«Злитий» документ, згадки Єрмака, мільйонні оборудки: як Артему Шилу обирали запобіжний захід
«Злитий» документ, згадки Єрмака, мільйонні оборудки: як Артему Шилу обирали запобіжний захід

«Злитий» документ, згадки Єрмака, мільйонні оборудки: як Артему Шилу обирали запобіжний захід

«Злитий» документ, згадки Єрмака, мільйонні оборудки: як Артему Шилу обирали запобіжний захід

Суд взяв перерву до ранку.

Вищий антикорупційний суд під час засідання 3 квітня не міг обрати запобіжний захід колишньому раднику Офісу президента Артему Шилу. Його підозрюють в організації схем на закупівлях трансформаторів для «Укрзалізниці» за завищеними цінами. Як наслідок, підприємство зазнало 94,7 млн грн збитків, у заволодінні яких звинувачують сімох людей. Також Шило може бути причетним до заволодіння 117 млн грн на закупівлі кабелів. Згодом з’ясувалося, що у телефоні підозрюваного знайшли ухвалу слідчого судді ВАКС про дозвіл на обшук у кримінальній справі. Окрім того, прокуратура вказує, що фігуранти оборудки в розмовах згадували низку «цікавих прізвищ», зокрема голову ОП Андрія Єрмака та його заступника Олега Татарова.

Адвокати наполягали на розгляді справи в закритому режимі, оскільки Шило раніше також очолював управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ. Вони надали лист від глави спецслужби Василя Малюка, у якому йшлося, що розголошення «таємних дій» Шила на посаді може нести загрози життю підозрюваного та нашкодити відомству.

Прокурор САП Віталій Кравець виступив проти закритого розгляду справи. Зрештою суддя Катерина Сікора відмовила стороні захисту і дозволила трансляцію засідання на YouTube.

За інформацією «Слідства.Інфо», наразі Шило є радником голови СБУ Василя Малюка.

Суть справи

Як вказують слідчі, Шило нібито допоміг компанії виграти тендер на постачання силових трансформаторів, вибивши конкурентів, які пропонували дешевшу ціну. Зазначається, що «Укрзалізниця» отримала лист від СБУ за підписом Шило, в якому той повідомив, що фірма-суперник має «російський слід».

Водночас у СБУ не помітили таких же слідів у компанії-переможниці. Правоохоронці зазначають, що її кінцевий бенефіціар є громадянином Білорусі, який виїхав із України через проведення слідства, а керівник підприємства-виробника трансформаторів постійно відвідує Росію.

У Національному антикорупційному бюро повідомили, що цей «переможець» через зареєстровану в Болгарії контрольовану фірму-прокладку закупив трансформатори у виробника в Узбекистані та перепродав їх «Укрзалізниці» за збільшеною майже вдвічі ціною.

Центр протидії корупції

Позиція обвинувачення

У суді озвучили деталі справи. Зокрема, прокурор розповів, що договір на постачання трансформаторів уклали з ТОВ «Узелектро» і начебто саме там були ініціатори заробітку на схемі, але розуміли, що без участі Шила та інших фігурантів їм не вдасться провернути оборудку.

У підсумку націнка на постачанні трансформаторів склала 52% (контракт на 310 млн грн, а націнка на 160 млн грн), із яких фігуранти змогли отримати лише частину ‒ 94 млн грн, ще частина грошей арештована на рахунках «Узелектро». Наразі угода з трансформаторами повністю не реалізована.

Слідчі з’ясували, що під час оборудки Шило дистанціювався від схеми, проте всі розуміли, що він є керівником. Згодом для нібито відмивання грошей він придбав від дві квартири у Києві, загальна вартість яких була не менше 18 млн грн, проте він заплатив значно меншу суму. Раніше ексрадник Офісу президента пояснював це тим, що через війну ціни на квартири у столиці впали.

Під час свого виступу Шило підтвердив факт підпису листа до «Укрзалізниці», проте заявив, що подібних документів нібито було дуже багато, пише «Центр протидії корупції». Він додав, що готовий співпрацювати зі слідством.

За словами прокурора, під час розмов фігуранти кримінальної справи згадували низку «цікавих прізвищ», зокрема нинішнього керівника «Укрзалізниці» (на цій посаді зараз Євген Лященко – ред.), віце-прем’єр-міністра – попереднього керівника підприємства (імовірно Олександр Камишін), міністра інфраструктури (імовірно Олександр Кубраков), заступника глави Офісу Президента (імовірно Олег Татаров), главу Офісу президента (зараз це ‒ Андрій Єрмак). Згодом Шило цитував розмови, у яких згадували Єрмака і Татарова: «Шило – кремень, ходит к Татарову с Ермаком».

На думку прокуратури, Шило міг вчиняти інші злочини. Нібито інші фігуранти у розмовах в середині 2022 року говорили, що після повернення в СБУ Шило «перестала бути цікава «Укрзалізниця», а натомість привабливіша оборонна сфера та ігорний бізнес.

Також у суді прокурор надав дані з прослуховування розмов у автівці такого собі Бутанова, якого також підозрюють у злочині. Він нібито збирав неправомірну вигоду і передавав її вище по схемі, зокрема 50 тисяч доларів для Шила через іншого підозрюваного Ковалюка, який був його підлеглим у СБУ.

Окрім того, у телефоні Шила знайшли повідомлення, в якому невідомий надіслав йому ухвалу слідчого судді ВАКС про надання дозволу на обшук у кримінальній справі. Воно датоване 26 лютого.

Скріншот Youtube

Що каже захист

Адвокати Шила говорять, що управління під керівництвом Шила займалося питаннями інфраструктури, куди зокрема входили підприємства оборонної галузі та «Укрзалізниця». Вони заявляють, що Шило підписував листи до багатьох компаній, де були ризики, утім їхньою підготовкою займалися підлеглі підозрюваного. За словами сторони захисту, такі повідомлення від СБУ не були обов’язковим для виконання і мали лише «рекомендаційний характер». Тобто, представники «УЗ» могли ігнорувати лист і їм начебто нічого за це не було би.

Також адвокати Шила заявили, що їхній клієнт «опинився в СБУ не тому, що так хотів, а тому, що його мобілізували» і він нібито «звичайний офіцер СБУ з особових доручень, без жодних посад і не є суб’єктом декларування».

Також за інформацією захисту, Шило має позитивну службову характеристику від СБУ, яку сам фігурант попросив не зачитувати, і його готові взяти на поруки двоє неназваних Героїв України.

Підсумок

Проте суд так і не обрав Шилу запобіжний захід, у засіданні оголосили перерву до 9:00 ранку 4 квітня, щоб ретельніше з’ясовувати питання майнового стану підозрюваного та вивчити додаткові документи.

Напередодні суду голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін в інтерв'ю NV розповів, що затриманого рятуватимуть від покарання. За його словами, Шило є «правою рукою» і «найближчим союзником» Олега Татарова, завдяки якому той проводив формальний і неформальний вплив на СБУ.

Що ще треба знати

Артема Шила нещодавно звільнили з посади начальника Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ. За даними ZN.UA, ініціатором відставки був особисто президент Володимир Зеленський. Зокрема, з іменем Шила пов’язують лібералізацію режиму утримання у СІЗО олігарха Ігоря Коломойського, а також тиск на бізнес.

У розслідуванні Лесі Іванової для Bihus.Info йшлося, що Артем Шило за десять років на держслужбі накопичив майна майже на 4 млн доларів. Його також називали близьким до заступника керівника офісу президента України Олега Татарова і тих, хто «стежить за залізницею». Крім того, саме із Шилом пов'язують появу в Україні російського букмекера 1xBet.

Артем Шило працював у СБУ з 2012. Під час переділу сфер впливу до СБУ між угрупованнями Єрмака та Баканова у 2021 році він звільнився зі служби. Згідно з офіційними даними, Артем Вікторович Шило у лютому 2022 року відкрив та у липні закрив у Харкові ФОП, зареєстрований для діяльності у сфері права та інформатизації. Паралельно у квітні 2022 року він заснував у Києві юридичне ТОВ «Пріккер», директором якого є його батько Віктор Шило. Повернувся до СБУ одразу після того, як його очолив Василь Малюк після звільнення Івана Баканова.

Источник материала
Поделиться сюжетом