності порушували 67 разів. Майже все це були узагальнені розмиті псевдопосилання, як на джерела фактів, так і на авторство суб’єктивних думок. 23 рази порушували стандарт повноти інформації, більш ніж половина з цих порушень була відсутністю інтершуму на відео. Стандарт точності порушували 21 раз. Найбільше було невідповідностей між картинкою і текстом. Крім того, 5 разів порушували стандарт доступності подачі інформації, двічі — стандарт балансу думок.

Інші позиції

В ефірі марафону не повідомлялося про такі події / теми дня:

27 лютого

Польща погрожує розширити ембарго на українські товари.

Польська поліція затримала українських журналістів на кордоні біля Білорусі, коли ті знімали торгівлю Польщі з Росією.

Цифрових повісток раніше нового закону про мобілізацію не буде, — Міноборони.

Компанія «Сінево» відкидає звинувачення ДБР у незаконному придбанні приміщення свого головного офісу.

У Генштабі пояснили, як рахують втрати ворога та скільки Росія має вбитих і поранених.

НАЗЯВО підтвердило наявність плагіату в дисертації Шкарлета.

Окупанти вже роздали 2 млн паспортів на окупованих територіях України.

Українці дедалі більше вважають, що Захід втомився від війни в Україні, — дослідження КМІС.

У Росії відправили в колонію 20-річного українця, якого побив син Кадирова.

США очікують від України більшого у боротьбі з корупцією, — речник Держдепартаменту.

Офіс президента підготував звернення в Конституційний Суд щодо легітимності Зеленського, — «Дзеркало тижня».

28 лютого

Окупанти атакували Покровський і Бахмутський райони, є загибла і поранені.

ЄС остаточно схвалив чотирирічний план із 50 млрд євро для України.

У реконструкції Дегтярівського шляхопроводу в Києві ціни були завищені у 2-3 рази.

У проаналізованому ефірі каналу «Інтер» було 2 прояви політичного піару — класичний «паркетний» сюжет про презентацію президентом Володимиром Зеленським, прем’єром Денисом Шмигалем і керівником Офісу президента Андрієм Єрмаком платформи «Зроблено в Україні». І класичне «паркетне» БЗ з синхроном першої леді Олени Зеленської на презентації дослідження «Індекс майбутнього».

У проаналізованому ефірі каналу «Ми — Україна» було 5 проявів політичного піару. Незбалансоване цитування заяви ДБР щодо арешту головного офісу компанії «Сінево» і беззубе незбалансоване інтерв’ю з речницею ДБР. Незбалансована розмова з першою віцепрем’єркою Юлією Свириденко про всебічну підтримку владою українських бізнесів. Так само класичний «паркет» на цю ж тему з прямою мовою керівника ОП Андрія Єрмака. І класичний «паркет» про презентацію в.о.міністра культури Ростиславом Карандєєвим якогось культурного проєкту «ResPol».

У проаналізованому ефірі каналів ICTV та СТБ було 3 прояви піару: двічі показували великий позитивний сюжет про реабілітаційний центр, відкритий Віктором і Оленою Пінчуками. І було «паркетне» повідомлення про робочу поїздку віцеспікерки ВР Олени Кондратюк до Литви.

У проаналізованому ефірі каналу «Рада» було 9 проявів політичного піару. Велика кількість «паркетних» БЗ з синхронами: про брифінг Міноборони щодо харчів для військовослужбовців, про відвідини підприємства заступником міністра оборони, про презентацію в.о. міністра молоді та спорту Матвія Бідного про 100 днів «на посаді», потім ще й компліментарна розмова з Бідним у гостьовій студії. Також розмова у студії з депутатом-«слугою» Київради з однобічною критикою КМДА і фракції «Удар». Незрозуміла (без новини) цитата і синхрон нардепа-«слуги» Віталія Безгіна. І «паркет» про презентацію фундацією Олени Зеленської «Індексу майбутнього».

У проаналізованих ефірах Першого каналу Суспільного й «1+1» проявів політичного піару не було.

Російських пропагандистських наративів у проаналізованому ефірі каналу «Інтер» не було, новини вела токсична ведуча каналу Анастасія Даугуле.

У проаналізованому ефірі каналу «Рада» російських пропагандистських наративів не було, гостьову студію вів токсичний ведучий каналу Назар Довгий.

Російських пропагандистських наративів і токсичних медійних персонажів у проаналізованих ефірах інших каналів не було.

Ігор Куляс, медіатренер, медіаконсультант, кризовий медіаменеджер

Скриншот відео: Факти ICTV/ютуб

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Долучитись
Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны
Владимир Зеленский
Политик
324 упоминания
Андрей Ермак
Чиновник, Деятель культуры
47 упоминаний
Тарас Высоцкий
Чиновник
17 упоминаний
Юлия Свириденко
Чиновник
11 упоминаний
Юрий Федоренко
Политик
8 упоминаний
Дмитрий Лубинец
Политик, Чиновник
5 упоминаний
Михаил Винницкий
Блогер и эксперт
4 упоминания
Игорь Рейтерович
Блогер и эксперт
4 упоминания
Роман Костенко
Политик
3 упоминания
Иван Ступак
Политик
3 упоминания
Андрей Демченко
Чиновник
2 упоминания
Дмитрий Лиховий
Общественный деятель, Блогер и эксперт
2 упоминания
Руслан Стефанчук
Политик, Блогер и эксперт
2 упоминания
Владимир Фесенко
Блогер и эксперт
2 упоминания
Александр Порхун
Чиновник, Силовой блок
1 упоминание
Матвей Бедный
Чиновник, Спортсмен
Андрей Витренко
Политик
Андрей Ковалев
Деятель культуры
Елена Кондратюк
Политик, Чиновник
Иван Крулько
Политик, Чиновник
Алексей Леонов
Политик
Елена Пинчук
Общественный деятель
Арсений Пушкаренко
Политик, Общественный деятель