Китайський "Starship" здійснив успішний 12-кілометровий політ
Китайський "Starship" здійснив успішний 12-кілометровий політ

Китайський "Starship" здійснив успішний 12-кілометровий політ

Шанхайська академія технологій космічних польотів (SAST), що входить до складу Китайської аерокосмічної науково-технічної корпорації (CASC), повідомила, що її прототип ракети піднявся на висоту 12 кілометрів і плавно приземлився, випередивши зусилля кількох приватних компаній країни.

Ось що відомо про багаторазову китайську ракету

Ракета багаторазового використання використовує паливну пару метан-кисень. Раніше приватні китайські компанії, такі як Space Pioneer, iSpace, Galactic Energy, Deep Blue Aerospace, CAS Space і Orienspace, проводили випробування на висоті 300-350 метрів. Однак досягнення SAST встановлює нову планку: до кінця року планується досягти висоти 70 кілометрів, а до 2025 року запустити в космос більшу ракету.

Прототип, діаметром 3,8 метра, оснащений трьома двигунами Yunlong, виготовленими компанією Jiuzhou Yunjian з провінції Аньхой. Повнорозмірна ракета буде оснащена сімома такими двигунами.

Як пройшов політ

  • Під час випробування ракета піднялася на висоту 12 кілометрів перед спуском.
  • На висоті 50 метрів над землею розгорнулися чотири посадочні "ноги", що дозволило здійснити точну і м'яку посадку на визначений майданчик.
  • Весь політ, що тривав шість хвилин, був задокументований в режимі реального часу і за допомогою симуляції.

Випробування продемонструвало надійність конструкції ракети та її систем управління польотом і посадкою.

Відео польоту багаторазової китайської ракети:

Цей успіх ставить китайського державного розробника попереду приватних конкурентів всередині країни, які все ще випробовують подібні технології на менших висотах.

Наприклад, у січні LandSpace випробувала свою ракету багаторазового використання "Чжуке-3", яка піднялася на висоту близько 350 метрів під час 60-секундного польоту.

Крім того, державна Китайська академія ракетобудування розробляє багаторазову версію ракети "Чанчжен-10", призначену для доставки тайконавтів на Місяць. Перший політ цієї ракети запланований на 2026 рік, а місія з висадки астронавтів на Місяць – на 2030 рік.

Теги по теме
Китай Космос Техно
Источник материала
Поделиться сюжетом